ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την Idea Cellular θέλει να εξαγοράσει η Vodafone στην Ινδία

Η βρετανική εταιρεία επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στη αγορά

Kathimerini.gr

Στη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία ενδέχεται να οδηγήσουν τα σχέδια της Vodafone, αν επιτύχει να συγχωνεύσει τη μονάδα της στη χώρα με την Idea Cellular.

Η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να μειώσει την έκθεσή της στη συγκεκριμένη αγορά, μετά τις ζημίες 5 δισ. δολαρίων που σημείωσε πέρυσι. Συνομιλεί για τον σκοπό αυτό με τη μητρική της Idea, την Aditya Birla Group, και σε περίπτωση συμφωνίας ενδέχεται η ινδική μονάδα της να αποσχισθεί από τον όμιλό της και να αποτελέσει ανεξάρτητη επιχείρηση. Στη νέα εταιρεία θα έχουν ίσα δικαιώματα οι Vodafone και Aditya Birla. Η είδηση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο εταιρείες οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές τους, με την Idea να καταγράφει κέρδη 29% και την υψηλότερη άνοδο από την αρχική δημόσια εγγραφή της το 2007.

Ετσι, η χρηματιστηριακή της αξία υπερβαίνει τα 5 δισ. δολάρια. Η μετοχή της Vodafone σημείωσε άνοδο 4,1%. Οι συνομιλίες των δύο εταιρειών και τα σχέδια της Vodafone δείχνουν την τάση που επικρατεί στην ινδική αγορά κινητής τηλεφωνίας, όπου διάφορες εταιρείες επιδιώκουν τη συγχώνευσή τους με άλλες. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία Reliance Jia Infocomm Ltd, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο και πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας Μουκές Αμπανί, προσφέρει πλέον δωρεάν υπηρεσίες, υπονομεύοντας, όμως, τα έσοδα του κλάδου.

Οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Αλαν Νίκολς της Morningstar, εκτιμούν πως είναι όντως αναγκαία η συγκέντρωση στην αγορά της Ινδίας, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας και το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί καμία από αυτές να έχει τα κέρδη στα οποία προσέβλεπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση