ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Απομάκρυνση των δεξαμενών υγραερίου στη Λάρνακα ζητούν οι Ευρωβουλευτές

Βλέπουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών στο βιομηχανικό λιμάνι της Λάρνακας

Newsroom K

Οι δεξαμενές αποθήκευσης υγραερίου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν κοντά στο βιομηχανικό λιμάνι της Λάρνακας θα πρέπει να απομακρυνθούν, λένε οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Αναφορών.

Η Επιτροπή Αναφορών ενέκρινε την Τετάρτη σειρά από συστάσεων, έπειτα από την εξεταστική αποστολή της στην Λάρνακα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που σκοπό είχε να εξετάσει τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του βιομηχανικού λιμένα της πόλης στην περιοχή. Οι αιτούντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις βιομηχανικές δραστηριότητες κοντά στις παραλίες και τις κατοικημένες περιοχές ενώ υποστηρίζουν ότι ορισμένες από τις ενέργειες του λιμένα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι οι εθνικές αρχές έχουν προσφέρει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμένα.

Οι δεξαμενές υγραερίου θα πρέπει να απομακρυνθούν

Οι Ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία απομάκρυνσης των αμφιλεγόμενων δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου από το λιμάνι της Λάρνακας, ιδίως από τη στιγμή που εκκρεμεί, εδώ και 17 χρόνια, απόφαση απομάκρυνσης τους. Καλούν επίσης τις αρχές να κοινοποιήσουν στους κατοίκους της περιοχής και στους επηρεαζόμενους δήμους μια ακριβή ημερομηνία μέχρι την οποία η διαδικασία απομάκρυνσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Η Επιτροπή Αναφορών υπογραμμίζει τη σημασία του ενισχυμένου δημόσιου διαλόγου επί του θέματος και προτείνει τη διεξαγωγή κοινής συνεδρίασης μεταξύ της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των αρμόδιων υπουργείων, της Επιτρόπου Διοικήσεων και του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των αιτούντων.

Συστήνεται επίσης μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τις μελλοντικές αναπτυξιακές στρατηγικές για το λιμάνι της Λάρνακας, τη γειτονική Αραδίππου και άλλες "συναφείς" περιοχές. Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει επίσης να διασαφηνίσουν τους όρους της πρόσφατης ανανέωσης της άδειας για τις διευκολύνσεις στο λιμάνι της Λάρνακας και πιο συγκεκριμένα τη φύση των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων, αναφέρει το κείμενο.

Στρατηγικό σχέδιο για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις κυπριακές κυβερνητικές αρχές να ετοιμάσουν στρατηγικό σχέδιο αναφορικά με την προοπτική εξεύρεσης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, και συστήνουν την εισαγωγή αυστηρότερων διαδικασιών σύναψης συμβάσεων για τις μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Επίσης, τα Μέλη της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ δεσμεύονται να παρακολουθούν τις αιτήσεις των πολιτών για ανάληψη δράσης σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας, στην Αραδίππου και κατά την απομάκρυνση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου, αν αυτές προχωρήσουν κατά τρόπο αντίθετο προς τα σχέδια που υπέβαλαν οι εθνικές αρχές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της εξεταστικής αποστολής.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία της συμμόρφωσης των κυπριακών αρχών με τις διατάξεις της οδηγίας Seveso της ΕΕ, η οποία αποσκοπεί στην πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων που έχουν να κάνουν με επικίνδυνες ουσίες ή υλικά.

Η έκθεση της Αντιπροσωπείας και οι συστάσεις εγκρίθηκαν με 18 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά και 0 αποχές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X