ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάτωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το 50% των κυπριακών ΜμΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής των δανείων τους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του το 50% των κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κομισιόν. Συγκριτικά με άλλα κράτη της Ε.Ε., το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του κυμαίνεται στα επίπεδα του 10%, με την Πορτογαλία να φτάνει στο 16%, ενώ μόνο έξι κράτη – ένα εκ των οποίων είναι και η Κύπρος – ξεπέρασαν το ποσοστό του 20%. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του 2014, ενώ σε ορισμένα κράτη μέλη, η κορύφωση καταγράφηκε κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης, δηλαδή το 2009 (Αυστρία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Λιθουανία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή το 2010 (Δανία, Ουγγαρία, Λετονία). Στην Κύπρο, το πρόβλημα όπως ήταν αναμενόμενο, κορυφώθηκε το 2013 όπως και στο Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, και τη Σουηδία.

Παράλληλα, σε 16 από 20 κράτη μέλη για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των πτωχεύσεων και άλλων διαδικασιών αφερεγγυότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Κύπρος είναι μέσα στα κράτη στα οποία η εκούσια επιχειρηματική διακοπή έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα από το 2014 και δεν έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως η Κύπρος παρέα με την Ελλάδα έχουν ως πρώτιστο πρόβλημα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η έρευνα καταδεικνύει πως πάνω από το ένα τέταρτο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τοποθετούν αυτό το πρόβλημα στην κορυφή της λίστας.

Ανάπτυξη στις υπηρεσίες

Ο τομέας των υπηρεσιών χαρακτηρίζεται ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας για τις μικρομεσαίες, όσον αφορά την προστιθέμενη αξία και την απασχόληση. Η Κύπρος ανήκε στα 10 κράτη μέλη που αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια αύξηση στην προστιθέμενη αξία για το 2015 – 2017, με τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη αύξηση όμως να αναμένεται στη Ρουμανία. Σημειωτέον, σε όλες σχεδόν τις χώρες, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της προστιθέμενης αξίας στον τομέα των υπηρεσιών, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις προβλέψεις για την αύξηση της απασχόλησης. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία προβλέπεται να πέσει. Πρόσθετα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Εσθονία αναμένεται να καταγράψουν συρρίκνωση της απασχόλησης.

Παρόλα αυτά, ο τομέας των κατασκευών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με άλλους τομείς.

Πολλές οι ΜμΕ στη Κύπρο

Υπάρχουν εννέα κράτη μέλη στα οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 75% της απασχόλησης της χώρας, ένα εκ των οποίων φυσικά είναι και η Κύπρος. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που από ό,τι φαίνεται παρουσιάζεται σε χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, όπως Ελλάδα, Μάλτα, Ιταλία, Πολωνία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία και Βουλγαρία. Πρόσθετα, υπάρχουν τρία κράτη μέλη όπου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις εργάζεται λιγότερο από το 65% του συνόλου των απασχολούμενων. Αυτές είναι Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία.

Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις επτά χώρες όπου οι μικρομεσαίες παράγουν το 70% ή και περισσότερο της προστιθέμενης αξίας του τομέα των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων. Οι χώρες αυτές είναι η Μάλτα, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και τη Λιθουανία.

Προς τα κάτω προβλέψεις

Στην ετήσια έκθεση αναφέρεται πάντως πως τόσο οι προβλέψεις σε σχέση με την προστιθέμενη αξία όσο και σε σχέση με την αγορά εργασίας έχουν διαφοροποιηθεί προς τα κάτω, για αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, αντανακλώντας τις μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα.

Πρόβλημα η εύρεση πελατών

Η εύρεση πελατών παρέμεινε το πιο πιεστικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός των επιχειρήσεων που αναφέρουν αυτό ως το πιο σοβαρό πρόβλημά, είχε μειωθεί, η τάση αυτή αντιστράφηκε μεταξύ του 2014 και του 2015, με τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναφέρουν πως η «εξεύρεση πελατών» είναι το πιο πιεστικό πρόβλημά τους να αυξάνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

Το δεύτερο πιο πιεστικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποδείχτηκε η «διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού. Πάνω από το 20% των μικρομεσαίων, ανέφεραν ότι ήταν ένα βασικό θέμα στο Βέλγιο, την Κροατία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Σλοβακία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συνοψίζοντας, τα προβλήματα των ΜμΕ διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, μόνο το 7% των φινλανδικών επιχειρήσεων ανέφερε ότι η «εξεύρεση πελατών» ήταν πιο πιεστικό πρόβλημα σε σύγκριση με 33% για τις αυστριακές επιχειρήσεις.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σχόλια αναγνωστών

Pressing σε Νικόλα για τη Διζωνική ασκεί ο Βότσης

«Ευτυχώς υπάρχουν και όσοι έκλεισαν τα αυτιά τους στις Σειρήνες και δεν ακολουθούν τον πορφυρογέννητο ...»
Χριστίνα Λοϊζίδου  |  15:53

Επιτελείο Νικόλα: ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ παραπλανούν τον λαό

«ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ… ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ Όταν διαλύονται τα εθνικά σύνορα μεταξύ των αδελφών κρατών της Ευρωπαϊκής ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α, Μ.Α.  |  19:07

Εξευτελιστική μεταχείριση Π. Νεοκλέους λέει η Επ. Διοικήσεως

«Molis girisa apo UK poy spoudaza polla xronia kai prospatho na katalabo ti exei paei lathos me tin patrida ...»
Jenny Nikolaou  |  10:40

Αποκήρυξε μέσω Σιζόπουλου τη διζωνική ο Νικόλας;

«• Εάν κάποιοι θέλουν να αυτοκτονήσουν οι άλλοι για να θυματοποιηθούν. • Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; ...»
Παναγιώτης Ήφαιστος  |  19:52

Γραφήματα: Τελευταία Ενημέρωση