ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:57
 

Τρ. Κύπρου: Εξηγεί για κεφάλαια και πώληση δανείων

Το συγκρότημα προχώρησε σε εξηγήσεις αναφορικά με τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαίων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τη θέση πως η Τράπεζα Κύπρου καλύπτει τις εποπτικές απαιτήσεις κεφαλαίων της ΕΚΤ εκφράζει μέσω ανακοίνωσης του Χρηματιστηρίου Κύπρου, τονίζοντας παράλληλα ότι το σχέδιο πώλησης 2.8 δισ. δανείων -ονόματι HELIX- προχωρά κανονικά.

Με την ολοκλήρωση της ετήσιας Διαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από την ΕΚΤ το 2018, και με βάση την προκαταρκτική κοινοποίηση που ελήφθη, η Τράπεζα αναφέρει πως ο ελάχιστος δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις του Συγκροτήματος και ο αντίστοιχος Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν αμετάβλητοι, εξαιρουμένης της σταδιακής αύξησης του Αποθεματικού Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου (CCB) και του Αποθεματικού Ασφαλείας των Άλλων Συστημικών Σημαντικών Ιδρυμάτων (O-SIIs).

Η απαίτηση για τον ελάχιστο δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις του Συγκροτήματος, συμπληρώνει ότι αναμένεται να ανέλθει σε 10.5% και αποτελείται από απαιτήσεις του Πυλώνα Ι ύψους 4.5%, απαιτήσεις του Πυλώνα ΙΙ ύψους 3.0%, Αποθεματικό Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου (CCB) ύψους 2.5% και Αποθεματικό Ασφαλείας των Άλλων Συστημικών Σημαντικών Ιδρυμάτων (O-SIIs) ύψους 0.5%.

Η απαίτηση για τον Συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος, προσθέτει, αναμένεται να ανέλθει σε 14.0% και αποτελείται από απαιτήσεις του Πυλώνα Ι ύψους 8.0%, απαιτήσεις του Πυλώνα ΙΙ ύψους 3.0%, Αποθεματικό Ασφαλείας Διατήρησης Κεφαλαίου (CCB) ύψους 2.5% και Αποθεματικό Ασφαλείας των Άλλων Συστημικών Σημαντικών Ιδρυμάτων (O-SIIs)
ύψους 0.5%.

Οι νέες απαιτήσεις βάσει της ΔΕΕΑ θα είναι σε ισχύ από την 1 Μαρτίου 2019 εξηγεί, και τελούν υπό την αίρεση τελικής επιβεβαίωσης από την ΕΚΤ. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) με μεταβατικές διατάξεις του Συγκροτήματος και ο αντίστοιχος Συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, αναπροσαρμοσμένοι για το Project Helix, ανήλθαν σε 13.2% και 16.2% αντίστοιχα, που κατά την Τράπεζα, είναι αρκετά πιο πάνω από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Project Helix

Αναφορικά με την πώληση δανείων που έχει ανακοινωθεί από τον Αύγουστο του 2018 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, η Τράπεζα Κύπρου τονίζει πως έχει σημειωθεί καλή πρόοδος για την ολοκλήρωση του Project Helix, το οποίο αφορά την πώληση €2.7 δις ΜΕΔ. "Η ολοκλήρωσή του αναμένεται τέλος του α’ τριμήνου 2019 / αρχές β’ τριμήνου 2019. Η συμμετοχή της Bank of Cyprus Public Company Limited στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη συναλλαγή έχει μειωθεί στα €50 εκατ. από το αρχικό ποσό ύψους €450 εκατ., μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο από την εναπομείνουσα έκθεση της Τράπεζας σε αυτή τη συναλλαγή.

Ο ισολογισμός

"Το Συγκρότημα συνεχίζει να σημειώνει καλή πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, σύμφωνα με την καθοδήγηση", σχολιάζει τα των οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένονται να ανακοινωθούν για το 2018.

Η συνεχιζόμενη εξέταση της ανακτησιμότητας των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (ΑΦΑ), σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), οδήγησε στη μείωση της αξίας των ΑΦΑ κατά περίπου €80 εκατ. κατά το δ’ τρίμηνο 2018, συμπληρώνει. Η απομείωση αυτή δεν έχει σημαντική επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια με μεταβατικές διατάξεις του Συγκροτήματος, καθώς μεγάλο μέρος των ΑΦΑ αφαιρείται από τα εποπτικά κεφάλαια. Η απομείωση, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου δεν έχει καμία επίδραση στα εποπτικά κεφάλαια χωρίς μεταβατικές διατάξεις. Συγκεκριμένες τροποποιήσεις στη νομοθεσία, οι οποίες τελούν υπό εξέταση, είναι πιθανόν, εάν εγκριθούν, να οδηγήσουν σε βελτιωμένο χειρισμό των ΑΦΑ (όπως αυτές διαμορφωθούν στο μέλλον) ως προς τα εποπτικά κεφάλαια, αναφέρει χαρακτηριστικά.

To τελικό αποτέλεσμα για το δ’ τρίμηνο 2018, εξαιρουμένης της απομείωσης των ΑΦΑ, αναμένεται να παραμείνει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, οι ΑΦΑ ανήλθαν σε €381 εκατ. και αναγνωρίζονται σε φορολογικές ζημιές οι οποίες μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα από τη Λαϊκή Τράπεζα, τον Μάρτιο 2013.

Αποτελέσματα για το 2018

Ολοκληρωμένη ενημέρωση αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας θα δοθεί με τη δημοσίευση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το έτος 2018 στις 4 Μαρτίου 2019.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Εδώ δεν μπορούν να εξημερώσουν το θηρίο οι μεγάλες δυνάμεις και μείς ψαχνόμαστε για λύση; Δεν είναι ...»
Leon  |  13:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X