ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιωρκάτζης: Χρειάζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό σχέδιο για τη Λευκωσία

Τη διαδικασία του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού παρουσίασε ο Δήμαρχος

«Γίνονται σχέδια για να έρθουν κοντά οι δύο κοινότητες» ανέφερε σε εκδήλωση ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης το βράδυ της Τετάρτης, αναφερόμενος στα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανάπλαση της έγκλειστης πόλης.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως η «Λευκωσία είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση με την ημικατοχή της να δημιουργεί αρκετά προβλήματα», όπως για παράδειγμα η διαχείριση του αποχετευτικού, κάτι που όπως σημείωσε γίνεται με τη συνεργασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για τη διαχείριση και ένωση του δικτύου οχετών και όμβριων το οποίο «θα καταλήξει στη νεκρή ζώνη και θα συνδεθεί με την τ/κ πλευρά». Eίπε επίσης, πως το δίκτυο αγωγών και υδάτων θα φτιαχτεί εντός του 2016.

Ο κ. Γιωργκάτζης υπογράμμισε πως χρειάζεται ένα ενιαίο ρυθμιστικό σχέδιο και πως τα δημοτικά συμβούλια δουλεύουν στην προοπτική που θα υπάρξει λύση του Κυπριακού προβλήματος. Παράλληλα, αποκάλυψε πως γίνονται σχέδια σε περίπτωση της μη λύσης για το πως θα αναπτυχθεί η πόλη.

Ένα από τα σχέδια που προωθούνται είναι η διάνοιξη οδών και οδοφραγμάτων που έχουν μεγάλη σημασία για τις δύο κοινότητες. Η Πύλη Πάφου (οδός Βικτώρια) είναι μέσα στα σχέδια να ανοίξει και να αναπτυχθεί ως θρησκευτικός περίπατος αφού υπάρχουν αρκετοί χώροι λατρείας για τους πιστούς.

Δικοινοτική συνεργασία στα σχέδια

Η κ. Αγνή Πετρίδου, πολιτικός μηχανικός, παρουσίασε χρονολογικά τα σχεδία για την ανάπλαση του κέντρου Λευκωσίας και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μη ελεγχόμενη ανάπτυξη της πόλης στο περίγυρο των τειχών. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «δεν είναι μόνο ο μοιρασμός της πόλης αλλά και η «φυγή» προς τα έξω». Τα πρώτα σχέδια χρονολογούνται από το 1978 με τη συμμετοχή δικοινοτικών ομάδων αρχιτεκτόνων.

Η νέα πολεοδομική στρατηγική έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού κέντρου. Και τα δύο σχέδια βασίζονται στη δικοινοτική στρατηγική και αναμένεται να μετατραπούν σε νόμο για να εφαρμοστούν. Εντός του σχεδίου γίνονται αναφορές για τη δημιουργία χώρων αναψυχής, δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών και χώρων που θα φιλοξενούν νέες επιχειρήσεις. Για την κεντρική περιοχή δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξή της και στις συγκοινωνίες.

Ο Δήμαρχος της Λευκωσίας παρευρέθηκε στην πρώτη εκδήλωση της Μη Κερδοσκοπικής «Λέσχης Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας» το βράδυ της Τετάρτης. Η Λέσχη στοχεύει στην ανάδειξη συζητήσεων γύρω από θέματα του Κυπριακού, της πολιτισμικότητας και της συμμετοχή του κοινού με θέματα που αφορούν την ιστορία της Λευκωσίας.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση