ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επιστροφή της Κύπρου στην ανάπτυξη σε συνέδριο του Economist

Η PwC Κύπρου χορήγησε το διεθνές συνέδριο με θέμα «Cyprus: The Eurozone’s comeback kid»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο LondonStockExchangeτου Λονδίνου το διεθνές συνέδριο του Economist, χορηγός του οποίου ήταν η PwCΚύπρου. Θέμα του συνεδρίου ήταν η θεαματική επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο της ευρωζώνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία τρία χρόνια, τόνισε την πρόσθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη σύναψη περισσότερων συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς επίσης και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να πετύχει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. «Η Κύπρος παραμένει ένα ασφαλές και σταθερό επιχειρηματικό κέντρο, διατηρώντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, που ανέρχεται στο 3% και έχει τη δυνατότητα να καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η ανάπτυξη μπορεί να διασφαλιστεί μέσω του ανοίγματος στις αγορές και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας σε παγκόσμια κλίμακα κι όχι μέσω της ανόρθωσης ‘τειχών’», σημείωσε.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε ότι στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η επίτευξη ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, μέσω των οποίων η χώρα θα καταφέρει να θεμελιωθεί ως περιφερειακό κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «το πραγματικό ζητούμενο για την Κύπρο είναι η διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ανταγωνιστικότητας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.»Ολοκληρώνοντας, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και στην παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στην ψηφιακή μεταρρύθμιση.

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwCΚύπρου, κ. Ευγένιος Ευγενίου, αναφέρθηκε στη σημασία της Κύπρου ως ευρωπαϊκής χώρας που αποτελεί στρατηγικό κόμβο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και στην υψηλή ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει. Επιπλέον αναφέρθηκε στο σταθερό φορολογικό σύστημα και στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου υπογραμμίζοντας ότι είναι μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και φιλική κουλτούρα προς τις επενδύσεις, παρά τις όποιες προκλήσεις στο γραφειοκρατικό της σύστημα.Σχολιάζοντας τον τίτλο του φετινού συνεδρίου «Cyprus: TheEurozone’scomebackkid», ο κ. Ευγενίου δήλωσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε μόνο το ‘comebackkid’ της ευρωζώνης, αλλά να εδραιωθούμε ως το πιο σημαντικό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό κέντρο της περιοχή μας».

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. DanielDaco, Επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, Andreas Westphal, Επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,JohnPatrickHourican, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου και Κωνσταντίνος Ηροδότου, Επίτροπος Ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση