ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακίνητα από την Τράπεζα Κύπρου αγόρασε η Arch Capital

Παραθαλάσσια φιλέτα που ήταν προϊόν ανταλλαγής χρέους με την εταιρεία Akathiotis Developer

Σε ακίνητα στην Κύπρο επενδύει το τελευταίο διάστημα ο ασφαλιστικός κολοσσός Arch Capital, ιδρυτής της οποίας είναι ο Κύπριος Ντίνος Ιορδάνου.

Πληροφορίες που συνέλεξε η Οικονομική «Κ», λένε πως η Arch Capital απέκτησε σημαντικό αριθμό παραθαλάσσιων ακινήτων από την Τράπεζα Κύπρου και συγκεκριμένα τη Μονάδα REMU. Τα ακίνητα βρίσκονται στα Περβόλια Λάρνακας αλλά και στον Πρωταρά και οι πληροφορίες λένε πως αποτέλεσαν προϊόν ανταλλαγής με χρέος της εταιρείας Akathiotis Developers. Μάλιστα, η συμφωνία αναδιάρθρωσης της εταιρείας ανάπτυξης γης, μέρος της οποίας ήταν και η ανταλλαγή ακινήτων με χρέος, το οποίο προέκυψε κυρίως από δάνεια που είχε παραχωρήσει η Λαϊκή Τράπεζα προ κρίσης, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά, φαίνεται να προέκυψε και το ενδιαφέρον της Arch Capital η οποία απέκτησε σημαντικό αριθμό παραθαλάσσιων ακινήτων.

Πάντως, εκπρόσωπος της Arch Capital, συγκεκριμένα το ανώτερο στέλεχος Don Watson, ανέφερε πως δεν έχουν να κάνουν κάποιο σχόλιο σε σχέση με τη συναλλαγή. Επί της ουσίας, πάντως, είναι η πρώτη επένδυση που κάνει ο κολοσσός στην Κύπρο, τουλάχιστον αυτού του είδους, και με δεδομένα τα ισχυρά του μεγέθη, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες κινήσεις.

Η Arch Capital είναι δημόσια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βερμούδες και παρέχει ασφαλιστικές αντασφαλιστικές υπηρεσίες μέσω γραφείων ανά τον κόσμο, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και Νότια Αφρική. Οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν τον Όμιλο με Α+ ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, το κέρδος για τους μετόχους ήταν 247,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα όμιλο που δημιουργήθηκε μόλις το 2001 αλλά είχε ραγδαία ανάπτυξη φτάνοντας το 2016 να έχει συνολικά κεφάλαια 8,2 δισ. δολαρίων και τιμή μετοχής 53,62 ανά μετοχή.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Arch Capital συμμετέχει και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως όντας μη εκτελεστικός σύμβουλος δεν γνωρίζει για τέτοιου εύρους επενδύσεις, αφού θεωρούνται μικρές για τα δεδομένα του Ομίλου. Ενδεικτικά, όπως φαίνεται και στα τελευταία αποτελέσματα, η Arch υπέβαλε πρόταση για εξαγορά της United Guaranty Corporation και της Guaranty Ins. (Asia) Ltd από την AIG και για τον συγκεκριμένο σκοπό άντλησε 450 εκατ. δολάρια.

Πάντως, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ξεχωριστή εξαγγελία που έκανε πέρσι ο κ. Ιορδάνου για δημιουργία γραφείου στην Κύπρο έχει υλοποιηθεί. Όπως εξήγησε, πρόκειται για γραφείο που λειτουργεί ως back office και παρέχει αναλογιστικές υπηρεσίες για τις εργασίες της Ευρώπης. Το γραφείο προς το παρόν εργοδοτεί 10-12 άτομα ενώ μακροπρόσθεσμος στόχος, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι να αυξήσει το προσωπικό του μέχρι και σε 200 άτομα. Σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» πριν ένα χρόνο περίπου ο κ. Ιορδάνου είχε δηλώσει πως επιδιώκει οι εργασίες του Ομίλου στην Κύπρο, μίας και είναι η ιδιαίτερη του πατρίδα, να επιτύχουν και να αναπτυχθούν.

Το ενδιαφέρον από τέτοιου είδους επενδυτές, χαροποιεί ιδιαίτερα και την Τράπεζα Κύπρου η οποία επιθυμεί να ξεφορτωθεί κάποια από τα ακίνητα που έρχονται στην κατοχή της, όσο το δυνατό συντομότερα και σε ικανοποιητικές τιμές. Παράλληλα, το γεγονός πως πρόκειται για νέο επενδυτή, δίδει ελπίδες ότι το υπάρχον ενδιαφέρον για τα ακίνητα που ελέγχει η τράπεζα, θα αυξηθεί περαιτέρω στο εγγύς μέλλον.

Η Ακαθιώτης

Η εταιρεία Akathiotis Developers δημιουργήθηκε το 1992 και προχώρησε σε σημαντικές αναπτύξεις στην περιοχή των Περβολιών στη Λάρνακα. Όπως προκύπτει από έρευνα στον Έφορο Εταιρειών, η εταιρεία διαχρονικά ήταν πελάτης της Λαϊκής Τράπεζας με σημαντικές υποθήκες οι οποίες προφανώς στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2010 μπήκε κυμαινόμενη επιβάρυνση σε ολόκληρη την περιουσία της εταιρείας για δάνειο 16 εκατ. ευρώ. Παλαιότερη υποθήκη του 2007 και πάλι με κυμαινόμενη επιβάρυνση επί της περιουσίας της εταιρείας αφορούσε ποσό 10 εκατ. λιρών. Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες υποθήκες για ποσά πέραν του εκατομμυρίου αλλά και για μικρότερα, τόσο με τη Λαϊκή όσο και με άλλες τράπεζες, όπως η Ελληνική.

 

 

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση