ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βράβευσε τους Avocarrot ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Οι νέοι επιστήμονες βραβεύτηκαν ως επιχειρηματίες της χρονιάς στα Man of the Year awards

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι τέσσερις νέοι που έβαλαν την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τεχνολογίας και άλλαξαν τα δεδομένα στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, λαμβάνοντας το βραβείο  των επιχειρηματικών της χρονιάς στα Man of the Year awards, βραβεύτηκαν εκ νέου κατά στην εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων για το βραβείο της χρονιάς ΟΝΕ «Μανώλης Χριστοφίδης», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μιλώντας κατά την βράβευση τους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το σημερινό σας βραβείο απονέμεται σε τέσσερεις τριαντάρηδες που κατάφεραν να τοποθετήσουν την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας. Θερμά συγχαρητήρια και στους τέσσερεις. Είχα τη χαρά και την τιμή να τους βραβεύσω και σε άλλη απονομή, για τα start ups».

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η ομάδα των τεσσάρων δεν είναι μόνοι τους, προσθέτοντας ότι η Κύπρος διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να αναδειχθεί.

Η ομιλία του προέδρου Αναστασιάδη

«Σε αυτούς τους ανθρώπους είχε πιστέψει βαθιά και ο Μανώλης Χριστοφίδης, ο πρώτος Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, ο άνθρωπος που με τη στάση και τη στήριξη του στους νέους ενέπνευσε τους περισσότερους από όσους βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Η τιμητική διάκριση που απονέμεται με το όνομα του είναι μόνο η ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε να γίνει στη μνήμη του.
Για να μπορέσουν οι άνθρωποι στον τόπο μας και ιδιαίτερα οι νέοι να αναδείξουν τα ταλέντα και τις δυνατότητες τους απαιτείται η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος.

Αυτό είναι πια το δικό μας καθήκον ως Κυβέρνηση και είμαι πεπεισμένος πως βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία, δημιουργώντας προγράμματα και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που απευθύνονται στις νεοφανείς επιχειρήσεις.
Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που από την αρχή της διακυβέρνησης, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που πολύ καλά γνωρίζετε αντιμετωπίσαμε θέσαμε τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος ως κεντρικό άξονα της αναπτυξιακής μας πολιτικής». 

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια η Προεδρία μέσω του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω έθεσε ως στόχο την παραγωγή υποστηρικτικής πολιτικής που θα μπορεί να απελευθερώσει τις μέχρι σήμερα εγκλωβισμένες δημιουργικές για την οικονομία και την κοινωνία δυνάμεις της.

Με πρωτοβουλία της Προεδρίας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης ετοιμάσαμε για πρώτη φορά, τη Δήλωση Πολιτικής για την Επιχειρηματικότητα με συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις για τις λεγόμενες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις νεοφανείς επιχειρήσεις, τα λεγόμενα start ups.

Ένα Πλαίσιο Πολιτικής που δεν περιορίζεται σε ευχολόγια, αλλά θέτει σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επιτυχή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του συστήματος.

Πολύ σημαντική δράση στον τομέα, των νεοφυών επιχειρήσεων συνιστά η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η πολιτική των ανοικτών δεδομένων του δημοσίου, η οποία, πέραν της διαφάνειας και της πληροφόρησης που παρέχουν στους πολίτες, αποτελούν και πρώτη ύλη για αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν μέσω της αξιοποίησης τους πραγματική οικονομική αξία.

Σήμερα, στην Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων προσφέρονται πέραν των 900 σύνολα δεδομένων, από 60 φορείς του δημοσίου. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι σύνολα δεδομένων ήδη τυγχάνουν αξιοποίησης μέσω της δημιουργίας εφαρμογών που βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά, παράλληλα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσφατα προωθήθηκε το Πρόγραμμα Start-up visa, το οποίο στοχεύει στην προσέλκυση ταλαντούχων επιχειρηματιών υπηκόων χωρών εκτός ΕΕ για να εγκατασταθούν στην Κύπρο και να αναπτύξουν νεοφυείς επιχειρήσεις.
Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι το κυπριακό πρόγραμμα θα είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά και θα επιφέρει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη. Ακολουθεί εντός του επομένου μήνα και η κατάθεση νομοσχεδίου για διευκόλυνση της δημιουργίας εταιριών μέσω Πανεπιστημίων (University spin-offs), καθώς η διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματική δραστηριότητα είναι το ζητούμενο μας, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία.

Για να έχει συνέχεια και αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια, πολύ σημαντικό παράγοντα αποτελεί και το θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία.
Δεν χρειαζόμαστε αποσπασματικές προσεγγίσεις, αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο διακυβέρνησης, που θα έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των πολιτικών και σχετικών προγραμμάτων, όπως γίνεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σύγχρονες κοινωνίες.

Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που εντάσσεται και η πρόταση μας για δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αφού οι πολιτικές για την έρευνα και καινοτομία είναι πολύ σημαντικές και ως τέτοιες δεν μπορούν να είναι ούτε πολιτικά ορφανές ούτε η διαμόρφωση τους να πάσχει από αλληλοεπικαλύψεις και έλλειψη συντονισμού ούτε βεβαίως να αποτελούν δευτερεύοντα θέματα διάφορων Υπουργείων.

Για μία βιώσιμη ανάπτυξη δεν αρκούν οι ιδέες και τα συνθήματα. Απαιτούνται συνέργιες γνώσεων και ιδεών αλλά και η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του κράτους μας με τρόπο που θα μπορεί να συντονίσει τον βηματισμό της η Δημόσια Υπηρεσία με τις σημερινές απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας.
Είναι γνωστή η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κυβέρνηση με τα έξι νομοσχέδια προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υπηρεσία. Είχε την τύχη που είχε στη Βουλή αλλά δεν παραιτούμαστε και συνεχίζουμε μέσω του Υφυπουργού ένα διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις και την πίστη ότι επιτέλους, υιοθετώντας - γιατί πάντα ήμασταν ανοικτοί και πάντα επιδιώκαμε τον διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις - θα πετύχουμε συλλογικά αυτό που απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος: τη μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό.

Για αυτό αυτά τα νομοσχέδια βρίσκονται υπό επεξεργασία ώστε να ενσωματώσουν τις ιδέες και των πολιτικών δυνάμεων, όσες δεν είχαν ενσωματωθεί, έτσι ώστε να απολείπει η οποιαδήποτε αιτιολογία ότι υπάρχει πρόβλημα ως προς την ψήφιση διότι υστερεί στο α, υπερτερεί στο β.  Ολοκληρώνοντας, θέλω να συγχαρώ τους αποψινούς βραβευόμενους και την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων και όλους όσοι τίμησαν και τιμούν αυτή την Οργάνωση.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που χαιρετίζω την αποψινή σας εκδήλωση η οποία έχει καταστεί από τους πλέον αναγνωρίσιμους και σημαντικότερους ετήσιους θεσμούς στον τόπο μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το βήμα αυτό έχουν βραβευτεί αξιόλογοι επιστήμονες με ευρεία συνεισφορά στα οικονομικά, επιστημονικά και όχι μόνο δρώμενα της πατρίδας μας.

Χαίρομαι διότι σε αυτές τις βραβεύσεις ήμουν παρών τιμώντας το έργο των νέων επιστημόνων, μια οργάνωση που διακρίθηκε με σκέψη και προθέσεις του Μανώλη Χριστοφίδη ο οποίος αποχωρώντας άφησε σε μένα όταν αναλάμβανα την προεδρία το καθήκον της οργάνωσης, όμως είναι εκείνος που είχε την ιδέα. Αποτελεί έναν πολύτιμο θεσμό γιατί μέσω των βραβεύσεων του παροτρύνει νέους ανθρώπους να συμβάλουν με τις ευρηματικές τους ιδέες και τις επιστημονικές τους γνώσεις στην αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας, στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας και στην ενδυνάμωση της τεχνολογικής και επιστημονικής κατάρτισης».

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση