ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο κυπριακό νηολόγιο πλοία από το Ιράν

Τουλάχιστον δύο εταιρείες θα εγγράψουν πλοία υπό κυπριακή σημαία

Σημαντικό βήμα για να αποκτήσει μερίδιο στην αχανή αγορά του Ιράν πραγματοποίησε η Κύπρος, κατορθώνοντας να προσελκύσει πλοία ιρανικών συμφερόντων για να γραφτούν στο κυπριακό νηολόγιο.

Μέχρι και 36 πλοία ιρανικών συμφερόντων ενδέχεται να γραφτούν σε πρώτο στάδιο στο κυπριακό νηολόγιο από δύο εταιρείες.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη εταιρεία διαχείρισης πλοίων ΝΙΤC (National Iranian Tanker Company) του Ιράν έχει ήδη έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Κύπρο για εγγραφή πλοίων της στο κυπριακό νηολόγιο, από τον στόλο των 1000 και πλέον που διαθέτει, δήλωσε στην «Κ» ο Αλέκος Μιχαηλίδης, γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Η εταιρεία έχει, επίσης, αγοράσει κτήριο στη Λεμεσό και ήδη προσέλαβε δύο άτομα με σκοπό να λειτουργήσει από εκεί γραφείο πλοιοδιαχείρισης. Η εταιρεία θα εξετάσει πόσα από τα 12 πλοία, που είχαν στο παρελθόν κυπριακή σημαία, θα εγγράψει στο κυπριακό νηολόγιο. Κριτήριο θα είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν από το τουρκικό εμπάργκο στα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία.

Δεύτερη εταιρεία από το Ιράν θα εγγράψει κι αυτή δώδεκα πλοία στο κυπριακό νηολόγιο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εγγραφή ακόμα δώδεκα πλοίων σε κατοπινό διάστημα. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για την κυπριακή ναυτιλία, σχολίασε ο κ. Μιχαηλίδης, αφού καταδεικνύει πως υπάρχει εμπιστοσύνη στη χώρα, ενώ και οι δύο εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να πραγματοποιούν τις εργασίες πλοιοδιαχείρισης από την Κύπρο. Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών μαζί με τους επικεφαλής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πολιτικής Αεροπορίας βρέθηκαν στο Ιράν τις προηγούμενες μέρες, όπου είχαν σειρά συναντήσεων και επαφών με αρμόδιους φορείς. Αναφορές σε μέσα της χώρας, επικαλούνται δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου ΝΙΤC Ali Akbar Safaei, στις οποίες αναφέρεται πως προβλήματα που υπήρξαν μεταξύ της εταιρείας και μιας κυπριακής τράπεζας θα λυθούν. Προφανώς αναφερόταν στο ζήτημα που προέκυψε με το «κούρεμα» των καταθέσεων που είχε η εταιρεία στη Λαϊκή Τράπεζα και το οποίο προκάλεσε ζημιά αρκετών εκατομμυρίων.

Ο ιρανός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία του NITC να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κύπρο σε διάφορους ναυτιλιακούς τομείς, σημειώνοντας ότι «οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τις εταιρείες της ευρωπαϊκής χώρας και το Ιράν έχει στόχο να συνεργαστεί με την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο».

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την προθυμία της Κύπρου να αναζωογονήσει τις πετρελαϊκές σχέσεις με την NITC – «ως ναυτιλιακή χώρα, η Κύπρος είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και σε άλλους συναφείς τομείς». Εξάλλου, συνέχισε, η Κύπρος είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην επίλυση των τραπεζικών θεμάτων της ΝITC.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι υπό εξέλιξη είναι και διαβουλεύσεις για συνεργασία του λιμανιού της Λεμεσού με ένα από τα λιμάνια του Ιράν, αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα ποιο θα είναι το λιμάνι.
Από πλευράς πολιτικής αεροπορίας, οι επαφές επικεντρώθηκαν σε προσπάθειες για αεροπορική σύνδεση των χωρών, κάτι που θα ενίσχυε και τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ τους.

Στο Swift
Σε άλλη εξίσου σημαντική εξέλιξη, ιρανικές τράπεζες έχουν ξαναενωθεί με το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication). Σκοπός του συστήματος είναι αφενός η ταχύτερη (αυτόματη) επεξεργασία των διασυνοριακών μεταφερομένων κεφαλαίων και, αφετέρου, η διασφάλιση της σωστής μετάδοσης του αριθμού του λογαριασμού περιορίζοντας τη γραφειοκρατική χειρόγραφη επέμβαση σε περιπτώσεις πίστωσης. Συνέπεια αυτών είναι η ταχύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων.

Μία εξέλιξη η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Κύπρο, αλλά υπάρχουν κωλύματα. Ορισμένες τράπεζες εκκαθάρισης λογαριασμών από ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τράπεζες σε Ασία, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ότι οι λογαριασμοί τους με δολάρια των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν στενό έλεγχο αν εκκινήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Ιράν. Αυτή την προειδοποίηση, εξάλλου, επανέλαβαν αξιωματούχοι από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε συνεδριάσεις τους στον Κόλπο. Μέχρι στιγμής, έχει αποτραπεί η εκκίνηση τραπεζικών συναλλαγών με το Ιράν, παρά την απομάκρυνση πολλών κυρώσεων. Εξάλλου, υψηλά ιστάμενο πρόσωπο του τραπεζικού τομέα του Ιράν έχει ήδη εκφράσει δημόσια την αγανάκτησή του για το ότι, ως συνέπεια των προειδοποιήσεων και πιέσεων, οι τράπεζες φοβούνται τις καθυστερήσεις που θα υποστούν στις συναλλαγές τους με δολάρια, «παρά το ότι θέλουν να συνεργαστούν με το Ιράν, ουσιαστικά δεν ξέρουν τι να κάνουν εφόσον δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο λογαριασμούς τους με αμερικάνικες τράπεζες».

Ο Μάριος Γρηγοριάδης, πρόεδρος του Ιρανοκυπριακού Συνδέσμου και διοικητικός σύμβουλος στην KPMG, δήλωσε στην «Κ» ότι η ένωση με το Swift είναι μία θετικότατη προοπτική για την Κύπρο που δυνητικά θα υποβοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, σημείωσε, «όντως υπάρχει κώλυμα», καθώς οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι απευθείας ενωμένες με SWIFT με τις ιρανικές, καθώς υπάρχουν ανταποκρίτριες τράπεζες στη μέση (όπως για παράδειγμα η Deutsche Bank), μέσω των οποίων γίνονται αυτές οι συναλλαγές. Όπως γίνεται κατανοητό, υπάρχει πολιτική προέκταση στο ζήτημα. Αφενός, αν προσπεραστούν οι ανταποκρίτριες τράπεζες και οι κυπριακές προχωρήσουν σε απευθείας συναλλαγές δυνατόν να υπάρξουν επιπτώσεις, διαφορετικά ίσως να υπάρξει σοβαρή καθυστέρηση και αμφιβολία. Στελέχη κυπριακών τραπεζών σχολιάζουν πως δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, τουλάχιστον όχι πριν μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού αποφασίσουν να κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, παρόλα αυτά, με τη σειρά της φαίνεται να δηλώνει ότι αν οι κυπριακές τράπεζες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν απευθείας συναλλαγές με αντίστοιχες ιρανικές, μπορούν να το πράξουν αν και προειδοποιεί πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Εξάλλου, μία καίρια ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το θέμα, όπου έχουν δημοσιοποιηθεί και διάφορες εκθέσεις, είναι οι σχέσεις Ιράν-Χεζμπολάx. Πάντως, ο πρέσβης της Κύπρου στο Ιράν δρ Ανδρέας Κουζούπης δήλωσε ότι οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να δουλέψουν προς την κατεύθυνση των απευθείας συναλλαγών επειγόντως, σύμφωνα με τον Μ. Γρηγοριάδη.

Ιρανικές τράπεζες που μπήκαν στο SWIFT:
Ansar Bank
Bank Day
Bank Eghtesad Novin
Bank Keshavarzi
Bank Markazi Jomhouri Islami Iran
Bank Maskan
Bank Mellat
Bank Melli Iran
Bank Of Industry And Mine
Bank Pasargad
Bank Refah Kargaran
Bank Saderat Iran
Bank Sepah
Bank Tejarat
City Bank (Public Corp) Credit Institute For Development
Europaisch Iranische Handelsbank Ag Iran Branches
Export Development Bank Of Iran
Fnxcard Corporation Ltd
Helal Iran Medical Devices Co
Iranian Venezuelan Bi National Bank
Karafarin Bank
Kish International Bank Middle East Bank
Parsian Bank
Phoenix Soft Corp Ltd
Post Bank Of Iran (P B I)
Saman Bank Corporation
Sarmaye Bank (P J S C)
Sct Bankers
Sina Bank
Tat Bank
Teheran Stock Exchange
Tosee Taavon Bank (Cooperatives Development Bank)
Tourism Bank

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση