ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας

Η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Κύπρο αποτελεί το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικό Πρόγραμμα

ΚΥΠΕ

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ακόμη περισσότερη στήριξη της μελισσοκομίας θα είναι συνεχής δήλωσε την Κυριακή σε χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, στο Φεστιβάλ Μέλισσας στην Ορά, με την ευκαιρία του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας της Μέλισσας».

Η κ. Παναγιώτου δήλωσε ότι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Κύπρο αποτελεί το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικό Πρόγραμμα. «Με το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο στηρίζουμε τους μελισσοκόμους μας, με ένα ετήσιο ποσό €340.000 για δράσεις που αφορούν στην εκπαίδευσή τους, στην αντικατάσταση των φθαρμένων κυψελών, στην καταπολέμηση εχθρών των μελισσών, στην έρευνα αλλά και σε δράσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της μέλισσας και των μελισσοκομικών προϊόντων», σημείωσε.

Σε χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, δήλωσε ότι η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για ανάπτυξη του μελισσοκομικού τομέα είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Η Υπουργός Γεωργίας είπε στον χαιρετισμό της, ότι η στήριξη της µελισσοκοµίας, η οποία, πέραν από το όφελος στην αγροτική οικονομία, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα αγροοικοσυστήµατα, εμπίπτει μέσα στις προτεραιότητες του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Διαβεβαίωσε πως η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ακόμη περισσότερη στήριξη της μελισσοκομίας θα είναι συνεχής λέγοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα οφέλη της μέλισσας τόσο στο φυσικό μας περιβάλλον, όσο και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Παράλληλα, η Υπουργός υπέδειξε ότι το Υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζοντας τον ρόλο της μέλισσας, υλοποιεί μια σειρά από δράσεις για την υποστήριξη της μελισσοκομίας, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στοχεύοντας στην προσφορά κινήτρων που θα ενισχύσουν το παραδοσιακό και συνάμα σημαντικό αυτό επάγγελμα.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δράσεων αυτών εντάσσονται και οι προσπάθειες των υπηρεσιών του Υπουργείου για ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους πληθυσμούς της μέλισσας από τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Εφαρμόζουμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ορθολογιστικής Χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορά στη χρήση Φυτοπροστατευτικών με τρόπο ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές συνέπειες για τους επικονιαστές», είπε.

Επιπλέον, συνέχισε, «ενισχύουμε τους γεωργούς μας μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Γεωργική Πολιτική, για δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

Η Υπουργός δήλωσε ότι στην περιοχή της Οράς η γεωργική δραστηριότητα και το φυσικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευημερία των μελισσών, από τις οποίες το 75% έχει υποστεί καταστροφή λόγω της πυρκαγιάς του 2021.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργείο θα καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο συγκεκριμένο μέτρο για στήριξη των μελισσοκόμων της περιοχής, μέσω της δωρεάν παραχώρησης μελισσοκομικών φυτών, το οποίο εμπίπτει στο «Πρόγραμμα Δενδροφυτεύσεων με στόχο την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής».

Πρόσθετα, είπε, μελισσοκόμοι που επιθυμούν να μετακινούν τις κυψέλες τους στην περιοχή, τις χρονικές περιόδους που παρατηρείται έντονη ανθοφορία, δύνανται να αξιοποιούν το αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο Παροχής Ενίσχυσης για το πετρέλαιο κίνησης περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ενίσχυση προς τους μελισσοκόμους θα δύναται επίσης να διατεθεί και μέσω του μικρού επενδυτικού μέτρου για τις ορεινές κοινότητες, το οποίο προκηρύσσεται σε περίπου ένα μήνα για τους γεωργικούς κλάδους. Εξήγησε ότι το μέτρο αυτό θα μπορεί να διαθέσει χρηματοδότηση για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών υποδομών, φωτοβολταϊκών συστημάτων και επενδύσεων για την τεχνολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Από πλευράς της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, ανέφερε ότι η ύπαρξη των μελισσών είναι ταυτισμένη με τη ζωή στον πλανήτη και οι μέλισσες διαχρονικά πρωταγωνιστούν σε μύθους, λαϊκές παραδόσεις και θρησκευτικά κείμενα ως σύμβολα της γονιμότητας, της εργατικότητας και της αρμονίας με τη φύση.

Ανέφερε ότι με πάνω από 15 εκατομμύρια χρόνια παρουσίας στη γη, οι μέλισσες εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του μεγαλύτερου μέρους των άγριων/αυτοφυών ανθοφόρων φυτών αλλά και των περισσότερων καλλιεργήσιμων ειδών, ενώ, παράλληλα, συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους ρυθμιστές των δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων.

Η κ. Θεοδοσίου δήλωσε ότι στον τότε απολογισμό των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 περιλαμβάνονταν 1480 περίπου μελίσσια που έγιναν στάχτη, ένα εργοστάσιο με τόνους μέλι, αποθήκες και εργαστήρια με μελισσοκομικό εξοπλισμό και το χειρότερο όλων ήταν η η καταστροφή της ανθοφορίας, που θα έπαιρνε 4-5 χρόνια να επανέλθει στην πρότερα κατάσταση.

Εξήγησε ότι χωρίς μέλισσες δεν υπάρχει επικονίαση, χωρίς επικονίαση επηρεάζεται η γεωργία, η παραγωγή τροφίμων, υποβαθμίζεται η ποιότητα του εδάφους με οικονομικές επιπτώσεις στους γεωργούς, την οικονομία, την κοινωνία, επηρεάζεται ολόκληρο το οικοσύστημα, επηρεάζεται η ανθρωπότητα.

Η κ. Θεοδοσίου υπογράμμισε ότι η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για ανάπτυξη του μελισσοκομικού τομέα είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και στο πλαίσιο αυτό βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η οριζόντια συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και στην κοινωνία μέσω δράσεων ευαισθητοποίησης.

Μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ότι το Γραφείο της έμπρακτα συμμετέχει στη διετή ενημερωτική εκστρατεία για την προστασία της μέλισσας που διενεργείται από το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus και συνάπτει συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, ακαδημαϊκούς και την κοινωνία των πολιτών, κάτι που χαρακτήρισε ως απαραίτητο στοιχείο για περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική αειφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση