ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας συζητούν Κύπρος και Ινδία

Η Κύπρος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία

ΚΥΠΕ

Οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας Κύπρου-Ινδίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Mobashar Jawed Akbar.

Η Κύπρος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδία, με συνολικές επενδύσεις άνω των 9 δισ. δολαρίων, ανέφεραν οι δύο Υπουργοί, εκφράζοντας παράλληλα πρόθεση για επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφτεί επίσημα την Ινδία στα τέλη Απριλίου, με τον Ινδό Υφυπουργό να λέει πως εργάζονται για να καταστήσουν την επίσκεψη αυτή «ορόσημο» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στη συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και στην αφαίρεση της Κύπρου από την φορολογική «μαύρη λίστα» της Ινδίας (Notified Jurisdictional Area).

Για «σημαντικό ορόσημο» στις διμερείς οικονομικές σχέσεις μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Η συμφωνία «αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης μεταξύ των αρχών μας και δίαυλο για την περαιτέρω οικονομική μας συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος αποτελεί τον 8ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ινδία», υπογράμμισε.

«Πιστεύω ότι [οι εξελίξεις αυτές] θα διευκολύνουν πιθανότατα περισσότερες ξένες επενδύσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Ινδός Υφυπουργός Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε επίσης ότι «για την Κύπρο, η Ινδία είναι ένας έμπιστος εταίρος με τον οποίο οι δεσμοί φιλίας έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από παρόμοιες ιστορικές εμπειρίες από τη δεκαετία του `50 και έπειτα».

Αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία των δυο πλευρών να διευρύνουν τη φιλία αυτή σε πρακτικά και απτά έργα συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Όσον αφορά στα ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Ινδία είναι ένας υπεύθυνος και αξιόπιστος διεθνής παράγοντας. Σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ινδό Υφυπουργό για την παρούσα κατάσταση και τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς την Ινδία για τη σταθερή στήριξή της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και για τη συχνή συμβολή της Ινδίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε.

«Η Ινδία έχει υποστηρίξει ακλόνητα και με συνέπεια την κυριαρχία, ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ζητήματος» είπε στις δικές του δηλώσεις ο κ. Akbar.

Πρόσθεσε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, όσο και ο Πρόεδρος της χώρας Pranab Mukherjee προσβλέπουν στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Έδωσε τα εύσημα στην Κύπρο για το γεγονός ότι κατάφερε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη ηγεσία». Είπε ότι στις συνομιλίες του με την κυπριακή πολιτική ηγεσία, συζήτησε τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τη στιγμή που οι συνολικές επενδύσεις της Κύπρου στην Ινδία ανέρχονται σε 9 δισ. δολάρια.

Είπε επίσης ότι συζήτησαν την πιθανότητα συνεργασίας σε διάφορα εμβληματικά, όπως ανέφερε, προγράμματα της Ινδίας, καθώς και στους τομείς του τουρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με τον κ. Akbar, οι δύο πλευρές εργάζονται και για την εγκαθίδρυση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, προσβλέποντας στην αμφίδρομη ενίσχυση του τουρισμού. «Αυτό θα δώσει επίσης μεγάλη ώθηση στον τουρισμό εντός της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Ανέφερε τέλος ότι συζήτησαν μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ, τη διεθνή τρομοκρατία, τις εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και στην γειτονιά της Ινδίας. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα», είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ενώ ευχαρίστησε τη Λευκωσία για την υποστήριξή της στο να καταστεί το Νέο Δελχί μέλος της Ομάδας Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG).

Μετά το πέρας των δηλώσεων, οι κ. Κασουλίδης και Akbar μετέβησαν στον χώρο δίπλα από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου τέλεσαν τα αποκαλυπτήρια γλυπτού που δώρησε η ινδική Κυβέρνηση προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για αντίγραφο του τροχού από τον Ναό του Ήλιου στο Κονάρκ, ένα «αρχιτεκτονικό αριστούργημα», σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, που συμβολίζει τη δύναμη και τη γενναιότητα. Τελώντας τα αποκαλυπτήρια, ο κ. Akbar μίλησε για ένα απίστευτης ομορφιάς μνημείο, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και κάλεσε τον κόσμο να το επισκεφτεί.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X