ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΟΕΒ: Μείζονος σημασίας το συνταξιοδοτικό σύστημα

Οι προκλήσεις και οι προοπτικές του συνταξιοδοτικού συστήματος, συζητήθηκαν σε συνέδριο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016, συνέδριο με θέμα τις "Προκλήσεις και Προοπτικές του Συνταξιοδοτικού Συστήματος στην Κύπρο". Το συνέδριο διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και συμμετείχαν ειδικοί και εμπειρογνώμονες του τομέα συντάξεων, ταμείων πρόνοιας και επενδύσεων καθώς επίσης και του ασφαλιστικού κλάδου. Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας ο Διευθυντής Τμήματος Εργασίας κ Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Ο Προέδρος της ΟΕΒ κ. Μιχαηλίδης, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στους σύνεδρους, τόνισε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κυπριακό συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελούν χωρίς αμφισβήτηση σημαντική παράμετρο για την πορεία της οικονομίας και της ευημερίας του λαού.

Ο κ. Γιώργος Παντελή, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρθηκε στην διασφάλιση της λειτουργίας αποτελεσματικών συνταξιοδοτικών ταμείων ως μια αναγκαιότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, για την βιώσιμη μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία όλων των πολιτών. Ως πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης καθόρισε την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα συνταξιοδοτικών παροχών και αναφέρθηκε σε αριθμό πολιτικών που εξετάζονται προς τον σκοπό αυτό περιλαμβανομένων των φορολογικών κινήτρων.

Στις ομιλίες που ακολούθησαν οι κ.κ. Ανδρέας Χατζηνικολάου, Φίλιππος Μαννάρης, Μαρίνος Γιαλέλη, Κυριάκος Ιορδάνους, Άλκης Λοϊζίδη και η κα Άρτεμις Παντελίδου, ανέπτυξαν θέσεις και κατέθεσαν προβληματισμούς και εισηγήσεις για την βιωσιμότητα του συστήματος συνταξιοδοτικών παροχών, την διαχείριση των ταμείων προνοίας και τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στη διασφάλιση επαρκών συντάξεων. Τον συντονισμό των επιμέρους εργασιών του συνεδρίου είχαν η κα Ανδρεανή Καλλίμαχου και ο κ. Δημήτρης Βάκη ενώ οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα με αποτέλεσμα να διεξαχθεί παραγωγικός διάλογος γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα.

Η ΟΕΒ θεωρεί το συνταξιοδοτικό σύστημα ως θέμα μείζονος εθνικής σημασίας. Επηρεάζει άμεσα την οικονομία, την αγορά εργασίας και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Παράλληλα η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η υπογεννητικότητα, οι οικονομικές συνθήκες, το θεσμικό πλαίσιο και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την μελλοντική πορεία και αποδοτικότητα του. Για το λόγο αυτό, η ΟΕΒ έχει καταγράψει τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα οποία αφού κωδικοποιηθούν θα αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Το συνέδριο χορήγησαν οι Ancoria Insurance και CNP Cyprialife. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση