ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο της ανάπτυξης

Πληθαίνουν τα προβλήματα στην οικονομία, στάση πληρωμών κατασκευαστικής εταιρείας αναζωπυρώνει φόβους για κρίση στην αγορά ακινήτων

Kathimerini.gr

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έπαιζε τον ρόλο της ατμομηχανής για την παγκόσμια οικονομία. Αλλά εδώ και λίγες εβδομάδες, η επιβράδυνση της οικονομίας της προβληματίζει τους ξένους ηγέτες αλλά και τους επενδυτές, που δεν μπορούν πια να ποντάρουν ότι η Κίνα θα γίνει το αντίβαρο στα προβλήματα των άλλων χωρών. Στην πραγματικότητα πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είναι το πρόβλημα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης του Χονγκ Κονγκ, Hang Seng, εξασθένησε και εισήλθε σε εδάφη υποτονικού ενδιαφέροντος την Παρασκευή, έχοντας χάσει πάνω από το 20% της αξίας του από το προηγούμενο υψηλό του, τον Ιανουάριο. Την περασμένη εβδομάδα το γουάν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει στη μεγαλύτερη παρέμβαση για τη στήριξη του νομίσματος που έχει κάνει ποτέ. Το ζήτημα έγκειται, σύμφωνα με το CNN και το moneyreview.gr, στο ότι μετά την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας χάρις στην άρση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, η ανάπτυξη τώρα επιβραδύνεται. Οι τιμές καταναλωτή μειώνονται, η κρίση στα ακίνητα βαθαίνει και οι εξαγωγές είναι αδύναμες. Η ανεργία ανάμεσα στους νέους έχει γίνει τόσο υψηλή, ώστε η κυβέρνηση σταμάτησε τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν μια μεγάλη κατασκευαστική και μια γνωστή επενδυτική εταιρεία υποχρεώθηκαν σε αθέτηση πληρωμών προς τους επενδυτές τους τις τελευταίες εβδομάδες, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικιών απειλεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Η απουσία αποφασιστικών μέτρων για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης οδηγούν σε μπαράζ από υποβαθμίσεις, καθώς πολλοί επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας ακόμη και κάτω από 5%. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη γύρω στο 5,5%, κάτι που θα εκθέσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή σκηνικού σε σχέση με το 2008, όταν εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Κίνα εφάρμοσε το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στήριξης στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, ήταν και η πρώτη μεγάλη οικονομία που εξήλθε από τη στενωπό. Επίσης, και στα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που απέφυγε την ύφεση.

Οπως επισημαίνει το CNN, η οικονομία της Κίνας παρουσίαζε προβλήματα από τον Απρίλιο, όταν το μομέντουμ της ανάπτυξης άρχισε να μειώνεται. Αλλά οι ανησυχίες εντάθηκαν αυτόν τον μήνα, μετά τη στάση πληρωμών της Country Garden, που ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος σε πωλήσεις κατασκευαστής της χώρας, και της Zhongrong Trust. Οι εξελίξεις στην Country Garden ξύπνησαν μνήμες από το 2021, όταν η χρεοκοπία της Evergrande σηματοδότησε την έναρξη μιας κρίσης στην κτηματομεσιτική αγορά. Τέλος, και παρότι το Πεκίνο εφαρμόζει μέτρα με στόχο τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι οι ζημίες από αυτήν θα μετεξελιχθούν σε ευρύτερη κρίση στον χρηματοοικονομικό μηχανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση