ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον «πάγο» ο μηχανισμός για διακοπή συναλλαγών στις κινέζικες αγορές

Έχει ήδη οδηγήσει στην ολοήμερη διακοπή των συναλλαγών δύο φορές από την αρχή του 2016

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την αναστολή του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών σε περιπτώσεις που καταγράφονται μεγάλες απώλειες στα Χρηματιστήρια αποφάσισε τη Κίνα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο εν λόγω μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές τις εβδομάδας και έχει ήδη οδηγήσει στην ολοήμερη διακοπή των συναλλαγών δύο φορές, τη Δευτέρα και σήμερα Πέμπτη, οπότε και καταγράφηκε η συντομότερη συνεδρίαση στην χρηματιστηριακή ιστορία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη, διάρκειας μόλις 30 λεπτών.

Στόχος του μηχανισμού ήταν να περιορίσει τις απώλειες που προκαλούνται λόγω πανικού στα κινεζικά χρηματιστήρια, στον απόηχο της κρίσης που χτύπησε τις κινεζικές αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οδηγώντας τον κεντρικό δείκτη στη Σαγκάη να χάσει ακόμα το 45% της αξίας του.

Ο μηχανισμός διατηρεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αναστέλλοντας όλες τις συναλλαγές για 15 λεπτά σε περίπτωση που ο σύνθετος δείκτης CSI 300 – που περιέχει τις μεγαλύτερες εισηγμένες κινεζικές επιχειρήσεις – χάσει το 5% της αξίας του. Οι αγοραπωλησίες διακόπτονται για ολόκληρη την ημέρα εάν η πτώση φτάσει το 7%.

Ωστόσο, ο μηχανισμός επικρίθηκε καθότι πιστεύεται ότι προκαλεί και τάσεις μαζικής και βιαστικής πώλησης μετοχών, καθώς οι φοβισμένοι επενδυτές, θέλοντας να προλάβουν τη διακοπή των συναλλαγών, προβαίνουν σε μαζικές πωλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση