ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα αποτελέσματα της ημερίδας Τεχνολογίες και Προσβασιμότητα στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του AccessibleEU Centre

Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ημερίδα με θέμα τις Τεχνολογίες και την Προσβασιμότητα στην Πολιτιστική Κληρονομιά σε συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Αριστείας για την Καινοτομία και την Έρευνα Soscieath του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων ΚΥΣΟΑ. Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια των δράσεων του AccessibleEU Centre το οποίο αποτελεί ένα κέντρο πόρων για την προσβασιμότητα και τη διαμόρφωση πολιτικών για τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της ζωής και είναι μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες που προτείνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση Στρατηγικής σχετικά με τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2021-2030. Εκπρόσωποι του AccessibleEU Center στην Κύπρο είναι η Δρ Κατερίνα Μαύρου και Δρ Έλενα Στυλιανού, Αναπληρώτριες Καθηγήτριες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την ημερίδα του Σαββάτου, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 120 άτομα με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, άνοιξαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθ. Μάριος Βρυωνίδης και η Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Ανδριάνα Αχιλλέως. Ακολούθησαν τοποθετήσεις σχετικά με ζητήματα πολιτισμού και προσβασιμότητας από τον κ. Χριστάκη Νικολαϊδη (Πρόεδρο ΚΥΣΟΑ) και η κεντρική ομιλία από την Δρ Μάνθα Ζαρμακούπη, Επίκουρη Καθηγήτρια Morris Russell and Josephine Chidsey Williams στην Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική, από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Pennsylvania, ΗΠΑ. Η Δρ Ζαρμακούπη συζήτησε την πειραματική πρόταση «Μια αρχαιολογία της αναπηρίας» που παρουσιάστηκε στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2021 και η οποία διαπραγματεύεται ζητήματα προσβασιμότητας σε τυπικά μη προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, και αποδομεί ιδέες της εξιδανικευμένης κλασσικής αρχαιότητας.  

Στη συνέχεια ακολούθησε πάνελ με σύντομες παρουσιάσεις που αφορούσαν σε συγκεκριμένες συμπεριληπτικές πρακτικές εφαρμογές σε μουσεία και χώρους πολιτισμού, με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση της ένταξης διαφορετικών ακροατηρίων στον πολιτισμό με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών. Ομιλητές και ομιλήτριες ήταν: ο Αριστείδης Χαραλάμπους και ο Δρ Κλεάνθης Νεοκλέους από το Κέντρο Αριστείας CYENS, η Παναγιώτα Θεμιστοκλέους, Διερμηνέας Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας από τη Σχολή Κωφών Γεώργιος Μάρκου, η Άντρεα Ορατίου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, η Νέφη Χαραλάμπους-Darden, εκπαιδευτικός, η Μαρία Πατσαλοσαββή, Έφορος στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και η Δρ Παρασκευή Θεοδώρου από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι παρ' όλες τις προσπάθειες εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και προκύπτει η ανάγκη να εξεταστούν περαιτέρω οι τρόποι με τους οποίους ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη πολιτιστικών πρακτικών μπορούν να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες για την ένταξη ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό. Τέτοιες πρωτοβουλίες, επί του παρόντος, γίνονται σποραδικά (ως αποτέλεσμα ερευνητικής δραστηριότητας, δράσεων ομάδων ακτιβιστών ή του οράματος και της ατζέντας μεμονωμένων μουσείων και επαγγελματιών) και συχνά χωρίς κυβερνητική υποστήριξη μέσω καθιερωμένης σχετικής πολιτικής και εξασφαλισμένης χρηματοδότησης.

Μάθετε περισσότερα για τις δράσεις του AccessibleEU Centre στην ιστοσελίδα του κέντρου και ενταχθείτε στην Κοινότητα Πρακτικής.

Για τις δράσεις στην Κύπρο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εκπροσώπους Δρ  Κατερίνα Μαύρου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση K.Mavrou@euc.ac.cy και Δρ Έλενα Στυλιανού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση E.Stylianou@euc.ac.cy

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση