ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο του Διεθνές Πρότυπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

Η PwC σχολιάζει το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σημαντικές αλλαγές επιφέρει στον ασφαλιστικό κλάδο το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB).

Ο Alex Bertolotti, Επικεφαλής παγκόσμιων εργασιών ΔΠΧΠ στον ασφαλιστικό κλάδο της PwC, σχολιάζει σχετικά: «Το ΔΠΧΠ ‘17 επιφέρει τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες αλλαγή στον τομέα της πληροφόρησης, επηρεάζοντας όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που προβαίνουν σε πληροφόρηση με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης. Από την αλλαγή αυτή επηρεάζονται και άλλοι οργανισμοί που συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως οι τράπεζες, οι οποίες διατηρούν συμβάσεις αποδέσμευσης ακινητοποιημένου κεφαλαίου (equity release). Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας σε σχέση με τα υφιστάμενα λογιστικά πρότυπα. Ωστόσο, η περιπλοκότητα και οι απαιτήσεις του νέου ΔΠΧΠ σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες εισηγήσεις για την εφαρμογή του αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το βαθμό δυσκολίας κατά την υιοθέτησή του.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ιδιαίτερα για τους ασφαλιστές του κλάδου ζωής: ενώ τα τελικά κέρδη δεν θα διαφοροποιηθούν, ο τρόπος διαμόρφωσής τους ενδέχεται να αλλάξει σημαντικά. Τόσο οι ασφαλιστές όσο και οι αναλυτές τους θα πρέπει να αξιολογήσουν τον πλήρη αντίκτυπο του νέου προτύπου στην παρουσίαση των αποδόσεων του οργανισμού τους. Μετά την εφαρμογή του, οι βασικοί δείκτες απόδοσης και οι καταστάσεις εσόδων θα διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό. Οι οργανισμοί θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα δράση, ώστε να κατανοήσουν και να ενημερώσουν για τον αντίκτυπο των διαφόρων υποθέσεων και προσεγγίσεων, εκτιμώντας ταυτόχρονα την έκταση των απαιτούμενων εργασιών και πόρων.

Τα συστήματα και οι διεργασίες ενδεχομένως να υποστούν σημαντικές αλλαγές ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις συμμόρφωσης. Καταγράφεται ήδη μια τάση αξιοποίησης της ευκαιρίας αυτής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επικαιροποίηση των παραδοσιακών συστημάτων στα πλαίσια ευρύτερων σχεδίων αναδιαμόρφωσης που αποσκοπούν στην αύξηση της απόδοσης των επενδύσεων».

H Ανδρούλλα Σ Πήττα, Υπεύθυνη Συνέταιρος για τον ασφαλιστικό τομέα στην PwC Κύπρου αναφέρει: «Αναμέναμε τη δημοσιοποίηση του νέου προτύπου εδώ και αρκετό καιρό. Είναι σημαντικό για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αξιολογήσουν έγκαιρα τον αντίκτυπο που θα έχει στις οικονομικές τους καταστάσεις ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση