ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση οι Κύπριοι

Σε χώρους ταφής καταλήγει το 75% των αποβλήτων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Κύπρος στην παραγωγή των αποβλήτων, με το 75% να καταλήγει σε χώρους ταφής, σύμφωνα με τους ομιλητές της ημερίδας για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο.

Κάθε Κύπριος παράγει περίπου 663 κιλά απορρίμματα τον χρόνο, τα οποία αναλογούν περίπου σε 2 κιλά την ημέρα, κάτι το οποίο δεν τιμά και ιδιαίτερα τη χώρα μας.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις αρχές της Μείωσης, Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης των απορριμμάτων (Reduce Reuse Recycle), την υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο τις εξελίξεις και τάσεις στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Το πρόγραμμα σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση και σε δράσεις οι οποίες θα ενημερώνουν, θα κινητοποιούν το κοινό, ώστε να επιτευχθεί μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην αντίληψη των Κύπριων πολιτών, για να αλλάξει τις συνήθειες του προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας και ο Οδηγός Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος.
Βάση των ερευνών που έγιναν σε αρχικό στάδιο, αν και ο Κύπριος πολίτης θεωρεί την προστασία του υπερβάλλοντος σε ποσοστό περίπου 99% πολύ σημαντική, ωστόσο αποκλίνει στην πράξη σε ποσοστό περίπου 40%.

Τι είναι η Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση

Σύμφωνα με τον Project Manager του Έργου Μάριο Φιλίππου, δεν πρέπει να παίζουμε ούτε με το μέλλον το δικό μας, ούτε με το μέλλον των παιδιών μας. Η αλλαγή είναι στο χέρι μας, τόνισε, τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές. «Η ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων έχει μια ιεράρχηση που στην Κύπρο δυστυχώς δεν ακολουθείται, ενώ κανονικά στην αρχή της κορυφής της πυραμίδας βλέπουμε την πρόληψη, την ελαχιστοποίηση και επαναχρησιμοποίηση, κάπου στο μέσο την η ανακύκλωση και στο τέλος την ανάχρηση ενέργειας αλλά και την τελική διάθεση, στην Κύπρο τα μόνα πράγματα που κάνουμε είναι η τελική διάθεση και η ανακύκλωση. Άρα έχουμε αφήσει κάποια σημαντικά βήματα πίσω και με βάση την εκστρατεία και την ενημέρωση προσπαθούμε να πάμε προς τα πάνω στην πυραμίδα», σημείωσε. 

Ποια τα οφέλη από την ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων
-Η εξοικονόμηση των πρώτων υλών και ενέργειας
-Η μείωση των απορριμμάτων, τα οποία καταλήγουν σε χώρους της ταφής, όπως ο Κοτσιάτης
-Η μείωση σκουπιδιών τα οποία βρίσκει κανείς εύκολα στη φύση
-Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας
-Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε σχέση με τα πράσινα επαγγέλματα
-Η οικονομική ανάπτυξη μέσω της εφαρμογής του μοντέλου κυκλικής οικονομίας
-Η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος, των θερμοκηπιακών μας εκπομπών για παράδειγμα τα αέρια, τα οποίο προκαλούν σημαντικές αλλαγές στο κλίμα
-Και η διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης αλλά και ενός καλύτερου αύριο για τις μελλοντικές γενιές

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Life+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται από ομάδα εταίρων με επικεφαλή το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και συμμετέχοντες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Green Dot Κύπρου, τη Fost Plus Βελγίου, το Τμήμα Περιβάλλοντος και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως υποστηρικτές η Επίτροπος Περιβάλλοντος και η Ένωση Δήμων

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση