ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντός της εβδομάδας ο προτιμητέος επενδυτής για Cyta

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ξεκαθαρίζει το σκηνικό με τη Cyta Hellas

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ξεκαθαρίζει το σκηνικό με τη Cyta Hellas. To διοικητικό συμβούλιο της μητρικής Cyta θα ενημερωθεί από τους συμβούλους της (PwC) για τις προσφορές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είτε σήμερα είτε μεθαύριο Πέμπτη, όπου επίσης έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του προτιμητέου επενδυτή.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας ωστόσο δεν αναμένεται πριν από το τέλος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο στις 28 Ιανουαρίου (ή στις 4 Φεβρουαρίου) εφόσον απαιτηθεί δεύτερος γύρος. Σημειώνεται ότι την ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή ακολουθεί η αποκλειστική διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, μέχρι την κατάληξη της οριστικής συμφωνίας.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό σημείο τριβής αποτελεί η πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση απεμπλοκή της Cyta, ακόμη και με ζημία, από την ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή εταιρεία έχει τοποθετήσει στη θυγατρική της πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσφερόμενα τιμήματα κινούνται στο επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ. Το υψηλότερο τίμημα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει προσφέρει η Vodafone, η προσφορά της οποίας κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της Wind κυμαίνεται κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Σε αντίθεση με την κυπριακή κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι συνδικαλιστές και πιθανώς μέρος της διοίκησης της Cyta, να επιθυμεί μόνον τη μερική απεμπλοκή από τη χώρα μας. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη διάθεση της Cyta Hellas σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση, και σε αντάλλαγμα την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στον αγοραστή. Ετσι, η κυπριακή Cyta δεν είναι υποχρεωμένη να εγγράψει στην παρούσα συγκυρία ζημίες, ενώ επιπλέον θα προσδοκά σε μια ανάκαμψη της αξίας για τη συμμετοχή της στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, εφόσον βεβαίως ανακάμψει η ελληνική οικονομία και ο τηλεπικοινωνιακός της κλάδος. Ετσι η κυπριακή κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της Vodafone, η οποία εκτός του ότι προσφέρει το υψηλότερο τίμημα, επιζητεί μια «καθαρή» εξαγορά της Cyta Hellas, καθώς δεν επιθυμεί συμμέτοχό της στη θυγατρική της εταιρεία στην Ελλάδα. Αντίθετα η Wind και οι μέτοχοί της προτιμούν το μοντέλο της ανταλλαγής των μετοχών, καθώς δεν δημιουργεί από την πλευρά του αγοραστή εκροή μετρητών. Επιπλέον τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια δεν έχουν ενδοιασμούς σε μια συμμετοχή της κυπριακής Cyta στο μετοχικό κεφάλαιο της Wind.

Πάντως, αν η ελληνική Cyta περάσει στα χέρια της Vodafone, τότε πολύ πιθανόν η τελευταία θα καταστεί ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος στην Ελλάδα, που θα πλησιάσει το 1 εκατ. πελάτες στις σταθερές επικοινωνίες. Πρόκειται για το «ψυχολογικό» όριο που εκτιμάται ότι καθίσταται βιώσιμη μια δραστηριότητα στις σταθερές επικοινωνίες στην Ελλάδα. Η Vodafone στο τέλος του 2017 εκτιμάται ότι είχε περισσότερους από 600.000 πελάτες και η προσθήκη των πελατών της Cyta Hellas θα οδηγήσει το πελατολόγιό της σε περισσότερο από 900.000 πελάτες.

Στο μεταξύ, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία ελέγχου της Forthnet από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Συγκεκριμένα, τότε αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι για το 32,8% των μετοχών της εταιρείας που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών και το οποίο πωλείται. Ενδιαφερόμενοι, εκτός των Vodafone και Wind, είναι τα επενδυτικά κεφάλαια Apollo Global Management, Golden Tree, Pillarstone και Providence.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X