ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:35
 

Παράταση στην πρόταση ΧΑΚ για την αγορά ενέργειας

Την Πέμπτη αναμένεται η υποβολή της ολοκληρωμένης πρότασης από το Υπουργείο Ενέργειας μετά από αίτημα του Χρηματιστηρίου.

Newsroom K

Μέσω Ελλάδας η ελεύθερη αγορά ενέργειας στην Κύπρο, σύμφωνα με την πρόταση του ΧΑΚ. Όπως ενημέρωσε σχετικά την βουλή και τον διευθυντή του διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Κύπρου, η πρόταση προνοεί την «αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών και τεχνογνωσίας ώστε η λειτουργία και η διαχείριση της αγοράς να γίνει με μία οικονομικά συμφέρουσα πρόταση και να μπορεί να ξεκινήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αυτό, διευκρινίζει το ΧΑΚ μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την σχέση του ΧΑΚ με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας. Στην ουσία αυτό μεταφράζεται στην αξιοποίηση του υφιστάμενου λογισμικού το οποίο ήδη χρησιμοποιεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ελλάδα.

Στην πρόταση του για τη λειτουργία και διαχειρίση της αγοράς ηλεκτρισμού στην Κύπρο, το ΧΑΚ θα δύναται να προσφέρει όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη λειτουργία και τη διαχείριση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, εκτός από την αγορά εξισορρόπησης η οποία θα παραμείνει ως έχει υπο την διαχείριση του συστήματος μεταφοράς Κύπρου.

Αυτό προνοεί η πρόταση του ΧΑΚ η οποία είχε παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής περί τα τέλη Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν ζητηθεί περισσότερες λεπτομέρειες από το ΧΑΚ και είχε δοθεί προθεσμία για υποβολή της πρότασης του προς το Υπουργείο Ενέργειας μέχρι σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου. Ωστόσο ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μαρίνος Χριστοδουλίδης αναφέρει στην «Κ» ότι λόγω του όγκου των πληροφοριών που πρέπει να συμπεριληφθούν στην πρόταση, ζήτησαν μέσω επιστολής παράταση μέχρι την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα το ΧΑΚ θα κληθεί να απαντήσει σε έξι σημεία, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τις αλλαγές στη νομοθεσία,  τις αλλαγές στους κανόνες της αγοράς καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Σταθερή η κατάσταση στα Στροβίλια

«Aν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε κότσια, ας σταματούσε τους Τουρκαλλάες από το να κάνουν τέτοιες κινήσεις. »
knak  |  20:27

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία το 4ο τρίμηνο του 2018

«Τέτοια νέα ενοχλούν το ΑΚΕΛ. Η επιθυμία του οποίου είναι η ανεργία να ήταν 30%. Μόνο τότε ικανοποιούνται ...»
ΑΚΑ  |  20:23

«Ωκεανίς» στην Ελλάδα: Φέρνει μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

«Συνεχιζεται αυτη η ανοησια να δινονται ονοματα σε καθε συννεφο;»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  10:56

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X