ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχεί ο επιχειρηματικός κόσμος από το Brexit

Να δημιουργηθεί ένα υγιές ισορροπημένο μοντέλο για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση λύσεων για τη δημιουργία ενός υγιούς ισορροπημένου μοντέλου για τις μελλοντικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, ένεκα Brexit, δηλώνει η Business Europe, μέλος της οποίας είναι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ, από επιχειρηματικής άποψης, οι οποιεσδήποτε λύσεις, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, δεν πρέπει να έχουν μεγάλη απόκλιση από τα σημερινά δεδομένα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει, χρειάζεται ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να διατηρήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις για το μέλλον, σημειώνει, τονίζοντας πως η απόφαση του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα και ως εκ τούτου, η αποχώρηση θα πρέπει να γίνει με τάξη και μεθοδικά.

Σύμφωνα με την ΟΕΒ, ένα σημαντικό μέρος των θέσεων εργασίας στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτώνται από τις εξαγωγές και τις διαδικασίες παραγωγής που είναι συνδεδεμένες και αλληλένδετες σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης. Θα πρέπει συνεπώς να αποφευχθεί η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς επίσης και η δημιουργία αχρείαστων εμποδίων στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

Η Business Europe και οι ομοσπονδίες-μέλη της παροτρύνουν τους διαπραγματευτές να εργαστούν με στόχο το νέο μοντέλο που θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ μετά το Brexit, να είναι σύμφωνο προς και να διασφαλίζει τα ακόλουθα:

• Διατήρηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς και των τεσσάρων ελευθεριών της.
• Διατήρηση των στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
• Ομαλή μετάβαση προς μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με σκοπό να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση πραγμάτων.
• Περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του Brexit στις επιχειρήσεις και στους πολίτες.
• Παροχή ασφάλειας δικαίου το συντομότερο δυνατό.
• Συμμετοχή στις συζητήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλα τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των διαδικασιών, την πρόσβαση στην αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Προσθέτει δε, πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδιώξουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις στο μέλλον, σε ένα περιβάλλον ίσων όρων ανταγωνισμού, ενώ η έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ θα πρέπει να είναι ομαλή και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα αληθινό πνεύμα αμοιβαίας συνεργασίας και καλής πίστης.

«Οι διαπραγματευτές δεν πρέπει να δημιουργήσουν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών. Επιπλέον, η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζει την σωστή ισορροπία μεταξύ δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και το ΗΒ θα πρέπει να έχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των τρίτων χωρών», σημειώνει.

Τέλος αναφέρει πως οι καλύτερες εμπορικές συμφωνίες δεν είναι διαχρονικές στον χρόνο και η Business Europe προτρέπει για μια συμφωνία που θα παρέχει την ευελιξία να μπορεί να αναπροσαρμόζεται στα δεδομένα μιας μακροπρόθεσμης σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X