ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αισιοδοξία με εξωγενή βοήθεια για τον τουρισμό

Πρόκληση η ενίσχυση της ποιότητας, σε μια χρονιά που αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ

Στον θετικό απολογισμό του 2015, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ στον τουρισμό, αναφέρονται οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι οποίοι προσδοκούν ότι και για τη φετινή χρονιά οι προοπτικές προβλέπονται ευοίωνες. Ωστόσο, οι αυξήσεις που καταγράφηκαν όσον αφορά στις τουριστικές αφίξεις και στα έσοδα από τον τουρισμό οφείλονται εν μέρει και στους διάφορους εξωγενείς παράγοντες της προηγούμενης τετραμηνίας, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τυνησία, την κατάρριψη αεροσκάφους στο Σαρμ Ελ Σέιχ και την αναταραχή στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας.

Την κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου απασχόλησε ο απολογισμός του 2015, το οποίο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με περίπου 8,5% αύξηση στις αφίξεις έναντι του 2014, καθώς και η ανάγκη για προγραμματισμό για την επικείμενη τουριστική περίοδο. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΚΟΤ, Αννίτα Δημητριάδου, χαρακτήρισε ευοίωνες τις προοπτικές για φέτος, ενώ τα έσοδα και οι αφίξεις του 2015 πρόκειται να σημειώσουν θετικά πρόσημα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία δημιουργούν ευκαιρίες για αύξηση του καλοκαιρινού τουριστικού ρεύματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Δημητριάδου, το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί είναι η αδυναμία εξασφάλισης πρόσθετων κλινών λόγω της πληρότητας των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής, κάνοντας λόγο για ζήτημα, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τους ξενοδόχους. Βέβαια, παρόλο που αναμενόταν να υπάρξουν πιο πολλές αφίξεις προς την Κύπρο λόγω των αρνητικών δεδομένων στους ανταγωνιστικούς προορισμούς, εντούτοις ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν εκδηλώσει οι διοργανωτές ταξιδιών για διοχέτευση τουριστών από τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τον ΚΟΤ, έχει κερδηθεί σε μεγάλο βαθμό το στοίχημα της σωστής εξυπηρέτησης των τουριστών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο εκτάκτως τους προηγούμενους μήνες λόγω της κατάστασης στο Σαρμ Ελ Σέιχ και των τεταμένων ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς είχε προηγηθεί σχετική προτροπή τόσο προς τους ξενοδόχους να λειτουργήσουν ή να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προέκυψαν, όσο και προς τον δήμο και τις επιχειρήσεις περιοχών όπως η ελεύθερη Αμμόχωστος, προκειμένου οι τουρίστες να αποκομίσουν τις καλύτερες εμπειρίες ούτως ώστε να επισκεφθούν εκ νέου την Κύπρο κατά τους χειμερινούς ή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στοίχημα η ποιότητα

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης, εξήγησε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν είναι τυχαίο το ρεκόρ αφίξεων, μετά τα τραγικά γεγονότα στην Τυνησία, που οδήγησαν στην άμεση ακύρωση των πτήσεων προς εκείνο τον προορισμό από αγορές - κύριους τροφοδότες του κυπριακού τουρισμού, τονίζοντας ότι οι μεσογειακοί προορισμοί επωφελήθηκαν από τη διοχέτευση αυτού του ρεύματος, το οποίο είτε είχε πραγματοποιήσει τουριστικές κρατήσεις είτε προγραμμάτιζε να επισκεφθεί την Τυνησία.

Ο κ. Ιωαννίδης χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση την τρέχουσα χρονιά, η οποία ενδεχομένως να χαρακτηριστεί ως χρονιά ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου τουρισμού τόσο από πλευράς αφίξεων όσο και εσόδων, «νοουμένου ότι επιδειχθεί πνεύμα συλλογικότητας, σκληρής δουλειάς και αυτοσυγκράτησης», ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, με οφέλη για την οικονομία μέσω της περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, της διατήρησης θέσεων εργασίας, όπως επίσης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), Βάσος Κοιλάνης, επισήμανε ότι αν και οι προοπτικές για φέτος διαφαίνονται θετικές, εντούτοις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη μια η «συνεχιζόμενη υπερεξάρτηση από τη ρωσική αγορά, η οποία είναι ασταθής», την ώρα που η ίδια η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση του εσωτερικού τουρισμού, και από την άλλη η ανάγκη για προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοιλάνη, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για αύξηση της ποιότητας στον τουρισμό, καθώς όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία, το 2015 αυξήθηκε περισσότερο η ποσότητα των τουριστών παρά η ποιότητα, με τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη να μειώνεται, ενώ θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη στα θέματα ασφάλειας δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Δύσκολη η απεξάρτηση

Παράλληλα, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κάνουν λόγο για φαινόμενο που ισχύει σε πολλές χώρες, δηλαδή οι τουρίστες να επιλέγουν διακοπές χαμηλότερου κόστους ή μικρότερης διάρκειας, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αγορές, όπως η σκανδιναβική, ή χώρες, που παρουσιάζουν θετικά πρόσημα αλλά μικρά νούμερα, όπως η Γερμανία.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ACTA, Ντίνος Κάκκουρας, σημείωσε ότι καθίσταται πιο δύσκολη η απεξάρτηση από παραδοσιακές αγορές και μεγάλους διοργανωτές ταξιδιών, λόγω της ενδυνάμωσης της παρουσίας τους στην κυπριακή αγορά, η οποία ταυτόχρονα αποκλείει σε καινούργιους μικρότερους παίχτες να εδραιωθούν στην αγορά κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο μεγαλύτερος ρωσικός διοργανωτής ταξιδιών, η Biblio Globus, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία της στην Κύπρο, την οποία φαίνεται να έχει στηρίξει σε μία δύσκολη για τον τουρισμό χρονιά, κατά την οποία υπολογιζόταν ότι η μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία θα ήταν μεγαλύτερη.

Προοπτικές μέσω αιθέρων

Στην ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου, η οποία κατ’ επέκταση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη βελτίωση των τουριστικών αφίξεων, αναμένεται να συμβάλει το ενδιαφέρον για εγγραφή και αδειοδότηση αεροπορικών εταιρειών με βάση την Κύπρο. Ήδη, η Tus Airways είναι η αεροπορική εταιρεία, η οποία προσφάτως έχει αδειοδοτηθεί και πρόκειται να ξεκινήσει να εκτελεί πτήσεις προς κοντινούς προορισμούς, όπως το Τελ Αβίβ και η Χάιφα, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες και για τις υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες υπέβαλαν αίτηση για εξασφάλιση πιστοποιητικού αερομεταφορέα. Παράλληλα, σχετικό ενδιαφέρον για απόκτηση του εν λόγω πιστοποιητικού φαίνεται να έχουν εκδηλώσει ξένες εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να εγγραφούν στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και της κάλυψης του κενού, που δημιούργησε το κλείσιμο του ρωσικού αερομεταφορέα, Transaero, έχει φιλελευθεροποιηθεί η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοσδήποτε περιορισμό στον αριθμό των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών που θέλουν να πετάξουν προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αν και από ρωσικής πλευράς σταθερή παραμένει ως έχει η στάση της μη αποδοχής οποιουδήποτε ευρωπαϊκού αερομεταφορέα είναι εγκατεστημένου στην Κύπρο να πετά προς ρωσικούς προορισμούς. Εξάλλου, δημιουργούνται προοπτικές προσέλκυσης ρεύματος ορισμένων Ρώσων ταξιδιωτών, που δεν επιθυμούν να εξυπηρετηθούν μέσω των μεγάλων διοργανωτών ταξιδιών και οι οποίοι ήταν αδύνατο να επισκεφθούν μέχρι πρότινος την Κύπρο.

Αντίθετα, με την αύξηση των αεροπορικών εταιρειών, ενδεχομένως το εν λόγω τουριστικό ρεύμα να διοχετευτεί προς τη χώρα τόσο τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δύο συμφωνίες του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ για ανοιχτούς αιθέρες, που δίνουν τη δυνατότητα σε αεροπορικές εταιρείες των εν λόγω χωρών να πετούν από Λάρνακα και Πάφο προς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση