ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαμαρτυρία για το ξήλωμα της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης στην Πάφο

Στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Κουκλιών και Μαντριών

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν οι αγροτικές οργανώσεις Πάφου και οι κοινότητες της χαμηλής περιοχής της Επαρχίας που αντιδρούν στο ξήλωμα της Κινητής Μονάδας Αφαλάτωσης στην περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Κουκλιών και Μαντριών, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση .

Οι διοργανωτές κάλεσαν τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων να λάβουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 07:30 το πρωί, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι για συνέχιση της λειτουργίας της Μονάδας.

Οι Αγροτικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι εάν ακολουθεί το πλάνο του αρμόδιου Υπουργείου για ξήλωμα της συγκεκριμένης μονάδας και δημιουργίας νέας ίδιας περίπου δυναμικότητας θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια κατά τα οποία κυρίως οι γεωργοί θα υποφέρουν αφού θα είναι οι πρώτοι στους οποίους θα γίνουν αποκοπές νερού.

Σημειώνεται ότι η ελλαδική εταιρεία που έχει εξασφαλίσει το συμβόλαιο για την δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας έχει προτείνει στο Κράτος την πώληση της Μονάδας έναντι 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ αφού το κόστος για το ξήλωμα και αποθήκευση της Κινητής Μονάδας θα είναι περίπου ανάλογο.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης σημειώνουν ότι το Κράτος θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 εκατομμύρια για μια νέα μονάδα η οποία δεν θα είναι έτοιμη να παράξει αφαλατωμένο νερό πριν περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

​Στο μεταξύ αντίθεση στο ενδεχόμενο αγοράς της Μονάδας από το Κράτος παρουσιάζεται η Νομική Υπηρεσία ενώ λειτουργοί του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων προβληματίζονται για το κόστος του αφαλατωμένου νερού στην Κινητή Μονάδα σε σχέση με την σταθερή Μονάδα που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Μονάδα που εγκαταστάθηκε στην Ακτή ανάμεσα στα Κούκλια και στα Μαντριά κόστισε στην Κυπριακή Δημοκρατία γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι την ολοκλήρωση του συμβολαίου της ιδιωτικής εταιρείας με το Κράτος η Μονάδα λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα αφού οι καιρικές συνθήκες, ήταν ευνοϊκές τότε και τα φράγματα είχαν υπερχειλίσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X