ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σημαντικές οι συγχωνεύσεις και εξαγορές για εταιρική ανάπτυξη

Σύμφωνα με την 15η έκδοση της έρευνας ΕΥ Global Capital Confidence Barometer

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ραγδαίων αλλαγών, οι παγκόσμιες προοπτικές Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Σ&Ε) παραμένουν ιδιαίτερα αισιόδοξες, σύμφωνα με τη 15η έκδοση της έρευνας της ΕΥ, Global Capital Confidence Barometer (CCB), η οποία διεξήχθη μεταξύ 1.700 στελεχών σε 45 χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (57%) προσδοκούν ότι θα επιδιώξουν ενεργά συμφωνίες στους επόμενους 12 μήνες – πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην επταετή ιστορία του Βαρομέτρου της ΕΥ. Πάνω από το 90% των στελεχών αναμένει ότι η αγορά των Σ&Ε θα βελτιωθεί ή θα παραμείνει σταθερή κατά το επόμενο έτος, ενώ λιγότερο από το 10% αναμένει συρρίκνωση του αριθμού των υπό εξέλιξη συμφωνιών στον δικό τους τομέα, κατά το ίδιο διάστημα.

Ο Στέλιος Δημητρίου, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, δηλώνει:

«Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον, η ασφαλέστερη οδός για την καινοτομία, τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και την υπέρβαση των προσδοκιών των μετόχων είναι οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές και οι συμμαχίες. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι συμφωνίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία, οι dealmakers καλούνται να αντιμετωπίσουν αριθμό προκλήσεων, όπως την ενσωμάτωση στοιχείων ενεργητικού και την άνοδο των εθνικιστικών πολιτικών ανά το παγκόσμιο οι οποίες ωθούν τους οργανισμούς να επανεξετάσουν τις διασυνοριακές επενδυτικές στρατηγικές».

Οι τομείς με την ισχυρότερη διάθεση για εξαγορές είναι αυτοί των καταναλωτικών προϊόντων και του λιανεμπορίου (71% των επιχειρήσεων σχεδιάζει μία συμφωνία), των προϊόντων μεταποιητικής βιομηχανίας (60%), της υγείας και των βιοεπιστημών (56%), της τεχνολογίας (54%), της αυτοκινητοβιομηχανίας (54%) και του πετρελαίου και φυσικού αερίου (52%).

Ανάλογη τάση εντοπίζεται και ανάμεσα στα στελέχη εταιρειών στην Κύπρο. Πιστεύουν ότι η αγορά Σ&Ε θα παραμείνει σταθερή ή και θα βελτιωθεί στους επόμενους 12 μήνες, παρά τις πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες, όπως την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς σε σχέση με τα αμερικανικά επιτόκια.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Κυπριακού Βαρόμετρου, 40% των στελεχών στην Κύπρο πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα η εταιρεία τους θα επιδιώξει συμφωνίες Σ&Ε. Ενώ μόνο το 17% των στελεχών στην Κύπρο πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από συμφωνίες Σ&Ε, το 62% πιστεύει ότι η οργανική ανάπτυξη θα ενισχύσει τα κέρδη. Σύμφωνα με τον Σταύρο Παντζαρή, Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΥ Κύπρου: «Υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για Σ&Ε στην Κύπρο θα αποδώσουν καλύτερα από το αναμενόμενο, οδηγούμενες από αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο, αυξημένες επενδύσεις από το εξωτερικό και τη διάθεση στοιχείων ενεργητικού από υπερχρεωμένες εταιρείες».

Η διεθνής έκθεση CCB καθώς επίσης και ανάλυση ανά τομέα και ανά χώρα βρίσκονται διαδικτυακά στον σύνδεσμο ey.com/ccb.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση