ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αναβάλλονται οι αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2017

Υπερψηφίστηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, αλλά μετά από έντονη αντιπαράθεση

ΚΥΠΕ

Μετά από μια έντονη συζήτηση και με 32 ψήφους υπέρ, 21 κατά και μια αποχή, πέρασε η πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για αναστολή της εφαρμογής του Νόμου για την αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ και την CYTA μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ. ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, κατά οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και αποχή τήρησε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου.

Κατά τη συζήτηση, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθώς και μεταξύ Βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων με τους Βουλευτές και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ενώ δεν έλειψαν οι χαρακτηρισμοί όπως "κουτσομπόλες του χωριού".

Αρχικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε την αναβολή της ψήφισης της συγκεκριμένη πρότασης Νόμου μέχρι τον Ιούνιο, ενώ οι εκπρόσωποι όλων των υπολοίπων κομμάτων ζήτησαν συζήτηση του θέματος.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε πως η αβεβαιότητα λειτουργεί υπονομευτικά για τη CYTA και την ΑΗΚ. Οπως είπε, το ΑΚΕΛ συνυπογράφει την Πρόταση Νόμου και έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για να αποτρέψουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ δεσμεύθηκαν πως δεν θα προχωρούσαν στην ιδιωτικοποίηση αυτών οργανισμών, και έδωσαν γραπτές επιστολές στους εργαζομένους, ενώ μέχρι και πρόσφατα, συνέχισε, ο Πρόεδρος είπε πως τήρησε τις δεσμεύσεις και δεν έκανε αποκρατικοποιήσεις την ώρα που έχουμε ενώπιον μας νομοθεσίες, που στοχεύουν ξεπούλημα σε ιδιώτες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε στη συνέχεια είπε πως το κόμμα του τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις που υπέγραψε, στηρίζοντας τον Νίκο Αναστασιάδη πως οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, που έχουν να επιτελέσουν εθνικό ρόλο, δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Επίσης, πρόσθεσε πως το ΔΗΚΟ ψήφισε τις αποκρατικοποιήσεις με τον όρο ότι θα λαμβάνεται απόφαση ανάλογα με το τι προκύπτει σε κάθε περίπτωση. Οπως ανέφερε, η CYTA, όπως οδηγούνται τα πράγματα θα ήταν συμφέρουσα για τον επενδυτή. Δουλειά της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να μην πάθει η CYTA ότι έπαθε με τις ΚΑ. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως με την ψήφιση της νομοθεσίας για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων η CYTA θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να πάει ακόμα καλύτερα.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως δεν θεωρεί δογματικά πως η συμμετοχή ιδιωτών στους ΗΟ είναι πανάκεια ή εφιάλτης, προσθέτοντας πως μπορεί να ανοίξει ένας εποικοδομητικός διάλογος πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Εμείς δεν αποκλείουμε, είπε, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά τις αναβάλουμε γιατί η όποια συζήτηση για αποκρατικοποίηση θα πρέπει να γίνει μετά το εκσυγχρονισμό τους και πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο δίνουν δυο χρόνια στους εργαζόμενους για να αποδείξουν πως εργάζονται για το εκσυγχρονισμό των οργανισμών τους.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης είπε πως η Πολιτεία θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα στη CYTA με την γραφειοκρατία και την κομματοκρατία. Εάν για αυτούς τους οργανισμούς, όπως είπε, υπάρχει ζήτημα για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω ενός ιδιώτη, δεν είναι ενάντια. Πρόσθεσε πως δεν είναι a priori ενάντια σε μετοχοποίηση αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνει μια καλύτερη αξιολόγηση.

Από τον ΔΗΣΥ αρχικά ο Πρόδρομος Πρόδρομου είπε πως η καθαρή περιουσία της CYTA από 2011 μέχρι 2015 μειώθηκε κατά 300 εκ και διερωτήθηκε αν αυτό λέει κάτι για τη Βουλή. Ο Μάριος Μαυρίδης είπε πως το θέμα δεν είναι ιδεολογικό αλλά οικονομικό, και διερωτήθηκε γιατί να πληρώνει κάποιος στην Κύπρο 51 ευρώ για ένα πακέτο κινητής τηλεφωνίας με απεριόριστη συνομιλία και σε άλλες χώρες να πληρώνει κάτω από 25 ευρώ, που αυτές τις υπηρεσίες τις παρέχει ο ιδιωτικός τομέα.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου λέγοντας αρχικά πως δεν τιμά το Σώμα κατά την τελευταία του συνεδρία, να εκπέμπεται η εικόνα πως είναι το τέλος της Δημοκρατίας και συνεπώς πως πρέπει να περάσουν όλα. Στη συνέχεια, είπε πως ο κ. Βότσης θυμάται τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΔΗΚΟ το 2012, αλλά δεν θυμάται ότι το 2015 ψήφισε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων.

Κατόπιν, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ λέγοντας πως το 2000 όταν αποφασίστηκε να δοθούν σε ιδιώτη επενδυτή τα αεροδρόμια, το κόμμα της Αριστεράς διαμαρτυρόταν και κατηγορούσε την τότε Κυβέρνηση για ξεπούλημα. Ωστόσο, όπως είπε, όταν πέρασαν οι νομοθεσίες, ήταν τα στελέχη του ΑΚΕΛ που συνόδευαν τους επενδυτές στο αεροδρόμιο. Επίσης, πρόσθεσε, κατά την προηγούμενη 5ετία πήρε 400 εκ ζημιές από τα ταμείων συντάξεων ενώ ο Οργανισμός είχε 140 εκ ζημιά από την CYTA Ελλάς. Είπε, πως με την ψήφιση της αναστολής των αποκρατικοποιήσεων ό,τι χτίσαμε τα τελευταία 3 χρόνια, μέσα μια μέρα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω εκλογών.

Απαντώντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον κ. Νεοφύτου να πει τα πράγματα με το όνομα τους και να μην μετατρέπεται, όπως ο ίδιος είχε πει πριν από λίγες μέρες, σε κοινή κουτσομπόλα. Είπε πως σε αυτές τις αόριστες κατηγορίες πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση και ρώτησε τον κ. Νεοφύτου, ποια ήταν τα στελέχη του ΑΚΕΛ που συνόδευαν επενδυτές και συνεργάζονταν με εταιρείες. Αμέσως ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως ξέρει πολύ καλά, και συμπλήρωσε πως ούτε ο κ. Κυπριανού τεκμηρίωσε τις κατηγορίες πριν από λίγες ημέρες ότι κάποιοι από την Ελλάδα θέλουν να εμπλέξουν το ΑΚΕΛ στο σκάνδαλο του ΧΥΤΥ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού είπε πως καταντήσαμε σαν τις κουτσομπόλες του χωριού, προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Ανέφερε πως τις πολιτικές που ο ΔΗΣΥ θεοποίησε ότι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο, μας οδήγησαν στο χάσμα μεταξύ λίγων πλουσίων και πολλών φτωχών και πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε στην κυπριακή κοινωνία να υπάρχουν λίγοι και εκλεκτοί. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το κόμμα του δεν αναθεώρησε τις απόψεις του αλλά τηρεί μια σταθερή στάση γιατί έτσι εξυπηρετείται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον.

Μετά από δευτερολογίες κάποιων Βουλευτών, πήρε το λόγο πήρε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Δημήτρης Συλλούρης λέγοντας πως θα ήμασταν πολύ πιο χρήσιμοι αν αφιερώναμε αυτό το χρόνο σε μια συνεδρίαση για να καθορίσουμε ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο για το πώς θα γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Οπως είπε, δεν θα είμαστε χρήσιμοι με την αναβολή, καθώς θα κυλήσουν οι 15 μήνες και θα συζητούμε ακόμα τα ίδια πράγματα.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως άλλοι μας χρέωσαν, κατά την έκφραση του με 300 εκ για να κερδίσουν εκλογές, ενώ και με την εξαγγελία για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σκοπός ήταν τα προεκλογικά οφέλη. Πρόσθεσε πως στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας του κράτους χρειάζεται προσοχή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είπε πως το Κυπριακό δεν θα έχει αίσιο τέλος χωρίς γερή οικονομία και εθνική ασφάλεια, προσθέτοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να εξετάζονται εκτός του πλαισίου της εθνικής ασφάλειας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση