ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eurobank Κύπρου: Κέρδη 38.1 εκατ. για το 2016

Ο δείκτης ΜΕΔ παρέμεινε στο 6,9%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Eurobank Cyprus Ltd παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2016. Για το 2016 παρουσίασε 38.1 εκατ. ευρώ κέρδη, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CapitalAdequacyRatio) ανήλθε στο 30,0% και ο δείκτης κοινών μετοχών (CET1) στο 28,3%.

Σημειώνεται πως για το 2015 είχε παρουσιάσει κέρδη ύψους 39.1 εκατ. ευρώ. 

Οι καταθέσεις έφτασαν στα 3.908 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (εξαιρουμένων των δανείων που εξασφαλίζονται με καταθέσεις) ανέρχεται στο 25%.

Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPEratio στη βάση των νέων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ΕΑΤ), παρέμεινε στο 6,9%. Το σύνολο δανείων για το 2016 μειώθηκε στα 1.817, από 1.897 το 2015.

Πρόσθετα, ο δείκτης Κόστους προς τα Έσοδα ανήλθε στο 29%.

Σύμφωνα με την Τράπεζα, "τα επαναλαμβανόμενα θετικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η Eurobank Κύπρου συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορείαμε σταθερά βήματα,έχοντας ως βάση το πελατοκεντρικό μοντέλο λειτουργίας της και τηνορθολογιστικήδιαχείριση των κινδύνων. Η ισχυρήχρηματοοικονομική θέση της Τράπεζας την έχει βοηθήσει να εδραιώσει την ηγετική της παρουσία στην Κύπρο στους τομείς του Wealth Management, Corporate and Investment Banking, International Business Banking και Capital Markets".

Συνεχίζοντας αναφέρει, "το 2016 αποτέλεσε μια θετική για την οικονομία χρονιά για την Κύπρο. Η επιτυχήςέξοδοςαπό το τριετές Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής,συνοδεύτηκε και με τη σταδιακή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότηταςτης χώρας,από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Με την ανάπτυξη, το 2016,να αγγίζει το 3%, ηκυπριακή οικονομία συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις οικονομίες με τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη".

Παράλληλα, αναφέρει πως, "υπάρχει διαρκής βελτίωση στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το μέλλον. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, όπου το 2016 ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς αριθμού αφίξεων.Όμως, παρά τα πιο πάνω θετικά στοιχεία, επιβάλλεται η συνέχιση και η ταχεία προώθηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων που θα εδραιώσουν την χώρα μας ως ένα ανταγωνιστικό και παράλληλα ελκυστικό κέντρο παροχής υπηρεσιών, θα έπρεπε να ήταν πολύ μεγαλύτερη. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συστρατευθούν και να θέσουν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) μέσα στο 2017 σαν ένας κορυφαίο στρατηγικό στόχο. Μια τέτοιου είδους αναβάθμιση θα έχει πολλαπλά οφέλη σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας και θα καταστήσει την Κύπρο ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό, σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών".

Τέλος, η Eurobank Κύπρου σημειώνει ότι, "στον χρηματοοικονομικό τομέα, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που πηγάζουν από το ύψος και τις δυσκολίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων,συνεχίστηκε η σταθεροποίηση και ανάκαμψη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ οι καταθέσεις των Κυπρίων στις τράπεζες αυξήθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά το 2013, γεγονός που αποδεικνύει την επιστροφή της εμπιστοσύνηςστον τραπεζικότομέα. Η σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και οι θετικές προοπτικές όπως αυτές διαμορφώνονται για το 2017, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζουμε το μέλλον της χώρας με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία".

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση