ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Τρία Mall είναι πολλά για τη Λάρνακα»

Τι δηλώνει ο κ.Βύρας αναφορικά με τις αιτήσεις 3 εταιρειών για ανέγερσεις εμπ. κέντρων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της ΑΡΙΑΝΑΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

Μεγάλα brands που δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό αναμένεται να προσελκύσουν οι τρεις εταιρείες, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση στην Πολεοδομική Αρχή της Λάρνακας  για την ανέγερση εμπορικών κέντρων στην πόλη του Ζήνωνος. Σύμφωνα με τα όσα έχει ενώπιόν της η «Κ», το πρώτο εμπορικό κέντρο θα βρίσκεται στην περιοχή των Λιβαδιών και θα ονομάζεται «Sunny Mall» με εμπνευστή και οραματιστή του τον δημιουργό του My Mall Limassol Dr. Alex Raz. Το δεύτερο θα βρίσκεται πίσω από το ΚΕΝ και απέναντι από τον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΖ και θα φέρει το όνομα «Metropolis» από την εταιρεία Anaprop, που δραστηριοποιείται στην Μέση Ανατολή με τα υψηλόβαθμα στελέχη να έχουν ελληνικές ρίζες. Το τρίτο θα βρίσκεται κοντά στον κυκλικό κόμβο του Καλού Χωριού στη Λάρνακα και θα φέρει το όνομα «Zenon». Αν και η πόλη δεν έχει ούτε και ένα εμπορικό κέντρο, η κατασκευή τριών είναι υπερβολική για το μέγεθος και την έκταση της Λάρνακας, δήλωσε στην «Κ» ο Δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας, τονίζοντας πως ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις των καταστηματαρχών του κέντρου της πόλης.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος της Λάρνακας, η αγορά της πόλης δεν θα αντέξει τρία εμπορικά κέντρα, ενώ ταυτόχρονα με την αλλαγή του εμπορικού σκηνικού θα είναι δύσκολο για τρεις επιχειρηματίες που έχουν σκοπό το κέρδος να επενδύσουν εκατομμύρια, χωρίς να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι τον υπολόγιζαν. Οι διαδικασίες για την εξασφάλιση των αδειών προχωρούν, σημείωσε, τονίζοντας πως θα ζητηθεί η άποψη του ίδιου του Δήμου Λάρνακας και για τα τρία Mall. «Αν και η ανέγερση των εμπορικών κέντρων θα φέρει ανάπτυξη αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας , θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας», είπε. Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, η κατασκευή τριών εμπορικών κέντρων είναι υπερβολική για το μέγεθος και την έκταση της Λάρνακας, με τους καταστηματάρχες του κέντρου να διαμαρτύρονται έντονα. «Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με το να κάνουμε την καρδιά της Λάρνακας ακόμα πιο ελκυστική, και είμαστε σε διαδικασία συζήτησης αναβάθμισης του ιστορικού πυρήνα αλλά και του εμπορικού κέντρου της πόλης», σημείωσε.

Sunny Mall

Σύμφωνα με τον οραματιστή και εμπνευστή του έργου Sunny Mall Dr. Alex Raz, το εμπορικό κέντρο Sunny Mall περιλαμβάνει 100 καταστήματα με συνολικό εμβαδόν περίπου GLA 28,000  τετραγωνικών μέτρων, με τα καταστήματα να στεγάζονται στο ισόγειο. Το έργο, σημείωσε στην «Κ» ο κ. Raz, πρόκειται να ανεγερθεί πλησίον του κυκλικού κόμβου στο λιμάνι Λάρνακας σε μια  αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη περιοχή, πίσω από την υπεραγορά Lidl, όπου ήδη βρίσκονται κι άλλα έργα υπό ανέγερση/ανάπτυξη, όπως το πεντάστερο ξενοδοχείο Radisson Blue, καθώς επίσης και η μελλοντική νέα Μαρίνα της Λάρνακας. Το εμπορικό κέντρο θα έχει εύκολη προσβασιμότητα από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1925 μέτρων από το παραλιακό μέτωπο Φοινικούδων και δύο λεπτών οδικώς από το κέντρο της πόλης.

Εκτός από τα 100 περίπου καταστήματα, στο Sunny Mall, θα συμπεριλαμβάνονται καφετέριες, εστιατόρια και χώροι διασκέδασης. Ο χώρος στάθμευσης θα είναι υπαίθριος και θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1000 αυτοκίνητα. Η έναρξη των οικοδομικών εργασιών για την κατασκευή του έργου υπολογίζεται να αρχίσει το καλοκαίρι του 2017 και προβλέπεται να παραδοθεί στους ενοικιαστές τον Δεκέμβριο του 2018. Η έναρξη λειτουργίας του εμπορικού κέντρου προβλέπεται να είναι τον Μάρτιο – Απρίλιο 2019, ενώ η εταιρεία άρχισε ήδη επαφές για την ενοικίαση των χώρων στο έργο με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον κ. Raz, τον περασμένο Δεκέμβριο  κατατέθηκε η πολεοδομική άδεια για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Sunny Mall,   αφού πρώτα είχε προηγηθεί η κατάθεση των προκαταρκτικών απόψεων για τις οποίες η εταιρεία έλαβε θετικές απόψεις από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τα αρμόδια τμήματα του Δήμου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Sunny Mall σε σχέση με τα άλλα εμπορικά κέντρα που αιτήθηκαν άδεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όσον αφορά τις διαδικασίες της Πολεοδομίας και σε ένα μήνα αναμένεται να κλείσουν όλα τα θέματα.

Θετικός ο Δήμος Λειβαδιών

Ο Δήμαρχος Λειβαδιών Μάριος Αρμένης, ερωτηθείς  για το εάν γνωρίζει αν θα υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην έγκριση της πολεοδομικής άδειας για το Sunny Mall, ανέφερε πως οι διαδικασίες φαίνεται να προχωρούν κανονικά. Πριν από 10 ημέρες, σημείωσε, έγινε σύσκεψη στην Πολεοδομία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον επενδυτή, ο οποίος ενημερώθηκε για το κυκλοφοριακό της περιοχής και τα εμπλεκόμενα σχήματα να δίνουν στον κ.Raz συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα κομφούζιο στην περιοχή.  Τόνισε δε πως από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Λειβαδιών ήταν θετικός για την κατασκευή του Mall, υπογραμμίζοντας την μεγάλη ανάπτυξη που αναμένεται να φέρει στα Λειβάδια. «Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια υποβαθμισμένη και μια τέτοια κατασκευή θα φέρει και ανάπτυξη, αλλά και νέες θέσεις εργασίας. Η εξασφάλιση της άδειας θα δοθεί πολύ σύντομα και πιστεύω ότι δεν πρέπει να διώχνουμε επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό», είπε. Παράλληλα τόνισε πως με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας θα εργοδοτηθούν αρκετοί άνεργοι από τον Δήμο Λειβαδιών, προσθέτοντας πως ο ίδιος ο Δήμος ζήτησε από τον επενδυτή να δώσει προτεραιότητα στους ανέργους από τα Λιβάδια, νοουμένου ότι πληρούν τα κριτήρια των θέσεων.

Metropolis

Αίτηση για να εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από την Πολεοδομία ζήτησε και η εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων «Anaprop», η οποία δραστηριοποιείται στην Νότια Αφρική, με τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη να έχουν ελληνικές ρίζες. Το συγκεκριμένο εμπορικό έργο, που θα φέρει το όνομα«Metropolis», θα βρίσκεται πίσω από το ΚΕΝ και απέναντι από τον χώρο στάθμευσης του νέου ΓΣΖ  σε μια γη 50 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, η οποία ανήκει στην Μητρόπολη που κατέληξε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους σε συμφωνία ενοικίασης με την συγκεκριμένη εταιρεία. Η γη που παραμένει εδώ και χρόνια ανεκμετάλλευτη, αναμένεται να ανεγερθεί σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, το οποίο θα διαθέτει αρκετά καταστήματα, καφεστιατόρια, αίθουσες κινηματογράφου υπόγειο και ισόγειο χώρο στάθμευσης. Καλά πληροφορούμενες πηγές της «Κ» κάνουν λόγο για επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σύμφωνα με παράγοντες της πόλης, ο μεγαλοεπιχειρηματίας επιθυμεί να ξεκινήσει την κατασκευή του μεγάλου εμπορικού έργου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Το εμπορικό κέντρο θα εκτείνεται σε έναν όροφο, ενώ αναμένεται να φέρει νέες θέσεις εργασίας στην πόλη της Λάρνακας και να προσελκύσει επενδυτές του εξωτερικού. Παράγοντες της πόλης εξέφραζαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, λόγω της τοποθεσίας του συγκεκριμένου έργου.

Zenon Mall

Το «Ζenon Mall of Larnaca», το τρίτο εμπορικό κέντρο που αναμένεται εντός της εβδομάδας να καταθέσει αίτηση για άδεια από την Πολεοδομία,  θα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα αναμένεται να ανεγερθεί σε τεμάχιο γης πλησίον του κυκλικού κόμβου του Καλού Χωριού της Λάρνακας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, πίσω από την ανέγερση του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου βρίσκεται ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Χατζημιτσής, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του My Mall Λεμεσού. Με τη συμβολή ξένων επενδυτών οραματίζονται να ξεκινήσουν τις εργασίες κατά το 2017, ώστε να ολοκληρωθεί κατά το τέλος του 2019. Στο εν λόγω έργο θα περιλαμβάνονται καταστήματα, 1.250 χώροι στάθμευσης, ενώ σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δύο Mall θα εκτείνεται σε δύο ορόφους. Το «Ζenon Mall of Larnaca» δεν αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο, ανέφεραν στην «Κ» αρμόδιοι φορείς, καθώς η τοποθεσία του βρίσκεται έξω και όχι στην καρδιά της Λάρνακας και θα είναι εύκολα προσβάσιμη από όλους τους κατοίκους της χώρας. Διάφορα brands που έχουν έδρα στην Κύπρο άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για το εμπορικό έργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση