ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Powergame μετόχων Ελληνικής για ΣΚΤ

Third point και Wargaming βλέπουν την απορρόφηση του Συνεργατισμού με διαφορετικό πρίσμα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε ένα συνεχές παιχνίδι ισχύος έχει μετεξελιχθεί η διαδικασία υποβολής προτάσεων από την Ελληνική Τράπεζα για τα καλά στοιχεία της Συνεργατικής Τράπεζας, διαδικασία η οποία εκπνέει τη Δευτέρα 14 Μαΐου, όπου και θα πρέπει το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Κύπρου να υποβάλει την καταληκτική πρότασή του.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ στελεχών της Τράπεζας, μετόχων της ίδιας και επενδυτικών ταμείων που ενδεχομένως συνεργαστούν μαζί τους στην αύξηση κεφαλαίου που θα χρειαστεί, είναι πυρετώδεις. Το χρηματικό ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να εξευρεθεί για την απόκτηση του «καλού κομματιού» του Συνεργατισμού έχει μετατραπεί για την Τράπεζα σε πρόβλημα για «δυνατούς λύτες», βάζοντας κάτω όλα τα πιθανά σενάρια για τον τρόπο που θα επιτευχθεί. Η θέση των επενδυτικών ταμείων ήταν ξεκάθαρη αρχής γενομένης της διαδικασίας.

Θέλουν να λάβουν το πλειοψηφικό πακέτο από το καινούργιο σχήμα της Ελληνικής που θα δημιουργηθεί με την απορρόφηση του Συνεργατισμού, αφού θα δώσουν ένεση σεβαστού ποσού εκατ. ευρώ. Τα «θέλω» τους όμως, φαίνεται με την παρέλευση των ημερών, να έχουν μετριαστεί αφού περισσότερα του ενός των ενδιαφερομένων επενδυτικών ταμείων, αναμένεται να καταβάλουν χρήματα γι΄ αυτό το σκοπό. Όπως έγραψε και η κυριακάτικη έκδοση της «Καθημερινής», έχει πέσει ήδη πρόταση εντός της Τράπεζας για να καταβάλει η J.C. Flowers 120 εκατ. ευρώ, ενώ με το ίδιο ποσό περίπου θα ακολουθήσει και η Atlas Merchant. 

Ταυτόχρονα, αυτή η εξέλιξη φαίνεται να ικανοποιεί και τους Ευρωπαίους επόπτες, αφού δεν θα συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη σε ένα συγκεκριμένο Ταμείο και εν γένει πάνω στο μετοχικό σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά και την απορρόφηση της ΣΚΤ. Τα «θέλω» των επενδυτικών ταμείων, όμως, φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με τα ζητούμενα από τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα από το επενδυτικό ταμείο της Third Point και της Wargaming που κατέχουν το 51,1% της Τράπεζας. Η Third Point έχει το 26,2% της Ελληνικής, η Wargaming το 24,9% και η Δήμητρα Επενδυτική το 10%.

Third Point και Wargaming, λοιπόν, έχουν προχωρήσει σε ένα μεταξύ τους μπρα-ντε-φερ βλέποντας την απορρόφηση του Συνεργατισμού με διαφορετικό πρίσμα. Η Third Point προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να μπουν στην εξίσωση και άλλα επενδυτικά ταμεία (από J.C. Flowers & Co, Atlas Merchant Capital, Lone Star Funds και Apollo Global Management που έχουν δείξει ενδιαφέρον) που θα προκύψει το σωστό αποτέλεσμα των 450 εκατ. ευρώ, ενώ η Wargaming δεν φαίνεται να είναι σύμφωνη με αυτή την επιλογή. Η Third Point εξάλλου είναι ένα Ταμείο που έχει φτάσει στα όριά της την έκθεση που έχει σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού είναι ένα Ταμείο τύπου SPV’s και δεν αναμένεται περαιτέρω έκθεση κεφαλαίων.

Η Wargaming εκτιμά ότι μπορούν να εξευρεθούν τα κεφάλαια από τους υφιστάμενους μετόχους, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θέλει να αποκτηθούν μόνο συγκεκριμένα σημεία του καλού κομματιού της ΣΚΤ, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα και οι καταθέσεις, για την εξασφάλιση των οποίων, όπως υποδεικνύει, δεν θα χρειαστεί καν να εξευρεθούν 450 εκατ. ευρώ. Με αυτό το σενάριο, και εάν υλοποιηθεί, περί τα 100 εκατ. ευρώ αρκούν κατά τις εκτιμήσεις της Wargaming.

Αυτό το σενάριο όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με τις δοθείσες επιλογές της ΣΚΤ για την ιδιωτικοποίησή της. Υπενθυμίζεται πως η ΣΚΤ έχει δώσει δύο επιλογές, την αύξηση κεφαλαίου από επενδυτές στο σύνολό της ή δεύτερον, την επένδυση στο καλό κομμάτι της τράπεζας ή το «κακό», δηλαδή τα Μη Εξυπηρετούμενα. Αυστηρά ομιλούντες: Επένδυση είτε στον πλήρως αδειοδοτημένο τραπεζικό οργανισμό ή στο σύνολο ή μέρος των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΣΚΤ, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Τράπεζας.

Το plan C

Η Wargaming με αυτό που συζητά, δημιουργεί «άθελά» της στη διαδικασία και ένα «Plan C». Αν και διατεθειμένη να βάλει στην Ελληνική παραπάνω χρήματα (διότι έχει και τη σχετική άνεση), για την απόκτηση μόνο μερικών καλών κομματιών της ΣΚΤ, το σενάριο αυτό αφήνει εκτός ένα χαρτοφυλάκιο –όπως τα εξυπηρετούμενα δάνεια για παράδειγμα- το οποίο θα μείνει ανεκμετάλλευτο.

Βάσει της αρχικής διαλογής των επενδυτών από τη Citigroup για το Συνεργατισμό ως τον αποκλειστικό χρηματοοικονομικό του σύμβουλο στη διαδικασία προσδιορισμού ενδιαφέροντος για επένδυση, έγιναν αποδεκτοί μόνο όσοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο για μια επένδυση ελέγχου σε ολόκληρη την τραπεζική οντότητα, όσο και για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και δικτύου της Τράπεζας, μέσω της ομαλούς μεταβίβασης των περιουσιακών της στοιχείων.

Γεννάται ένα ερωτηματικό επί της ουσίας με αυτή την εξέλιξη, δηλαδή, τι θα απογίνει ένα χαρτοφυλάκιο που ανήκει στο «καλό» μέρος του Συνεργατισμού και δεν θα απορροφήσει η Ελληνική. Υπογραμμίζεται πως εκτός διαδικασίας –ενώ είχαν εκφράσει αρχικά ενδιαφέρον- βρέθηκαν οντότητες που δεν τους ενδιέφερε όλο το καλό κομμάτι του Συνεργατισμού, αλλά μερικά από τα «καλά» του στοιχεία. Με το σενάριο που προκρίνει η Wargaming δηλαδή, δεν θα έπρεπε να αφήσουν άλλες οντότητες εκτός της διαδικασίας, ώστε να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός. Είναι υπαρκτό το σενάριο πάντως, εάν δε, γίνει κάτι τέτοιο, ένα από τα καλά κομμάτια της ΣΚΤ να απολαύσουν εκτός από την Ελληνική για παράδειγμα, Τράπεζα Κύπρου και Eurobank Κύπρου που είχαν εκφράσει αρχικώς ενδιαφέρον.

Τελικός λόγος στον SSM

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα «θέλω» των μετόχων της Ελληνικής και για τα «θέλω» των Ταμείων, τα «θέλω» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) είναι και αυτά που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Αν και εποπτεύει, στη διαδικασία δεν είναι απλός παρατηρητής, είναι αυτός που θα υποδείξει, αλλά και θα αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα.

Πριν δύο εβδομάδες η «Κ» είχε καταγράψει το τι προκρίνει ο SSM για τη διαδικασία, που ήταν να απορροφήσει η Ελληνική το Συνεργατισμό μαζί με την Atlas, η οποία Atlas δεν δρα μόνη της, αλλά σε συνεργασία με άλλα δύο επενδυτικά ταμεία. Ένα από αυτά, είναι η J.C. Flowers. Γι΄ αυτό εξάλλου και η παραπάνω πρόταση με τα 120 εκατ. έκαστος.

Τον τελικό λόγο επίσης θα έχει και στο αν θα αφήσει τη Wargaming να βάλει παραπάνω κεφάλαια για την όποια συναλλαγή συμφωνηθεί, παρά το ότι τη δεδομένη στιγμή δεν αντιμετωπίζει κάποιο εποπτικό πρόβλημα. Όλα θα είναι αποφάσεις και υποδείξεις του SSM.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση