ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις Γερμανίας - Γαλλίας σε Ε.Ε. για συγχώνευση Alstom - Siemens

Θεωρούν πως με τη συγχώνευση των δύο ομίλων θα καταφέρει η Ευρώπη να αναχαιτίσει την επέκταση της ισχυρής CRRC που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος.

Newsroom Κ, Αθήνα

Πιέσεις δέχεται η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Μαργκρέτε Βεστάγκερ, από το Βερολίνο και το Παρίσι για να δώσει το πράσινο φως στη συγχώνευση Alstom-Siemens, καθώς διαφωνεί με την υλοποίησή της.

Οι αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. φοβούνται πως η δημιουργία ενός σιδηροδρομικού γίγαντα στην Ε.Ε. θα λειτουργήσει εις βάρος των συμφερόντων των καταναλωτών στις μεμονωμένες αγορές των κρατών-μελών. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις του Παρισιού και του Βερολίνου θεωρούν πως με τη συγχώνευση των δύο ομίλων θα καταφέρει η Ευρώπη να αναχαιτίσει την επέκταση της ισχυρής CRRC (China Railway Rolling Stock Corp.), που ελέγχεται από το κινεζικό κράτος.

Χθες πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ της κ. Βεστάγκερ και των υπολοίπων επιτρόπων για τη συγχώνευση στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας σύσκεψης της Κομισιόν, επισήμανε το Reuters. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε μετά το πέρας των συζητήσεων πως «θέλουμε να λάβουμε υπόψη την πρόοδο στην οικονομία. Δεν είμαστε αφελείς». Προσέθεσε, δε, πως, αν και λαμβάνει υπόψη του τα επιχειρήματα της γαλλικής κυβέρνησης, οι αποφάσεις πρέπει να είναι αντικειμενικές και να γίνονται βάσει στρατηγικής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ, είχε πει πως θα είναι «πολιτικό σφάλμα» η ματαίωση της συγχώνευσης Alstom-Siemens, η οποία υπεγράφη τον Μάρτιο του 2018. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει οριστικά επί του θέματος στις 18 Φεβρουαρίου, είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Η παγκόσμια αγορά σιδηροδρόμων κυριαρχείται από την CRRC, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Πεκίνο και η μητρική της CRRC Group είναι κρατική. Εχει αναπτύξει δραστηριότητα σε διάφορες χώρες του κόσμου από τις ΗΠΑ μέχρι την Αίγυπτο. Η Κίνα δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες της να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά αμαξοστοιχιών στο πλαίσιο του προγράμματος «Made in China 2025».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X