ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το νέο τραπεζικό τοπίο μετά τον Συνεργατισμό

Η Ελληνική Τράπεζα θα βρεθεί με 135 καταστήματα και 2.600 υπαλλήλους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και θα διαφοροποιηθεί το τραπεζικό τοπίο μετά την ενδεχόμενη μεγάλη εξαγορά της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να έχει περισσότερα καταστήματα ανά το παγκύπριο από την μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, την Τράπεζα Κύπρου, αλλά θα φτάσει να έχει και τους μισούς της υπαλλήλους. Από την άλλη, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού, η Συνεργατική, θα πάψει να λειτουργεί, αφού η Ελληνική θα απορροφήσει τα καταστήματα και τους υπαλλήλους της. Μην ξεχνάμε πως αυτό το σενάριο της απορρόφησης προκρίνουν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θέλοντας να επιτευχθεί άλλη μια συγχώνευση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα μετά την πρώτη της Astrobank με τη USBBank.

Οι αριθμοί όμως θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα τα μεγέθη της Ελληνικής, τη δύναμη του νέου σχήματος που θα προκύψει και την ευρύτερη εικόνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Η «επόμενη ημέρα» λοιπόν μετά τη συναλλαγή, θα βρει την Ελληνική Τράπεζα να έχει περί τους 2.600 υπαλλήλους και 135 καταστήματα σε όλη την Κύπρο. Μεγέθη που μόνο η Τράπεζα Κύπρου έχει μέχρι στιγμής, με 121 καταστήματα και 4.355 υπαλλήλους στην Κύπρο και σε γραφεία του εξωτερικού. Οι αριθμοί από μόνοι τους βάζουν τις δύο τράπεζες μετά τη συναλλαγή της Ελληνικής και του Συνεργατισμού να «κονταροχτυπιούνται», με σχεδόν ισάριθμα καταστήματα στην Κύπρο. Κάτι που η Ελληνική φυσικά δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή. Πώς προκύπτουν αυτά τα νούμερα όμως; Ο Συνεργατισμός σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει 2.657 υπαλλήλους, αλλά και 172 καταστήματα. Οι προτάσεις που έχει ενώπιόν του για ιδιωτικοποίηση από την Ελληνική Τράπεζα και το επενδυτικό ταμείο Apollo, αφορούν μόνο στο καλό του κομμάτι, άρα για τα Εξυπηρετούμενα Δάνειά του, το δίκτυο καταστημάτων του, τους υπαλλήλους, εξαιρουμένων των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων του (ΜΕΔ).

Η Ελληνική, που προκρίνεται σε σχέση με την αντίστοιχη πρόταση της Apollo, δεν θα καταστεί δυνατό να απορροφήσει όλο το δυναμικό της ΣΚΤ, αλλά ούτε και όλο το δίκτυο καταστημάτων της μακροπρόθεσμα, καθότι βραχυπρόθεσμα θα αναγκαστεί να τα απορροφήσει. Άρα, μιλώντας για την «επόμενη ημέρα» εννοούμε μετά το διάστημα της ομαλής μετάβασης, κάτι που θα χρειαστεί γύρω στον ένα χρόνο. Ένα χρόνο μεταβατικών αλλαγών, ώστε να φέρει το σχήμα να λειτουργεί βάσει της δικής της στρατηγικής και πλάνων (business plan). Αναπόφευκτα η Ελληνική τον Ιούλιο του 2018 θα βρεθεί με συν 2.657 υπαλλήλους, αλλά και 172 καταστήματα στο δυναμικό της, όπως άλλωστε έγινε το 2013 με την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα. Η Τράπεζα Κύπρου βρέθηκε από την μία μέρα στην άλλη με 210 καταστήματα περίπου, ενώ η Ελληνική θα βρεθεί με τα 172 της ΣΚΤ και τα 55 τα δικά της, σύνολο 227. Αντιστοίχως και με τους υπαλλήλους, που τον Ιούλιο θα έχει στο δυναμικό της 2.657 της ΣΚΤ και τους 1.450 τους δικούς της, σύνολο 4.107.

Στα μισά υπάλληλοι

Όμως, όπως αντιλαμβάνονται κράτος, Ελληνική και ευρωπαϊκοί θεσμοί, με αυτό το μέγεθος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Ετσι τα καταστήματα και οι υπάλληλοι θα μειωθούν στο μισό σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι υπάλληλοι της ΣΚΤ από 2.657 θα μειωθούν κατά 1.000, οι οποίοι φυσικά θα διασφαλιστούν χρηματικώς από τις πρόνοιες του προγράμματος της εθελούσιας αποχώρησης.

Δηλαδή, ναι μεν αρκετοί θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν, αλλά θα δουν την πόρτα της εξόδου συνοδευόμενοι με τα χρήματα που τους αναλογούν βάσει των χρόνων εργασίας τους και την κλίμακά τους. Για τα εναπομείναντα 1.650 άτομα από την άλλη, γύρω στα 450 θα απορροφηθούν από την κακή τράπεζα που θα δημιουργηθεί. Αυτό που θα απομείνει, δηλαδή το χαρτοφυλάκιο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων θα λειτουργήσει αυτοτελώς και φυσικά θα χρειαστεί προσωπικό. Εκεί θα απορροφηθούν περί τους 450. Η Ελληνική βάσει πληροφοριών της «Κ» θα απορροφήσει 1.200 υπαλλήλους που θα έρθουν από τη ΣΚΤ και που θα χρειαστούν να λειτουργήσουν τα 135 καταστήματά της.

Διπλάσια τα καταστήματα

Όσον αφορά στα καταστήματα που θα έχει η Ελληνική σε ένα χρόνο από τώρα, θα ανέρχονται περί τα 135 όπως προαναφέρθηκε. Και αυτό, διότι αυτή τη στιγμή η Ελληνική έχει 55 καταστήματα, ενώ από τα 172 καταστήματα του Συνεργατισμού θα κρατήσει περίπου 80 – 85. Αναφορικά με τα καταστήματα του Συνεργατισμού που θα μετατραπούν σε Ελληνική Τράπεζα, θα αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο κιόλας διάστημα, αφού τους πρώτους έξι μήνες η Ελληνική θα μετατρέπει λίγο - λίγο όσα θα κρατήσει βάσει του πλάνου της.
Η Ελληνική επίσης με αυτή την πράξη θα ρίξει το επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της δραστικά. Μπορεί να εξετάζει τρόπους οργανικής μείωσής τους, όπως δήλωσε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης κατά την παρουσίαση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2018, δηλαδή με πώληση δανείων, αλλά έπειτα από αυτή την πράξη θα μειωθούν στο 18%. Ποσό που σχεδόν για όλες τις κυπριακές τράπεζες πλην της Eurobank Κύπρου, φαντάζει μακρινός στόχος.

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση

Η απόκτηση του Συνεργατισμού από την Ελληνική πλέον μπορεί να θεωρείται δεδομένη αναφέρουν οι πληροφορίες της «Κ». Πηγές υπογραμμίζουν πως η διαδικασία συνοδεύεται από αισιοδοξία, παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν ή υπήρξαν κατά τις προηγούμενες ημέρες. Αναφορικά με τα κεφάλαια τα οποία η Ελληνική θα χρειαστεί για να απορροφήσει τον Συνεργατισμό φαίνεται να έχουν κλειδώσει στα 250 εκατ. ευρώ, όχι λόγω της αποτίμησης του δεύτερου από μεριά της Ελληνικής – κάθε άλλο – αλλά επειδή αναμένονται stress test και πρέπει το καινούργιο οικοδόμημα που θα προκύψει να είναι σωστά κεφαλαιοποιημένο.

Στο γκρίζο τμήμα της ιδιωτικοποίησης και δεν είναι άλλο από το κεφαλαιακό κενό που έχει προκύψει μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού του Συνεργατισμού που θα λάβει η Ελληνική, φαίνεται να έχει βρεθεί το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλει το κράτος στην Ελληνική. Αυτό θα ανέλθει λίγο πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβάλει μέσω μορφής ομολόγου. Σημαντικό δε, ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργηθεί το μαξιλάρι κεφαλαίων από την Ελληνική ύψους 250 εκατ. ευρώ, κάτι που αναμένεται εντός των ημερών να καταλήξει.

«Πριν από το τέλος Ιουνίου θα έχει ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός. Μπορεί να ακούγεται ότι είναι το τέρμα για το Συνεργατισμό και ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί διότι το ζητούν οι ευρωπαίοι, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ελληνικής Τράπεζας για να κάνει κίνηση ματ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα που χρόνια έψαχνε και δεν μπόρεσε να την κάνει το 2013 όταν όλες οι άλλες τράπεζες είχαν μεγάλα προβλήματα. Η Τράπεζα πρέπει να βρει τις σωστές λύσεις με τους υφιστάμενους μετόχους, να συντονιστεί με τα επενδυτικά ταμεία που θέλουν να μπουν στο νέο σχήμα, να βάλει μπροστά το δικό της καλό, το καλό της οικονομίας και να δει την ευκαιρία που της έχει ανοίξει», τονίζουν πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση