ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:47
 

Τέλος διαφημίσεων στο ΡΙΚ - Τι ισχύει στην Ευρώπη

Μοντέλο Γαλλίας στην χρηματοδότηση του κρατικού καναλιού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Εκπομπές, ταινίες, σειρές και δελτία ειδήσεων χωρίς διάλειμμα για εμπορικές διαφημίσεις, θα παρακολουθούν οι τηλεθεατές στην κρατική τηλεόραση και θα ακούνε οι ακροατές στο κρατικό ραδιόφωνο, μετά την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο για τερματισμό τους. Η πρόταση έχει ως γνώμονα ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν πρέπει να λειτουργεί ανταγωνιστικά σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια.

Θα συνεχίσουν ωστόσο να προβάλλονται δωροθεσίες, χορηγίες επικοινωνίας και κοινωνικής προσφοράς, τοποθετήσεις προϊόντων αλλά και οι διαφημίσεις οι οποίες δεν αφορούν την ραδιοτηλεόραση αλλά το διαδίκτυο. Ως αντιστάθμισμα της κατάργησης εσόδων από διαφημίσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει την αύξηση της χορηγίας προς το ΡΙΚ στον προϋπολογισμό του 2019.

Στα 33,2 εκατ. ο προϋπολογισμός του ‘18

Δαπάνες ύψους 33,2 εκατ. προέβλεπε ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το έτος 2018, όπως επίσης και ισόποσα έσοδα. Σημειώνεται ότι τα 28,6 εκατ. αφορούσαν κρατική χορηγία και τα 4,6 εκατ. προέρχονταν από άλλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και διαφημίσεις.

Από το σύνολο των δαπανών, για το μόνιμο προσωπικό αναλογούν €13,6 εκ., γενικά έξοδα και υπηρεσίες (€1,7 εκ., έξοδα προγραμμάτων €15,1 εκ., συντήρηση και λειτουργία μηχανημάτων και άλλων εγκαταστάσεων €1,8 εκ., κεφαλαιουχικές δαπάνες €810 χιλ., καθώς και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό €140 χιλ. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο προϋπολογισμός για το ΡΙΚ θα αυξηθεί πλέον κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για το 2019, διαπίστωση η οποία έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέφανο Στεφάνου να αναφέρει ότι το κόστος της απόφασης θα κληθούν και πάλι να το πληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες.

Το κόστος λειτουργίας του ΡΙΚ θα πληρώνει πλέον εξ ολοκλήρου το κράτος. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο δεν φαίνεται να εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Γαλλία. Για παράδειγμα την Βρετανία με το BBC. Στην προκειμένη περίπτωση με απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και έγκρισης του κοινοβουλίου η χρηματοδότηση του γίνεται μέσω τηλεοπτικών τελών αλλά και των θυγατρικών του. Τηλεοπτικά τέλη καταβάλλουν όσοι διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη ή εγγράφονται στο BBC iPlayer για να παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου τα ηλεκτρονικά μέσα καταβάλλουν τέλη τηλεόρασης. Πέραν αυτού, περίπου το ένα τέταρτο των εσόδων του BBC προέρχεται από τη θυγατρική του BBC Studios, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2016. Δυο χρόνια αργότερα η εταιρεία έχει απορροφήσει εξολοκλήρου μέσω συγχώνευσης την BBC Worldwide και πωλεί σε διεθνές επίπεδο τα προγράμματα του φορέα και αναλαμβάνει τη μετάδοση του BBC World News. Παράλληλα, εμπορικές υπηρεσίες που παρέχει το BBC σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ενισχύουν το θέμα χρηματοδότησης της εταιρείας.

Το γερμανικό ZDF

Στην Γερμανία, ο δημόσιος τηλεοπτικός οργανισμός ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) με έδρα το Μάιντς του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ιδρύθηκε από όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας και λειτουργεί ως ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Η χρηματοδότηση του οποίου και σε αυτή την περίπτωση γίνεται απί τα τέλη τηλεοπτικών αδειών αλλά και από έσοδα των διαφημίσεων.

Η περίπτωση της Γαλλίας

Η πρακτική που ακολουθεί η Κύπρος για τερματισμό των εμπορικών διαφημίσεων από την κρατική τηλεόραση προωθείται ήδη στην Γαλλία, η οποία με νομοθεσία επιχειρεί να καταργήσει σταδιακά την εμπορική διαφήμιση από τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια. Στην περίπτωση της Γαλλίας ο δημόσιος εθνικός τηλεοπτικός σταθμός France Télévisions είναι κρατική επιχείρηση που ιδρύθηκε με την ενσωμάτωση των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών France 2 και France 3, France 5 και η France 4 . Ο τηλεοπτικός σταθμός χρηματοδοτείται από έσοδα τηλεοπτικών αδειών και την εμπορική διαφήμιση. Η προώθηση του νέου νόμου για τις διαφημίσεις έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας να οδηγήσουν σε σταδιακή διάλυση την δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση