ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξακολουθούν να πέφτουν οι μισθοί αν και αυξάνεται η εργασία

Tη μεγαλύτερη μείωση απολαβών στην ΕΕ έχει η Κύπρος σύμφωνα με την Eurostat

Το συνολικό κόστος εργασίας (ανά μονάδα) για το έτος 2015, μειώθηκε στην Κύπρο κατά 1% φτάνοντας τα 15,6 ευρώ ανά ώρα, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2014, όπου ήταν 15,8 ευρώ την ώρα, καθώς όμως το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» ανέρχεται σε 17,1% του συνολικού κόστους εργασίας – που είναι σχετικά χαμηλό με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Eurostat, το κόστος εργασίας στην Κύπρο παραμένει κατά πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, καθώς παράλληλα η Κύπρος είναι μέσα στις λίγες εκείνες χώρες όπου το εργατικό κόστος μειώθηκε. 

Παράλληλα, όμως, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία στην Κύπρο τον Φεβρουάριο σημείωσε σημαντική μείωση της τάξης του 24% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, από 16,6% τον Φεβρουάριο του 2015 σε 12,6% τον Φεβρουάριο του 2016.

Διφορούμενες αντιδράσεις

Αποτέλεσμα που εν τέλει αφήνει χώρο για ποικίλες αναγνώσεις. Αφενός, κυβερνητικοί και άλλοι κύκλοι πανηγυρίζουν για επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, εφόσον κατά το τελευταίο τρίμηνο η Κύπρος σημείωσε ρεκόρ εντός της Ευρώπης σε μείωση ανεργίας. Χαρακτηριστικά, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η θετική αυτή εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα των θυσιών και της υπεύθυνης στάσης που τήρησαν οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και η πολιτεία κατά τα τελευταία χρόνια.

Τα δεδομένα αυτά δικαιώνουν την (ΟΕΒ), όπως αναφέρει, αφού από την αρχή της κρίσης πριν από πέντε χρόνια παρότρυνε την επιχειρηματική κοινότητα να προβεί σε όλες εκείνες τις ρυθμίσεις που θα «διέσωζαν θέσεις εργασίας αλλά και που θα ενθάρρυναν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όπως ήταν η ελευθεροποίηση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων».

Αφετέρου, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για διεύρυνση της ανισότητας ανάμεσα στα διάφορα μισθολογικά στρώματα. Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, αυτά που «χρειάζονται μεταρρύθμιση – ή καλύτερα εκ βάθρων αλλαγή – είναι οι πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού που έχουν καταστήσει την Κύπρο πρωταθλήτρια της ΕΕ στην ανισότητα» και έχουν εκτοξεύσει στα ύψη τη μακροπρόθεσμη ανεργία και την ανεργία ανάμεσα στους νέους όπως επίσης έχουν προκαλέσει πρωτοφανή μείωση στους μισθούς, ενώ η Κύπρος έχει επιστρέψει στην εποχή της μετανάστευσης. «Αυτά, όπως και άλλα, αποτελούν διαπιστώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία η κυβέρνηση πάντοτε προσπερνά και επιμελώς δεν σχολιάζει, γιατί είναι πολύ αποκαλυπτικά της αντιλαϊκής τους πολιτικής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κόστος εργασίας

Το κόστος εργασίας, σημειώνεται στην έκθεση της Eurostat, περιλαμβάνει την αμοιβή των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των αποδοχών σε χρήμα και σε είδος, τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που καταβάλλονται από τους εργοδότες), το κόστος επαγγελματικής κατάρτισης και άλλες δαπάνες (όπως το κόστος πρόσληψης, τις δαπάνες για την αγορά ρουχισμού εργασίας, και τους φόρους απασχόλησης που θεωρούνται κόστος εργασίας μείον τυχόν ληφθείσες επιδοτήσεις).

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το μισθολόγιο, το Τμήμα Στατιστικής Υπηρεσίας εξέδωσε στοιχεία κατά τα οποία οι μέσες μηνιαίες απολαβές για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έφτασαν τα 2,156 ευρώ, σε σύγκριση με τα 2,177 ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2014 – ήτοι, 0,9% διαφορά. Παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι για τα έτη 2013-2014, η μείωση της αντίστοιχης περιόδου ήταν 1,5%, άρα, οι μισθολογικές μειώσεις συνεχίζονται, αλλά με μειωμένη ορμή – μπαίνει φρένο, δηλαδή, στις μισθολογικές μειώσεις.

Όσον αφορά την μετανάστευση, δε, κατά το 2013 και το 2014 ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα, ενώ δεν έχουν ακόμα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το 2015, άρα, το επιχείρημα ότι η μετανάστευση έπαιξε εν δυνάμει καταλυτικό ρόλο, δεν υποστηρίζεται. Αξιοσημείωτη, παρόλα αυτά, είναι και η διαφορά μέσου μηνιαίου εισοδήματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία είναι 2,312 ευρώ για άνδρες και 2,021 ευρώ για γυναίκες αντίστοιχα για το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση