ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η ΚτΚ τροποποιεί τις άδειες εργασίας της PrivatBank PJSC

Συγκεκριμενοποιεί τις τραπεζικές εργασίες που δύναται να προσφέρει μετά την κρατικοποίηση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έπειτα από την απόφαση για την κρατικοποίηση της μεγαλύτερης Ουκρανικής τράπεζας της PrivatBank, αποφάσισε να τροποποιήσει την άδεια που παραχώρησε στην τράπεζα αυτή για να λειτουργεί στην Κύπρο μέσω υποκαταστήματος.

Η ΚτΚ ανακοίνωσε ότι, αφού έλαβε υπόψη την Κοινή Δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουκρανίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας σύμφωνα με την οποία έχει αποφασιστεί η κρατικοποίηση της PrivatBank PJSC με σκοπό την προστασία των καταθετών και γενικότερα τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της χώρας, τα υποκαταστήματα στην Κύπρο δεν θα διεξάγουν οποιεσδήποτε τραπεζικές εργασίες πέραν από την σπόσυρση και ανανέωση υφιστάμενων καταθέσεων και αποδοχή αποπληρωμών υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, και δεύτερον πληρωμές των διοικητικών εξόδων που αφορούν τη λειτουργία του υποκαταστήματος.

Σημειώνεται πως η Privatbank έχει δύο υποκαταστήματα στην Κύπρο, ένα στην Πρωτεύουσα και ένα στη Λεμεσό, ενώ η τράπεζα άνοιξε στη Λευκωσία το 1999 και είναι το πρώτο ουκρανικό υποκατάστημα τράπεζας στο νησί.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας που έλαβε υπόψη της η ΚτΚ

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2016, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε μια απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση της PrivatBank PJSC. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το 100% των μετοχών της τράπεζας θα ληφθεί από το κράτος και θα εκπροσωπείται από το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας. Η κίνηση αυτή θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των κεφαλαίων και των καταθέσεων ταμιευτηρίου, ενώ θα βοηθήσουν στην αποτροπή συστημικών κινδύνων στο τραπεζικό σύστημα, και θα ανοίξει το δρόμο για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα.
 
Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει την προστασία πάνω από 20 εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που παρέχονται από αυτή την τράπεζα και να κρατήσουν τα κεφάλαια τους εκεί. Γίνεται αναφορά σε 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και 1,6 εκατομμύρια κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά. Όλοι θα έχουν απεριόριστη πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, σημειώνει η ΚΤ της Ουκρανίας.
 
Επί του παρόντος, η τράπεζα λειτουργεί ως συνήθως, και πληροί τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες και τους συνεργάτες της.
 
Το κράτος αναγκάστηκε να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της PrivatBank PJSC και τους πελάτες της για να αποτραπεί η βύθιση σε μια βαθύτερη κρίση. Δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τράπεζα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια, επιδεινώθηκαν. Αυτά τα προβλήματα προκλήθηκαν κυρίως από την αλόγιστη πολιτική δανεισμού που ακολουθεί η τράπεζα, η οποία οδήγησε σε απώλειες κεφαλαίου.
 
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Κεντρική της Ουκρανίας έχει συνομιλίες με τους μετόχους της τράπεζας, για να σχεδιάσουν και να εκπληρώσουν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η Κεντρική της Ουκρανίας διαπίστωσε ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι PrivatBank ανέρχονται σήμερα σε 148 δισεκατομμύρια γρίβνες.
 
Έχοντας επίγνωση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα και με δεδομένο τη συστημική σημασία του για την υγεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα και την οικονομία στο σύνολό της, η Κεντρική της Ουκρανίας δεν θα μπορούσε να περιμένει πλέον και κήρυξε την τράπεζα σε πτώχευση. Ως εκ τούτου, ο ρυθμιστής πλησίασε την κυβέρνηση με μια πρόταση για τη μεταφορά αυτής της συστημικά σημαντικής τράπεζας στην ιδιοκτησία του κράτους.
 
Οι μέτοχοι της Τράπεζας απέστειλαν επιστολή προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ζητώντας κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο της PrivatBank PJSC. Οι μέτοχοι δια του παρόντος ανέλαβαν μια δέσμευση για την αναδιάρθρωση των δανείων που εκδίδονται σε εταιρικούς πελάτες μέχρι την 1η Ιουλίου 2017, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις που καθορίζονται από την Κεντρική της Ουκρανίας.

Η PrivatBank θα μεταφερθεί στην κυριότητα του κράτους, σύμφωνα με το άρθρο 41.1 του νόμου της Ουκρανίας για το Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων των νοικοκυριών.

«Η συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς, οι αναλογίες της προληπτικής εποπτείας, καθώς και τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των τραπεζών και τη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία των μετόχων να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης και έχοντας κατά νου τη συστημική σημασία της τράπεζας, η ουκρανική Κεντρική έχει ξεκινήσει μια πρόταση σχετικά με τη συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας », είπε η διοικήτρια της ουκρανικής Κεντρικής κα Gontareva.
 
«Δεδομένης της συστημικής σημασίας της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η PrivatBank PJSC υπό τον έλεγχο του κράτους. Η κίνηση αυτή θα καταστήσει δυνατή την προστασία των καταθέσεων και τη διάσωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα διαθέσει κεφάλαια για τη σταθεροποίηση της τράπεζας και το απαιτούμενο ποσό της χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός θα παραμείνει ισορροπημένος. Οι παράμετροι του προϋπολογισμού θα παραμείνουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα του ΔΝΤ ", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Oleksandr Danyliuk.
 
Όπως εξηγεί η Κεντρική της Ουκρανίας, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις.
 
Καταληκτικά, η Κεντρική της Ουκρανίας δηλώνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η PrivatBank συνεχίζει να εκτελεί εργασίες, ως συνήθως. Οι διαχειριστές θα συνεισφέρουν τα μέγιστα για να οδηγηθεί η τράπεζα εκτός κρίσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση