ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
 

Πολλαπλά σοκ για Κύπρο σε ενδεχόμενο Brexit

Το νησί συμπεριλαμβάνεται στις τέσσερις περισσότερο εκτεθειμένες χώρες

H Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των οικονομιών που είναι εκτεθειμένες περισσότερο σε ένα εν δυνάμει εμπορικό και μεταναστευτικό σοκ από ένα ενδεχόμενο Brexit, μαζί με το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ιρλανδία. Αυτό απορρέει τουλάχιστο από έρευνα της S&P Global Ratings, που εξέτασε και διαβάθμισε τις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη έκθεση.

Ο Δείκτης Ευαισθησίας σε ενδεχόμενο Brexit (BSI) της S&P, μετρά τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στο Ην. Βασίλειο, σε σύγκριση με το ΑΕΠ αυτών των οικονομιών, το άνοιγμά τους στο Ην. Βασίλειο, τις αμφίδρομες μεταναστευτικές ροές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Ουσιαστικά, αυτός ο δείκτης είναι το άθροισμα αυτών των τεσσάρων σημείων, μετατρεμμένα σε κλίμακα από 0 εώς 1. Από τις 20 χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, μόνο δύο (Καναδάς και Ελβετία) δεν είναι χώρες μέλη και μόλις μία (ο Καναδάς) δεν είναι ευρωπαϊκή.

Ομογενής πληθυσμός

Η δεύτερη βαθμίδα των ιδιαίτερα εκτεθειμένων χωρών (με μέσο όρο 2,4 στο BSI) σε ενδεχόμενο Brexit, περιλαμβάνει μικρά χρηματοοικονομικά κέντρα υπηρεσιών, όπως είναι η Μάλτα και η Κύπρος, οι οποίες έχουν ιστορικούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το ελκυστικό κλίμα τους, αναφέρουν οι S&P, έχει απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του συνταξιοδοτημένου πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός των τουριστικών εισπράξεων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Κύπρος έχει επίσης ομογενή πληθυσμό που εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος πληθυσμός πληρώνει ένα εκτιμώμενο 0,6% του ΑΕΠ των εμβασμάτων προς Κύπρο ετησίως, το υψηλότερο στην Ευρώπη, εκτός των χωρών της Βαλτικής. Βέβαια, η Κύπρος είναι συνηθισμένη να επηρεάζεται από εξωτερικούς κραδασμούς, καθώς κατάφερε να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του τομέα των υπηρεσιών, παρά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, και του κουρέματος καταθέσεων μονίμων και μη μονίμων κατοίκων (με το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων να προέρχονται από τη Ρωσία). Ακόμα κι έτσι, ένα Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιξοότητες στην προσπάθεια επανόδου της κυπριακής οικονομίας, δεδομένης της σημασίας των μεταναστεύσεων, των εξαγωγών, αλλά και των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Παρόλα αυτά, η χρηματοοικονομική έκθεση της Μάλτας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι της Κύπρου. Τα πολύ σημαντικά ανοίγματα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων και εγγυήσεων) και οι υψηλές εξαγωγές (πολλές από τις οποίες είναι αναπροωθημένες μέσω Λουξεμβούργου για φορολογικούς σκοπούς), εξηγούν τον υψηλό δείκτη του Λουξεμβούργου που βρίσκεται στο 2,4.

Κοινά σύνορα

Η κοινή ιστορία της Ιρλανδίας και τα κοινά σύνορα με το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπουν έντονο εμπόριο εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και σημαντικές μεταναστευτικές ροές μεταξύ των δύο χωρών. Το σύνολο των Ιρλανδών που είναι κάτοικοι Ηνωμένου Βασιλείου και αντίστροφα, ανέρχεται σε 17,2% του πληθυσμού της Ιρλανδίας (σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία του Ην. Βασιλείου και του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών). Αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του επόμενο υψηλότερου ποσοστού αμφίδρομης μετανάστευσης, δηλαδή του 8,5% για Κύπρο, και αρκετά μεγαλύτερος των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως είναι η Ισπανία (λίγο κάτω από το 1% του πληθυσμού της Ισπανίας), οι οποίες έχουν αναφερθεί ως ευάλωτες σε αυτό το μέτρο.

Από τα αποτελέσματα για την Ιρλανδία (3,5 στον ΒΙS, που είναι πάνω από τέσσερις φορές της διάμεσης τιμής του 0,8), συνεπάγεται σημαντικός αντίκτυπος για την ιρλανδική οικονομία σε περίπτωση που το Η.Β. εγκαταλείψει την Ε.Ε., ανάλογα και με τις νέες οικονομικές σχέσεις που μπορεί να σχηματίσει με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της. Σε περίπτωση που το Ην. Βασίλειο αποφασίσει να ψηφίσει για να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου, η αβεβαιότητα σχετικά με τις νέες εμπορικές και μεταναστευτικές συμφωνίες με την Ευρώπη θα πλήξει τις ροές των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε όλο το μήκος των 499 χιλιομέτρων κοινών συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με αυτών του Ην. Βασιλείου.

Η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης σημαντική, γεγονός που αντικατοπτρίζει το μέγεθος που έχουν οι θυγατρικές ιρλανδικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρόλα αυτά, αναμένεται ότι η εξαιρετικά ευέλικτη οικονομία της Ιρλανδίας θα καταφέρει να αναπροσανατολίσει το εμπόριό της προς ακόμη μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους (όπως η υπόλοιπη Ε.Ε. και ΗΠΑ), στην απίθανη περίπτωση που με την αποχώρησή του το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμφωνήσει νέους όρους πρόσβασης για το εμπόριο με την Ε.Ε. μετά την αναχώρησή του. Οι S&P πιστεύουν επίσης ότι η Ιρλανδία θα είναι σε θέση να προσελκύσει μερικά από τα ΑΞΕ που θα εκτοπιστούν εκτός Ηνωμένου Βασίλειου σε περίπτωση εξόδου, στο δικό της σημαντικό κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σε περίπτωση που χρηματοπιστωτικές θυγατρικές και υποκαταστήματα με έδρα το Λονδίνο χάσουν τα δικαιώματα διαβατηρίου της Ε.Ε., τα οποία τους επιτρέπουν σήμερα να πωλούν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην αγορά της Ε.Ε.

Σχόλια αναγνωστών

Νεκρός από πνιγμό 21χρονος χειριστής τζετ-σκι στη Μύκονο

«Έπαθε εισροφηση...Όχι αναρρόφηση...,έλεος »
Γιάννης  |  22:54

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Η ...Πυθία μίλησε και όλοι έτρεξαν να δημοσιοποιήσουν τους χρησμούς της!!!»
Ai Em  |  09:53

Γραφήματα: Τελευταία Ενημέρωση

X