ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι παράγοντες αβεβαιότητας για τους CFOs διεθνώς

Η ασφάλεια και κυριότητα δεδομένων και η χρήση τεχνολογίας cloud 

Δελτίο Τύπου

Η διαχείριση της ασφάλειας και του απορρήτου των δεδομένων είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CFOs (ανώτεροι οικονομικοί διευθυντές) στο σημερινό περιβάλλον εταιρικών αναφορών, σύμφωνα με περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) στην έρευνα του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ( Financial Accounting and Advisory Services - FAAS) της ΕΥ με τίτλο Μπορούν καινοτόμες εταιρικές αναφορές να χτίσουν εμπιστοσύνη σε ένα ασταθή κόσμο; Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας κατά περιοχή, διαπιστώνεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια και το απόρρητο των δεδομένων εκφράζεται από CFOs σε Ινδία (68%), Κίνα (65%) και ΗΠΑ (63%).

Στην ετήσια διεθνή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 1,000 CFOs ή οικονομικοί διευθυντές μεγάλων οργανισμών με συνολικά έσοδα πέραν των 500 εκατ. δολαρίων σε 25 χώρες. Το 64% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ασάφεια σε σχέση με την κυριότητα και τη διαχείριση των δεδομένων έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εταιρικών αναφορών.

Το 85% δήλωσε ότι είναι είτε «πολύ δύσκολη» ή «σχετικά δύσκολη» η διαχείριση δεδομένων λόγω διαφορετικών νόμων απορρήτου από διαφορετικές δικαιοδοσίες. Το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων είπε ότι η αξιολόγηση των διαφορετικών επιπέδων ασφαλείας των κέντρων δεδομένων σε σύγκριση με το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), αποτελεί σημαντική πρόκληση για την προστασία των δεδομένων, το απόρρητο και τη συμμόρφωση. Σύμφωνα με την έρευνα, το 49% θεωρεί τα ρίσκα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη συμμόρφωση της τεχνολογίας cloud ως ένα μεγάλο εμπόδιο στον τεχνολογικό μετασχηματισμό και στην εφαρμογή καινοτόμων νέων τεχνολογιών.

Ο Peter Wollmert, Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ παγκόσμια και στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής, δηλώνει: «Η χρηματοοικονομική κοινότητα αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια για το πως θα προσεγγίσει τα θέματα της ασφάλειας και του απορρήτου των δεδομένων. Οι CFOs πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες διαχείρισης χρηματοοικονομικών πληροφοριών στις επιχειρήσεις τους είναι ξεκάθαρες και τα δεδομένα είναι ασφαλή και σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους συμμόρφωσης. Για μεγάλους και σύνθετους οργανισμούς αυτό μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση. Ο κίνδυνος και η ζημιά στην εταιρική φήμη που ενδέχεται να προκύψει από την κακοδιαχείριση χρηματοοικονομικών δεδομένων, μπορεί να αντιμετωπιστεί με χρήση προηγμένης ανάλυσης δεδομένων (advanced data analytics) και ενοποίηση τεχνολογιών (integrated technologies), τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), υπολογιστικό νέφος (cloud computing) και ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών (robotic process automation).»

Οι CFO αντιμετωπίζουν τεχνολογικές, κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις

Οι CFOs δέχονται αυξανόμενη πίεση για να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή εταιρική διακυβέρνηση. Το 42% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι επιτροπές ελέγχου και τα διοικητικά συμβούλια ζητούν από τις εταιρικές αναφορές περισσότερες πληροφορίες σε θέματα προστασίας και απορρήτου δεδομένων, με το ίδιο ποσοστό να δηλώνει επίσης ότι παρέχει ενημέρωση και για τα ρίσκα που σχετίζονται με τις κανονιστικές αλλαγές. Το ποσοστό αυξάνεται σε 60% και 61% στις περιοχές Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής και Σιγκαπούρης, αντίστοιχα. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 85% των ερωτηθέντων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αλλαγές, υποστηρίζει ότι στέλνει αυτόματες ειδοποιήσεις στις επιτροπές ελέγχου και στα διοικητικά συμβούλια σε σχέση με θέματα διακυβέρνησης, ρίσκου και συμμόρφωσης, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σε 95% στις ΗΠΑ και 93% στη Βρετανία.

Η Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών και Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, Χριστίνα Αγαθαγγέλου, δηλώνει σχετικά:

«Οι ομάδες αναφοράς αναμένεται να είναι ευέλικτες για να ανταποκριθούν στο ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Πρέπει να παρέχουν στις επιτροπές ελέγχου και στα διοικητικά συμβούλια άμεση πληροφόρηση και να μπορούν να εξάγουν διορατικά συμπεράσματα από ένα ευρύ και συνεχώς μεταβαλλόμενο σύνολο δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να τους βοηθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.»

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της επιτροπής ελέγχου

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εποπτικός ρόλος των επιτροπών ελέγχου διαφοροποιείται σημαντικά λόγω του περιβάλλοντος εξονυχιστικού ελέγχου. Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιτροπές ελέγχου και διοικητικά συμβούλια δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εταιρική κουλτούρα και την επίδραση της σε θέματα συμμόρφωσης και αποτροπής απάτης.

Αυτό φέρνει το ρόλο και τα καθήκοντα των επιτροπών ελέγχου στο επίκεντρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μέλη της επιτροπής χρειάζεται να αναπτύξουν νέες ικανότητες και αντίληψη στη χρήση πληροφοριών analytics για την αναγνώριση του ρίσκου που σχετίζεται με τα δεδομένα, ενώ το 57% πιστεύει ότι η κατανόηση του θεσμικού πλαισίου για τη φύλαξη δεδομένων αποκτά αυξανόμενη σημασία για την παροχή αποτελεσματικής εποπτείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση