ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βλέπουν διπλή αναβάθμιση από DBRS

Ήταν ένας από τους οίκους που κράτησε το «μομέντουμ» των καλών αξιολογήσεων και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Για διπλή αναβάθμιση κάνουν λόγο αναλυτές από τον καναδικό Οίκο Αξιολόγησης DBRS το βράδυ της Παρασκευής. Στην «τελευταία αναμέτρηση» της κυπριακής οικονομίας με τους ξένους οίκους αξιολόγησης εντός 2018, εκτιμάται πως θα καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τους Standard and Poor’s και τους Fitch Ratings, ώστε να περάσει και αυτός με τη σειρά του την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο DBRS κρατά την Κύπρο δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία. Το Μάιο ωστόσο ήταν ένας από τους οίκους που κράτησε το «μομέντουμ» των αναβαθμίσεων και είχε αξιολογήσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο ΒΒ, από BB(low).

Η διπλή αναβάθμιση πηγάζει εκτός από την τάση των άλλων δύο οίκων και από την διατήρηση του outlook του σε θετικό ορίζοντα. Αν και δεν φέρει διπλή αναβάθμιση, άρα και μετάβαση της Κύπρου στην επενδυτική κατηγορία από πλευράς του, η αναβάθμιση ενός «σκαλιού» θεωρείται δεδομένη.

Πρόσθετα, ο DBRS ήταν ένας εκ των Οίκων που αποτίμησε πολύ θετικά το διαχωρισμό της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και πώλησης του υγιούς της κομματιού στην Ελληνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την έκθεση που είχε συντάξει αναλυτής του Οίκου μετά τη συναλλαγή, είχε αναφέρει ότι μετά την εκκαθάριση του συνεργατικού τομέα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μειώθηκαν στα μισά. Ο οίκος θεωρεί ότι οι προσπάθειες των τραπεζών και της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την οικονομική ανάκαμψη, την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων οδηγούν σε μια ουσιαστική μείωση των ΜΕΔ.

Αναφορικά με την ανάπτυξη της Κύπρου, ύστερα από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη που καταγράφηκε το 2017 της τάξης του 3,9%, είχε εκτιμήσει πως ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει στο 3,8% το 2018 και στο 3,6% το 2019, οδηγούμενη από σημαντικά επενδυτικά έργα, τις εξαγωγές και την κατανάλωση.

Τέλος, για το δημόσιο χρέος θεωρεί ότι θα ανέλθει στο 104,2% για το τρέχον έτος, αλλά το ποσοστό αναμένεται να συνεχίσει από το 2019 την πτωτική τάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση