ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:45
 

Ανάλυση: Πέντε ανθεκτικοί τεχνολογικοί κολοσσοί

Πρόκειται για την Apple, την Amazon, την Google, τη Facebook και τη Microsoft

Newsroom Κ, Αθήνα

FARHAD MANJOO / THE NEW YORK TIMES

Μπορεί να έχετε διαβάσει για τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επιρροή που ασκεί ο εν λόγω κλάδος σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Και ο λόγος για πέντε τεχνολογικούς κολοσσούς – την Apple, την Amazon, την Google, τη Facebook και τη Microsoft. Είναι οι εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στις αμερικανικές αγορές.

Τελευταία, καθεμία από αυτές τις εταιρείες βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών για αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και για κατάχρηση προσωπικών δεδομένων. Ορισμένοι, μάλιστα, τις κατηγόρησαν πως έχουν ενεργήσει με πολιτικά κίνητρα. Αλλοι θεωρούν ότι κατανέμουν τον πλούτο τους σε ένα πολύ περιορισμένο φάσμα επενδυτών.

Υπάρχουν, επίσης, ερωτήματα για το πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι στην επιρροή ξένων δυνάμεων. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι εταιρείες αυτές παραδέχονται πως έχουν «ηθική υποχρέωση» απέναντι στην κοινωνία. Εχουν, επίσης, δεσμευθεί ότι θα εξυγιάνουν τις δραστηριότητές τους με τη λήψη μέτρων, για παράδειγμα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ολες αυτές οι περιπέτειες, όμως, δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει καίριο πλήγμα στην επιρροή ή στην οικονομική ισχύ των εταιρειών αυτών. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο εβδομάδων, καθένας από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες έχει δημοσιοποιήσει τριμηνιαία αποτελέσματα που ικανοποίησαν, υπέρ το δέον, σε κάποιες περιπτώσεις, τους επενδυτές τους. Τα κέρδη της Amazon έφθασαν σε ρεκόρ. Οι οικονομικές επιδόσεις της Microsoft και της Alphabet, μητρική της Google, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το ίδιο συνέβη και με την Apple.

Εξαίρεση, με μια πρώτη ματιά, αποτελεί η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Η αύξηση των δαπανών και η υποχώρηση των διαφημιστικών εσόδων οδήγησαν σε πτώση την κεφαλαιοποίησή της κατά 120 δισ. δολάρια σε μία μόνο συνεδρίαση. Αλλά οι περιπέτειες της Facebook και η συνακόλουθη πτώση της μετοχής της υποδεικνύουν τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει στα κοινωνικά μέσα. Διότι, παρά την κατάρρευση της μετοχής της, η Facebook παραμένει η εταιρεία με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στις αμερικανικές αγορές, ξεπερνώντας τον επενδυτικό κολοσσό Berkshire Hathaway.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις για την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της είναι σχετικά ήπιες, δεδομένων των απωλειών που υπέστη η μετοχή της την περασμένη εβδομάδα. Αναφερόμενος στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μαρκ Μαχάνεϊ, αναλυτής της RBC Capital, σχολιάζει πως «είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα που έχω δει μέχρι στιγμής». Διαπιστώνει, επίσης, ότι ίσως η μετοχή της Facebook «να έχει σήμερα την ελκυστικότερη αποτίμηση στον κλάδο τεχνολογίας».

Με μια πιο λεπτομερή ανάλυση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων τους μπορεί να καταλάβει κανείς τους λόγους που αυτοί οι κολοσσοί παραμένουν στην κορυφή. Πρώτα απ’ όλα, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Google και στην Apple από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επηρεάζουν την οικονομική ισχύ τους. Πέραν τούτου, οι κολοσσοί αυτοί έχουν δημιουργήσει αγορές και έχουν διαφορετικές δραστηριότητες που μπορούν να τους αποφέρουν νέα κέρδη.

Αν και υποχώρησαν τα έσοδα από τις βασικές δραστηριότητες της Facebook, οι υπόλοιπες εφαρμογές της, Instagram, Facebook Messenger και WhatsApp, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν υψηλά κέρδη. Ευκαιρία για την Google αποτελεί το YouTube. O διαδικτυακός τόπος αναπαραγωγής βίντεο και ταινιών αναμένεται να προσελκύσει διαφημιστικά έσοδα δισ. δολαρίων, όσο το μάρκετινγκ εγκαταλείπει τα τηλεοπτικά δίκτυα και στρέφεται στο Διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Το ταγκό, ναι χρειάζεται δυο. Για να είναι όμορφο όμως και να γεμίζει όλους, χορευτές και θεατές χρειάζεται ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:50

Μνημόνευση του Ουκρανίας Επιφάνιου από Βαρθολομαίο - Ιερώνυμο

«Aν αποφασίσουν καμιά φορά οι `ιερωμένοι` να βγάλουν αυτά τα γελεία σκαφανδρα από τα κεφάλια τους, πιθανώς ...»
ΑΚΑ  |  10:24

Προσφυγή εναντίον του Ερντογάν στο Διεθνές Δικαστήριο ζητά στέλεχος του SPD

«Για φαντάσου `μεγάλε` να φας την πίττα με τη φόλα!!!! »
ΑΚΑ  |  10:20

Απειλεί με συνέχιση των επιχειρήσεων ο Ερντογάν αν δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι

«Εσύ προχώρα και .... βλέπουμε! Θα έρθει εκείνη η ώρα που και οι φίλοι σου θα σε...............»
ΑΚΑ  |  10:19

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X