ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μονόδρομος η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για Cyta Hellas

15,6 εκατ θα καταβάλει η Cyta για κάλυψη των προβλεπόμενων ζημιών της Cyta Hellas

ΚΥΠΕ

H Cyta Hellas παρά την αξία που διαθέτει υπό τη μορφή υποδομών και πελατειακών σχέσεων, θα συνεχίσει να έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες και για το λόγο αυτό ενδείκνυται να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής, δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Ρένα Ρουβιθά - Πάνου.

«Τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας (Cyta Hellas) όπως και η αξία της, έχουν εξεταστεί. Τα οικονομικά δεδομένα έχουν εξεταστεί και βλέπουμε ότι όση αξία και να έχει η εταιρεία συνεχίζει να προβλέπεται και στο μέλλον ότι θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια χρηματοδότησης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε ενεργά επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι θεωρητική μελέτη, τις αναλύσεις τις κάναμε και τα νούμερα μιλούν από μόνα τους», ανέφερε η κ. Ρουβιθά – Πάνου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό της Αρχής.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, η Cyta θα καταβάλει €15,6 εκατ. από τον προϋπολογισμό του 2017 για κάλυψη των προβλεπόμενων ζημιών της Cyta Hellas. Ωστόσο, θα απαιτηθεί αναθεώρηση προϋπολογισμού και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού στον υφιστάμενο προϋπολογισμό προνοείται καταβολή €8 εκατ. προς τη Cyta Hellas.

«Ώσπου να γλιτώσουμε από τη Cyta Hellas δεν θα έχουμε Cyta Κύπρου», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, ζητώντας από τη Cyta όπως καταθέσει στοιχεία για το πόσα στοίχισε μέχρι σήμερα στο φορολογούμενο η Cyta Hellas και ποια ήταν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

«Μην έρθουν ούτε για ένα σεντ εάν δεν έρθει αυτό το σημείωμα, να το έχει το κάθε μέλος της Επιτροπής», είπε.

Στρατηγικές συνεργασίες και καινοτομία για μείωση του κόστους

Η κ. Ρουβιθά Πάνου, απαντώντας και σε ερωτήσεις βουλευτών, είπε ότι η Αρχή ανησυχεί με τη συμπίεση των μεριδίων αγοράς την ώρα που μεγάλο μέρος των δαπανών του οργανισμού είναι ανελαστικό.

«Πρέπει να έχουμε το θάρρος και αποφασιστικότητα εκεί που βλέπουμε ότι κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα κάνουμε μόνοι μας να αναζητήσουμε στρατηγικές συνεργασίες», τόνισε.

Αναγνώρισε την απώλεια εσόδων από εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές, προσθέτοντας ότι αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τη διοίκηση του οργανισμού.

«Και για αυτό το λόγο είναι μονόδρομος να γίνουν πολύ σημαντικές δραστικές αλλαγές. Οι αλλαγές συνεπάγονται να διατηρήσει και να διευρύνει την υπεροχή της στη τεχνολογία, να χρησιμοποιήσει αυτή την υπεροχή ώστε να γίνει και καινοτόμα», είπε.

Σύμφωνα με σημείωμα που δόθηκε στην επιτροπή, προϋπολογίζονται δαπάνες €81 εκατ. για αναπτυξιακές δαπάνες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση μετεξέλιξης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας σε σύγχρονο δίκτυο Internet Protocol, ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου με σταδιακή εισαγωγή οπτικής ίνας στα σπίτια και την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για υποστήριξη νέων τεχνολογιών.

Παράλληλα, η κ. Ρουβιθά είπε πως επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης των εσόδων από εργασίες. Όπως είπε, στο φετινό προϋπολογισμό τα έσοδα προβλέπονται να μειωθούν σε ποσοστό 3,6%, ενώ η αντίστοιχη μείωση σε προηγούμενα χρόνια ήταν 5,6%.

«Αυτή τη μείωση όσο μπορούμε, με τους τρόπους και τα μέτρα που ήδη αναλαμβάνουμε, αλλά και που προγραμματίζουμε να αναλάβουμε το μέλλον.... να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε ακόμη περισσότερο ή να ανατρέψουμε αυτή τη μείωση», είπε.

Στα πλάνα νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης

Η Πρόεδρος της Cyta αναγνώρισε ακόμη ότι το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης που υλοποιήθηκε το 2014 είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν στελέχη που ήταν αναγκαία, σε σημείο που προκάλεσε πρόβλημα λειτουργίας της Αρχής.

«Υπάρχει νέο πρόγραμμα για σχέδιο εθελούσιας. Αυτό δεν μπήκε στον προϋπολογισμό ακριβώς γιατί θέλουμε να το μελετήσουμε προσεκτικά για να διασφαλιστεί ο τρόπος λειτουργίας ούτως ώστε οποιεσδήποτε νέες αποχωρήσεις να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στους στόχους του οργανισμού», είπε.

Παράλληλα, η κ. Ρουβιθά – Πάνου είπε ότι εξακολουθεί να υφίσταται πρόνοια πρόσληψης 90 ωρομισθίων, για την πρόσληψη 35 εξ αυτών ζητήθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι συνολικές δαπάνες του οργανισμού προϋπολογίζονται στα €382 εκατ. (αύξηση 1,06% σε σύγκριση με το 2016) με τα έξοδα λειτουργίας να ανέρχονται σε €301 εκατ., ενώ τα έσοδα προϋπολογίζονται στα €361 εκατ. (μείωση 3,6% σε σχέση με το 2016). Ως εκ τούτου, το καθαρό πλεόνασμα (μετά τη φορολογία) υπολογίζεται σε €59 εκατ. Είπε ακόμη ότι οι εισροές του 2017 αναμένεται να καλύψουν τις δαπάνες του έτους, με αποτέλεσμα να τηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στα σημερινά ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η Cyta είναι ένας εύρωστος κερδοφόρος οργανισμός χωρίς δάνεια και επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια και διαθέτει άριστη τεχνολογική υποδομή και ισχυρό διεθνές τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση