ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Στα 1.25 δισ. ευρώ έφτασαν οι αναδιαρθρώσεις στο Συνεργατισμό

Ο δείκτης ΜΕΔ έναντι του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου έφτασε στο 47%

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Στα 1,25 δισεκατομμύρια έφτασαν οι συνολικές αναδιαρθρώσεις στο Συνεργατισμό το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 20% σε σχέση με το 2015, στέλλοντας το δείκτη ΜΕΔ έναντι του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου στο ιστορικά χαμηλό 47%.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη προς το προσωπικό, με αφορμή τη νέα χρονιά, την οποία εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, το 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (δάνεια με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών), μειώθηκαν σε απόλυτους αριθμούς κατά €800 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας μείωση 12,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ, με βάση την αυστηρότερη οδηγία της ΕΤΑ) μειώθηκαν κατά €370 εκατ. ή κατά 4,9% σε σύγκριση με το 2015.

Οι αυξημένοι ρυθμοί στις αναδιαρθρώσεις, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, είχε ως αποτέλεσμα, «ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ως ποσοστό του συνόλου των δανείων διαμορφώθηκε στο μετά της κρίσης του 2013 ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 47%».

Παράλληλα, η συνολική ρευστότητα στο τέλος του 2016 ξεπέρασε τα €4 δισ, με τις καθαρές εισροές καταθέσεων το Δεκέμβριο να ξεπερνούν τα €60 εκατομμύρια.

Η χορήγηση νέων χορηγήσεων το 2016 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα €250 εκατ, με τον κ. Χατζηγιάννη να υπογραμμίζει ωστόσο ότι «θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια το 2017».

«Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2016 κλείνει με σημαντικά αυξημένο κεφαλαιακό δείκτη ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνά το 16%, καθιστώντας μας την καλύτερη κεφαλαιοποιημένη τράπεζα έναντι των κύριων ανταγωνιστών μας», όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Εξάλλου, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέσα στο 2016 δημιουργήθηκε στο Συνεργατισμό η κεντροποιημένη υπηρεσία διαχείρισης πρόωρων καθυστερήσεων (early arrears call centre), κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διεύθυνση ακινήτων και επενδύσεων

Η ΣΚΤ δημιούργησε επίσης τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακινήτων και Επενδύσεων, συμπληρώνοντας έτσι άλλο ένα πυλώνα της ευρύτερης οργανωτικής δομής διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η Διεύθυνση αυτή θα επιτρέψει στο Συνεργατισμό να διαχειριστεί τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί έναντι χρεών στο παρελθόν, η αξία των οποίων ανέρχεται σε €500 εκατ. Ο Συνεργατισμός ακολουθεί ωστόσο μια πολύ συνετή στρατηγική στο θέμα των ακινήτων, μια στρατηγική βάσει της οποίας η ανάληψη ακινήτων συνδυάζεται πάντα με την διάθεση ανάληψης κινδύνων.

Οι στόχοι για το 2017

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι «το 2017 θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία μια ακόμη χρονιά - σταθμό στην ιστορία του Συνεργατικού Κινήματος της χώρας μας, αφού θα επιδιώξουμε την εισαγωγή του οργανισμού στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου».

«Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την ιδιοκτησία του σε μια ευρεία και εγχώρια βάση», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να δοθούν και στο προσωπικό μετοχές, δημιουργώντας προοπτική και συμμετοχικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η ΣΚΤ στοχεύει να θέσει σε πλήρη ανάπτυξη τη στρατηγική συνεργασία με την Universal Life, να ολοκληρώσει την νομική ενοποίηση, βελτιώνοντας το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο διαχείρισης των ΜΕΧ με ακόμη πιο ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των στρατηγικών έργων του οργανισμού για τον επιτυχή εκσυγχρονισμό του και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του», κατέληξε.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση