ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

PwC: Ρεκόρ οι καταγγελίες για οικονομικό έγκλημα παγκοσμίως

Aυξάνονται οι ανησυχίες για το έγκλημα στο κυβερνοχώρο, το κόστος και τη λογοδοσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σύμφωνα με τη διετή έρευνα της PwC για το επιχειρηματικό έγκλημα, η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση αλλά και η κατανόηση της έκτασης, της απειλής και του κόστους για τις επιχειρήσεις έχει οδηγήσει τις καταγγελίες για οικονομικό έγκλημα σε επίπεδα ρεκόρ.

Στην Έρευνα «Global Economic Crime and Fraud Survey» συμμετείχαν περισσότεροι από 7,200 ερωτηθέντες από 123 χώρες. Συνολικά, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι εταιρείες τους έχουν πέσει θύμα απάτης τα δύο τελευταία χρόνια, συγκριτικά με 36% το 2016.

Η υπεξαίρεση περιουσιακών στοιχείων (45%) εξακολουθεί να είναι το υπ΄αριθμόν ένα οικονομικό έγκλημα εναντίον των οργανισμών τους 24 τελευταίους μήνες, ενώ ακολουθούν με μικρή διαφορά το έγκλημα στον κυβερνοχώρο (31%), η εξαπάτηση των καταναλωτών (29%) και τα επαγγελματικά παραπτώματα (28%).

Η φετινή έρευνα αποκαλύπτει σημαντική αύξηση της τάξης του 6% των οικονομικών εγκλημάτων που διαπράττονται από άτομα εντός του οργανισμού, με το συνολικό ποσοστό κρουσμάτων να ανέρχεται στο 52%. Μεγάλη άνοδο σημειώνει και το ποσοστό των εγκλημάτων αυτών που αποδίδονται σε ανώτερα διευθυντικά στελέχη (από 16% το 2016 σε 24% το 2018).

Τα κυριότερα πορίσματα της έρευνας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

• Για ένα σύνολο 18 χωρών το έγκλημα στον κυβερνοχώρο προκαλεί μεγαλύτερη αναστάτωση σε σύγκρισημε τον παγκόσμιο μέσο όρο (15%). Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ιρλανδία (39%), το Βέλγιο (38%), η Νότια Κορέα (31%), ο Καναδάς (29%), το Ηνωμένο Βασίλειο (25%) και οι ΗΠΑ (22%).
• Οι τρεις κυριότερες επιπτώσεις που καταγράφει η έρευνα αφορούν το ηθικό των εργαζομένων, τις επιχειρηματικές σχέσεις και τις αρνητικές συνέπειες στη φήμη και το κύρος μιαςεπιχείρησης.
• Τα ποσοστά αναστάτωσης από την εξαπάτηση καταναλωτών με τη χρήση πιστωτικών καρτών και τη χρηματοοικονομική απάτη είναιψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο (29%) σε περιφέρειες όπως η Αφρική (36%), η Ανατολική Ευρώπη (36%) και η Βόρεια Αμερική (32%).
• Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ενδέχεται να είναι το είδος του οικονομικού εγκλήματος που θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση στα δύο επόμενα χρόνια, με τους ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι είναι δύο φορές πιθανότερο να έχει επιπτώσεις στους οργανισμούς από οποιαδήποτε άλλη μορφή απάτης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 68% των δραστών που προέρχονται εκτός ενός οργανισμού (και ευθύνονται για το 40% των περιστατικών απάτης) είναι «άσπονδοι φίλοι» του οργανισμού: άνθρωποι με τους οποίους ο οργανισμός συνεργάζεται, περιλαμβανομένων αντιπροσώπων, παρόχων κοινών υπηρεσιών, πωλητών και πελατών.

Το κόστος της απάτης και της πρόληψης

Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και προβολή της απάτης και του οικονομικού εγκλήματος έχουν οδηγήσει παράλληλα σε αύξηση των επενδύσεων για αντιμετώπισή τους, λόγω μεταξύ άλλων και των άμεσων οικονομικών απωλειών που έχουν αναφερθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Εντός των επόμενων δύο ετών, το 51% των ερωτηθέντων προτίθενται να διατηρήσουν τις σχετικές επενδύσεις στα ίδια επίπεδα, ενώ το 44% δηλώνει ότι θα τις αυξήσει.

Καταπολεμώντας την απάτη

Καθώς μειώνεται η ανοχή του κοινού προς την εταιρική και προσωπική αντιδεοντολογική συμπεριφορά, πέραν από την ενίσχυση των εσωτερικών τους ελέγχων πολλοί ερωτηθέντες ανέφεραν ότι εργάζονται για την πρόληψη της απάτης μέσω πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην εταιρική κουλτούρα (εσωτερική ή εξωτερική πληροφοριοδότηση ή δωρεάν τηλεφωνική γραμμή) και οι οποίες έχουν συμβάλει στον εντοπισμό του 27% των περιστατικών απάτης.

Οι ερωτηθέντες αναφέρουν επίσης ότι, στο πλαίσιοτων προσπαθειών τους για καταπολέμηση και παρακολούθηση της απάτης, χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) καθώς και προηγμένες μεθόδους ανάλυσης. Ωστόσο, παρά τα υψηλότερα επίπεδα κατανόησης και καταγγελιών περιστατικών απάτης, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά. Το 46% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δηλώνουν ότι ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμη διεξάγει οποιουδήποτε είδους εκτίμηση κινδύνου σε ό,τι αφορά την απάτη ή το οικονομικό έγκλημα. Επίσης, το ποσοστό των ερωτηθέντων που δήλωσεότι διαθέτειεπίσημο πρόγραμμα επιχειρηματικής δεοντολογίας και συμμόρφωσης έχει μειωθεί από το 82% στο 77%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση