ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποτίμησε την Ελληνική στο 1 δισ. η Eurobank

Ερωτήματα δημιουργούνται γιατί «έτρεξε» να αγοράσει σε μία εποχή που οι μετοχές των τραπεζών είναι ψηλά

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Eurobank συμφώνησε να αποκτήσει επιπρόσθετη συμμετοχή της τάξης του 17,3% (71.428.572 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα έναντι συνολικού τιμήματος 167,9 εκατομμυρίων ευρώ, ή στο 2,35 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσοστό αυτό άνηκε στην Pimco, ή αλλιώς Poppy S.à r.l., το επενδυτικό ταμείο που μπήκε το διάστημα που η Ελληνική Τράπεζα απέκτησε το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού.

Μετά την κίνηση της Eurobank να αποκτήσει το 17,3% της Ελληνικής πληρώνοντας 167,9 εκατ. ευρώ στην Pimco -κάνοντας τους υπολογισμούς- τη δεδομένη στιγμή αποτιμάται «στα μάτια» της Eurobank λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ. Όταν αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank το καλοκαίρι του 2021 από την Third Point (κατείχε τότε το 12,6% το επενδυτικό ταμείο) τις είχε αγοράσει στο 1/3 της τιμής που αγόρασε τις τωρινές από την Pimco. Προφανώς η Eurobank βλέπει μία επενδυτική ευκαιρία στην Ελληνική Τράπεζα και με προοπτικές, ωστόσο ερωτήματα δημιουργούνται γιατί «έτρεξε» να αγοράσει μετοχές της Ελληνικής σε μία εποχή που οι μετοχές των τραπεζών είναι ψηλά λόγω των υψηλών επιτοκίων. Εάν περίμενε μέχρι τον επόμενο χρόνο για παράδειγμα, η μετοχές των τραπεζών ως απότοκο ενός μειωμένου πληθωρισμού ενδεχομένως να κυμαίνονταν σε χαμηλότερες τιμές.

Η αλήθεια είναι πως η Eurobank έχει κερδίσει ήδη από την συμμετοχή της στην Ελληνική, από το 29,2% που κατείχε μέχρι «χθες». Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων της Eurobank για το εξάμηνο του 2023 από το 29,2% που είχε διαμορφώθηκαν σε 712 εκατ. και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη σε 599 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank που ανακοινώθηκαν την 31η Ιουλίου 2023, τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 684 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν κυρίως 111 εκατ. κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα. Το 44% των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών προήλθε από τις δραστηριότητες στην Κύπρο (προσαρμοσμένα κέρδη 90 εκατ. ευρώ) και το 49% από αυτές στην Βουλγαρία (προσαρμοσμένα κέρδη 101 εκατ.), σύμφωνα με την Eurobank.

Πιθανώς βλέπει πως από την Ελληνική θα προκύψουν περαιτέρω κέρδη λόγω επιτοκίων και της ρευστότητας που έχει κατατεθειμένη στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και γεννά κέρδη εκατ. ευρώ σαν «κότα με χρυσά αυγά».

Πάει για 2,35 ευρώ τουλάχιστον ανά μετοχή;

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η συμμετοχή της Eurobank θα φτάσει στο 46,5%. Η Eurobank με την ολοκλήρωση της πράξης θα πρέπει να προβεί σε υποχρεωτική «δημόσια πρόταση» για όλες τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που δεν θα της ανήκουν εκείνη τη χρονική στιγμή. Πλέον, αφού προχώρησε σε προσφορά για 2,35 ευρώ ανά μετοχή στην Pimco, για τις επόμενες αυξήσεις ποσοστών έχει «κλειδώσει» το 2,35 ευρώ ανά μετοχή και θα πρέπει να προσφέρει τουλάχιστον αυτό το ποσό στους υπόλοιπους μετόχους όπως μεταφέρουν τραπεζικές πηγές στην «Κ».

Όπως και να έχει, η Eurobank προχωρά στο πλάνο που έχει προδιαγραφεί από τον Ιούλη του 2021, δηλαδή του να αποκτήσει την Ελληνική Τράπεζα στην ολότητά της. Από τότε, αγόρασε τις μετοχές της Third Point, της Wargaming, της Senvest και τώρα της Pimco. Στην αρχή αγόρασε το 12,6% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, έπειτα το 13,4% των μετοχών που είχε η Wargaming στην Ελληνική και έπειτα το 3,2% των μετοχών που είχε η Senvest στην Ελληνική.

Μεγαλομέτοχοι εκτός της Eurobank θα παραμείνουν πλέον η Δήμητρα Επενδυτική (Demetra Holding Plc) με 21,3% και η Wargaming Group Ltd με 6,8%. Οι «υπόλοιποι» μέτοχοι της τράπεζας έχουν το 23,5% της.

Από εδώ και πέρα ενδιαφέρον θα έχουν οι κινήσεις που θα δούμε εντός της Ελληνικής Τράπεζας αλλά και στην Eurobank Cyprus, καθώς οι ενέργειες της μητρικής θα αλλάξουν τον τραπεζικό χάρτη της Κύπρου στους επόμενους μήνες.

Μπήκε στην Κύπρο για ΜΕΔ

Όταν «έδωσε χέρια» η Ελληνική με το Συνεργατισμό, η Ελληνική θα προχωρούσε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, με τιμή εγγραφής 70 σεντ του ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα ήταν μέσω έκδοσης προτιμησιακών δικαιωμάτων στους υπάρχοντες μετόχους και 50 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στην BRAVO Strategies III (BSIII), δηλαδή την Pimco που μετέπειτα η Bravo Strategies μετονομάστηκε σε Poppy Sarl.

Η Pimco από επενδυτής σε τράπεζα μετατράπηκε αρκετά γρήγορα σε τεράστιο αγοραστή μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στο νησί, δημιουργώντας την εταιρεία «Themis Portfolio Management Ltd». Αγόρασε 2 μεγάλα πακέτα ΜΕΔ από την Τράπεζα Κύπρου, τα «Helix 2» και «Helix 3», αλλά και προσφάτως τα ΜΕΔ της Ελληνικής Τράπεζας, το «Starlight». Μαζί με το «Starlight» αγόρασε και την εταιρεία εξυπηρέτησης της Ελληνικής Τράπεζας, την APS Cyprus.

Είναι προφανές πως το Ταμείο στο νησί ενώ μπήκε αρχικώς για άλλο «business», τελικώς αποδείχθηκε πως το ενδιέφερε άλλη κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση