ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων ΙΙ

Η PwC Κύπρου ανέλυσε τις αλλαγές που επιφέρει η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία

Δελτίο Τύπου

Οι αλλαγές που θα επιφέρουν η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία MiFID II και ο Κανονισμός MiFIR στην Κυπριακή αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών τέθηκαν στο επίκεντρο επιμορφωτικού σεμιναρίου που πραγματοποίησε η PwC Κύπρου την Τετάρτη, 22 Μαρτίου στη Λεμεσό.

Tο σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι κυπριακών εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Επικεφαλής της PwC για θέματα MiFID II στην Ευρώπη και Συνέταιρο της PwC Γερμανίας κ. Ullrich Hartmann, αλλά και από έμπειρους επαγγελματίες της PwC Ηνωμένου Βασιλείου και της PwC Κύπρου, για τις κύριες πρόνοιες της Οδηγίας και τις επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν στις επιχειρήσεις τους.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης ο κ. Ανδρέας Ανδρέου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και η κ. Στέλλα Λειβαδιώτου η οποία ήταν αρμόδια για τη μεταφορά της Οδηγίας στην Κυπριακή νομοθεσία για το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως εξήγησαν οι επαγγελματίες της PwC, η Οδηγία MiFID II αποτελεί μια πολύ σημαντική αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2018. Στόχος της είναι να ενισχύσει το υφιστάμενο πανευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο το οποίο ρυθμίζει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών εντός της ΕΕ. Αναμένεται ότι η Οδηγία θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στη λειτουργία της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς, καθώς επηρεάζει όλες τις πτυχές της αγοραστικής αλυσίδας. Το γεγονός αυτό, κατά τους ομιλητές, θα έχει δραστικό αντίκτυπο στον τρόπο που οι επηρεαζόμενοι οργανισμοί συναλλάσσονται με τους πελάτες τους και άλλα στελέχη της αγοράς και ως εκ τούτου η άμεση προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα κρίνεται επιτακτική. Ειδική αναφορά έκαναν οι ομιλητές και στις εμπειρίες που αποκόμισαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά την προσαρμογή τους, καθώς και στα επόμενα βήματα μέχρι την εφαρμογή της Οδηγίας στις 3 Ιανουαρίου 2018.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο οργανισμός παρουσίασε στους συμμετέχοντες το «Regulatory Navigatortool» ένα εξειδικευμένο εργαλείο πλοήγησης για το MiFID II, το οποίο σχεδιάστηκε από την PwC. Πρόκειται για μια μεθοδολογία ανάλυσης χάσματος (gapanalysis) που διευκολύνει την πλοήγηση και την αξιολόγηση των απαιτήσεων του MiFID II με βάση τις διαδικασίες και τις πολιτικές του οργανισμού. Η αποτελεσματικότητα του εργαλείου έγκειται στην ικανότητά του να εντοπίζει τυχόν κενά μεταξύ των υφιστάμενων εργασιών και των απαιτήσεων της Οδηγίας μέσα από μια δομημένη διαδικασία.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, ο Γιώργος Λάμπρου, Συνέταιρος, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για θέματα MiFID II στην PwC Κύπρου, δήλωσε: «Οι κυπριακές επενδυτικές εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων όσον αφορά τη συμμόρφωσή τους με τις αυξημένες απαιτήσεις της Οδηγίας MiFID II και ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για να προσαρμοστούν είναι περιορισμένος. Στόχος μας στην PwC είναι να παρέχουμε την απαραίτητη καθοδήγηση και υποστήριξη που θα επιτρέψει σε αυτούς τους οργανισμούς να προετοιμαστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση