ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις εννέα έφτασαν οι ενστάσεις για το χαλλούμι

Από Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και ιδιώτες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία και Κουβέιτ

Συνολικά εννέα ενστάσεις υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στον φάκελο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Αν και η προθεσμία εξέπνευσε στις 28 Δεκεμβρίου 2015, εντούτοις ορισμένες από τις ενστάσεις είχαν σταλεί με το ταχυδρομείο με ημερομηνία αποστολής πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Οι ενστάσεις προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από ιδιώτες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία και Κουβέιτ.

Μετά την εξέταση των ενστάσεων από την Κομισιόν, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κληθεί σε διαβουλέυσεις με τους ενιστάμενους για περίοδο που δεν αναμένεται να υπερβεί τους 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Ιουλίου 2015 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο φάκελος που υπέβαλε η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ.

Στο φάκελο αναφέρονται τα ονόματα «χαλλούμι» / «Hellim».

Το χαλλούμι αποτελεί ένα από τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Κύπρου, με τζίρο που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πρόκληση για τη βιομηχανία αποτελεί η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος στο 50% σε λιγότερο από μία δεκαετία.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση