ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρευνα: Πόσο κοστίζει μια έξοδος για μεζέδες στην Κύπρο

Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο του mystery shopping σε 200 εστιατόρια παγκύπρια- καταγράφηκαν διακυμάνσεις και αποκλίσεις στις τιμές διαφόρων πιάτων.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Από 1 ευρώ μέχρι περίπου 5 ευρώ πωλείται στα εστιατόρια το νερό (500-750 ml) σύμφωνα με παγκύπρια έρευνα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, ο καφές πωλείται από 2 ευρώ μέχρι 4.95, και τα αναψυκτικά από 1.20 μέχρι 4 ευρώ. Στην έρευνα του συνδέσμου σε 200 εστιατόρια παγκύπρια, καταγράφηκε επίσης πολλές διακυμάνσεις και αποκλίσεις στις τιμές διαφόρων πιάτων που σερβίρουν στα εστιατόρια, όπως στην τιμή της σαλάτας 2-4 ατόμων, στα κρεατικά, και τους μεζέδες.

 Τιμές για κρεατικά και μεζέδες.

Βεβαίως δεν διευκρινίζονται οι ποσότητες που προσφέρονται ανά μερίδα και ανά τιμή. Επιπλέον, υπολογίζοντας τη μέση τιμή χρέωσης συγκεκριμένων προϊόντων ανά επαρχία προκύπτει ότι τα εστιατόρια της Λάρνακας προσφέρουν σε χαμηλότερη τιμή τα αναψυκτικά, τη μπύρα, το καλαμάρι και το σολομό. Για σουβλάκι, μεζέδες και σαλάτα, φθηνότερη επαρχία είναι η Αμμόχωστος , ενώ ακριβότερη επαρχία είναι η Λεμεσός.

Η έρενα αφορούσε την ποιότητα των υπηρεσιών στα κέντρα εστίασης στην Κύπρο διεξήχθη από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο σε 200 κέντρα εστίασης στην ελέυθερη Κύπρο, με τη μέθοδο του mystery shopping. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε συνολικά 42 σημεία αξιολόγησης. Από το σύνολο των αξιολογήσεων,

 -56 έγιναν στη Λευκωσία

- 44 στη Λεμεσό

 -43 στη Λάρνακα

 - 41 στην Πάφο (πόλη Πάφου και χωριά

 -7 αξιολογήσεις στην Πόλη Χρυσοχούς και το Λατσί)

- 9 αξιολογήσεις στην ελεύθερη Αμμόχωστο 

Εκπτώσεις σε ποσότητα και ποιότητα

Αν και δεν ήταν το αντικείμενο της έρευνας, ήταν γενική παρατήρηση η οποία προέκυψε ότι, τα κέντρα εστίασης στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος χρέωσης, φαίνεται να έκαναν εκπτώσεις στην ποσότητα ή την ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν. Ως παραδείγματα αναφέρεται το χαλλούμι, η φέτα και το γιαούρτι που σερβίρεται στο πιάτο του πελάτη, καθώς και η σαλάτα- απουσία ή μειωμένη ποσότητα ακριβών συστατικών της σαλάτας ενώ για το ελαιόλαδο αμφισβητείται η ποιότητα του, αφού γίνεται λόγος για ελαιόλαδο νοθευμένο με σπορέλαιο. 

Επισημαίνειται ότι, τα διάφορα προβλήματα ή στρεβλώσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο από τη μη επαρκή εκπαίδευση των ιδιοκτητών και του προσωπικού των κέντρων εστίασης, ενώ υπογραμμίζεται ότι, τα πλείστα των προβλημάτων μπορούν να επιλυθούν χωρίς επιπλέον οικονομικό κόστος για τους ιδιοκτήτες των κέντρων. Κάτι που επίσης υποδεικνύει η έρευνα, είναι ΄ότι  τα κέντρα εστίασης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της όλης εικόνας που ονομάζεται τουρισμός, ως εκ τούτου και το Υφυπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να συνεργαστεί με τα οργανωμένα σύνολα κέντρων εστίασης και τις οργανώσεις καταναλωτών, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση