ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο Λονδίνο για να πιάσει την τιμή της

Στο τέλος του 2015 η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είχε λογιστική αξία 34 σεντς

Όταν στις 30 Ιουνίου 2014, η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Symmetria παρέδιδε σε πελάτες της έκθεση αποτίμησης της Τράπεζας Κύπρου, κατέληγε σε εκτιμημένη δίκαιη αξία της τάξης των 24.1 σεντς. Μερικές βδομάδες αργότερα, η τράπεζα προχωρούσε στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ στην ίδια τιμή.

Προηγούμενες αναλύσεις της ίδιας της εταιρείας, έδιναν δίκαιη αξία για την τράπεζα 17 σεντς στο τέλος του 2013 και 20,5 σεντς στις 31 Μαρτίου του ίδιου χρόνου.
Στις 31 Μαρτίου 2016, στην παρουσίασή της προς επενδυτές, η Τράπεζα Κύπρου σημείωνε πως στις 31/12/2015 η λογιστική αξία ανά μετοχή ήταν 0,34 ενώ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στα 14,8 σεντς. Στην ίδια περίπου τιμή τυγχάνει διαπραγμάτευσης και σήμερα, τεσσεράμισι περίπου μήνες μετά. Από την τράπεζα διαμηνύουν πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά μετοχών, ωστόσο, αφορά σε πακέτα μετοχών και όχι μεμονωμένες πράξεις.

Με την τιμή διαπραγμάτευσης να είναι πολύ πιο κάτω από αυτή της δίκαιης αξίας δύσκολα θα βρεθούν μέτοχοι που θα θελήσουν να πωλήσουν πακέτα. Οι καταθέτες που έγιναν εξ ανάγκης μέτοχοι πούλησαν ό,τι ήταν να πουλήσουν με την έναρξη της διαπραγμάτευσης της τράπεζας στο ΧΑΚ ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν να αυξηθεί η τιμή. Σημαντικές πράξεις έκανε πρόσφατα ο Όμιλος Renova ο οποίος σταδιακά εντός του 2016 αύξησε το ποσοστό του στην τράπεζα στο 9,88% από 7,18% στο τέλος του 2015. Σημαντικότερη πράξη καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου όταν απέκτησε μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Lamesa Holding 66,4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 13,5 σεντς.

Με αυτά τα δεδομένα, έρχεται και η προσπάθεια για εισαγωγή της μετοχής της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο, όχι επί της ουσίας αλλά λόγω των παράλληλων διαδικασιών που απαιτούνται. Η τράπεζα θεωρεί πως η εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου «εκπληρώνει έναν από τους στόχους του Συγκροτήματος για εισαγωγή του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο». Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και ενδεχόμενη ένταξη στους δείκτες FTSE UK, σε περίπτωση που ικανοποιούνται τα απαιτούμενα κριτήρια, θα ενδυναμώσει το προφίλ του συγκροτήματος και τη ρευστότητα της μετοχής του, σχολίασε η εταιρεία.

«Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μαζί με το καλύτερο προφίλ και προβολή του συγκροτήματος σε ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές θα βοηθήσει το Συγκρότημα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Τέλος, η συμμόρφωση με τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας τα οποία απαιτούνται για την εισαγωγή στην κύρια αγορά θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών προς το συγκρότημα», σχολίασε η τράπεζα ενώ ο CEO της John P. Hourican δήλωσε στο Bloomberg πως θέλουν η τράπεζα να αποκτήσει την πραγματική της αξία.

Αναφερόμενος κατά πόσο ασκήθηκε πίεση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη από τον μέτοχο και αντιπρόεδρο της τράπεζας Wilbur Ross, ανέφερε πως ήταν δική του ιδέα αλλά ο Ross όντας ενεργητικός επενδυτής πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που για τον ίδιο είναι θετικό. Αναλυτής του οίκου Rathbones o Julian Chillingworth, σχολίασε θετικά την κίνηση της τράπεζας με δεδομένο ότι οι επενδυτές πλέον κάνουν στροφή προς τη λιανική τραπεζική επιζητώντας προβλέψιμες αποδόσεις και σταθερότητα. Χαρακτηριστικό είναι πως η HSBC, στις 10 Φεβρουαρίου προχώρησε με σύσταση buy για τη μετοχή της τράπεζας δίδοντας τότε τιμή στόχο τα 18 σεντς, 35,3% πάνω από την τότε τιμή διαπραγμάτευσης.

Στις 31/12/2015 τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 3,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου του 1 δισεκατομμυρίου. Η τράπεζα έχει 8,9 δισ. μετοχές.
Η μητρική
Το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε μία παραφιλολογία με αφορμή την εγγραφή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, που είχε να κάνει περισσότερο με τη δημιουργία μίας ιθύνουσας εταιρείας σε χώρα που θα πληροί τα σχετικά κριτήρια για τους δείκτες FTSE. Το ζήτημα ήρθε πιο έντονα στο φως της δημοσιότητας, όταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε σχετική αναφορά σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Η Τράπεζα Κύπρου αναγκάστηκε να απαντήσει μέσω επίσημης ανακοίνωσης στην οποία ανέφερε πως για να επιτύχει η εισαγωγή και μια ενδεχόμενη συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK εξετάζεται η δημιουργία νέας μητρικής εταιρείας. «Η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και έχει αξιολογήσει μια σειρά από επιλογές. Στο παρόν στάδιο η Τράπεζα εξετάζει την δημιουργία μητρικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή της έδρας της τράπεζας, ενώ το φορολογικό και το τραπεζικό εποπτικό καθεστώς του Συγκροτήματος αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια, κατέληγε η ανακοίνωση της τράπεζας. Παράλληλα, στελέχη της σημειώνουν πως επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση για αλλαγή της έδρας της τράπεζας ή του Ομίλου, επισημαίνοντας πως το ίδιο το καταστατικό προστατεύει τον κυπριακό χαρακτήρα της εταιρείας, ενώ και οι όποιοι νέοι μέτοχοι θα τυγχάνουν της έγκρισης της Κεντρικής. Παράλληλα, τόσο το ΧΑΚ όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεχίσουν να ασκούν εποπτεία ενώ επιπρόσθετα εποπτεία θα υπάρχει και Financial Conduct Authority του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, το καθεστώς και η συμμετοχή των μετόχων στη μετοχική δομή δεν αλλάζουν ενώ και οι Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις και οι συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνεχίσουν να γίνονται στην Κύπρο, προσθέτουν.

Ο ρόλος του Brexit

Όπως έγραψε και η διαδικτυακή «Κ», μπορεί οι σχετικές διεργασίες να συνεχίζονται πυρετωδώς, ωστόσο, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας θα έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το Brexit. Σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν αποχώρηση από την ΕΕ, τότε θα διαφοροποιηθούν σημαντικά και τα δεδομένα σε σχέση με την εγγραφή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

 


 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση