ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Θα αποδοθούν στους πολίτες τα οφέλη της ανάκαμψης

Η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση διατηρώντας τη συνετή δημοσιονομική πολιτική θα αποδίδει στους φορολογούμενους το οφέλη που προκύπτουν από την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσαν τη Δευτέρα από κοινού ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τους ενημέρωσε για την πορεία της οικονομίας, μετά και την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής για την τριετία 2017-2019.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νεοφύτου, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης αποδίδει καρπούς και υπενθύμισε τα στατιστικά στοιχεία που φέρουν την κυπριακή οικονομία το α' τρίμηνο του έτους να παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τον τρίτο ψηλότερο στην ΕΕ και ότι έχει οριστικοποιηθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, που επιβλήθηκε στο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα το 2011.

«Αν κρατήσουμε, και αυτή είναι η πρόθεσή μας, σταθερή αυτή την πορεία και αυτή την προοπτική είναι δεδομένο πως ως Υπουργείο Οικονομικών θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε και άλλες ελαφρύνσεις για να αρχίσει να νοιώθει με ακόμη πιο έντονο τρόπο, ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο φορολογούμενος το όφελος από την επιβεβαιωμένη πλέον ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νεοφύτου είπε πως στηρίζει την πολιτική της Κυβέρνησης, που αποδίδει καρπούς και εξέφρασε χαρά διότι «σήμερα επαναβεβαιώθηκε πως προτεραιότητα είναι αυτοί οι καρποί των κόπων, των μόχθων, των θυσιών της κοινωνίας, μαζί με τη συνετή πολιτική της Κυβέρνησης θα πρέπει να αποδοθούν πίσω στους πολίτες, θέτοντας την ιεράρχηση».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως στις προτεραιότητες είναι οι άνεργοι, οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και η μείωση των φορολογιών για όλους τους πολίτες, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης.

«Αυτή είναι η ορθολογιστική και η σωστή πολιτική, να δίνεις προτεραιότητα στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, να δίνεις προτεραιότητα στις μειώσεις των φορολογιών και επιπρόσθετα ό,τι παραμένει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και με βάση τις δυνατότητες, σταδιακή αποκατάσταση όλων όσων έχουν υποστεί το κόστος μιας πολιτικής των περασμένων πενταετιών που στοίχισε πολύ ακριβά και στην οικονομία και στο σύνολο της οικονομίας», είπε.

Σε ερώτηση αν στις προτεραιότητες θα βρίσκεται και μια διαφοροποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Γεωργιάδης, αφού υπενθύμισε ότι ήδη από την περσινή χρονιά υπήρξε μια ελάφρυνση και στη συγκεκριμένη φορολογία και στα μεταβιβαστικά τέλη του τομέα, πρόσθεσε ότι «και βεβαίως, στα πλαίσια πάντοτε μιας πολύ συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, θα μπορούσαμε, και πρόθεσή μας είναι, να εξετάσουμε όλα τα ζητήματα. Και όλα τα περιθώρια, όπως έχω πει, βεβαίως θα αποδίδονται πίσω στον φορολογούμενο πολίτη», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει μια ελάφρυνση της τάξης του 20% για όσους πληρώνουν έγκαιρα. «Με την καλυτέρευση των δεικτών της οικονομίας το ότι η οικονομία πάει καλύτερα, εκτιμούμε ότι αρκετοί απ` αυτούς που δεν μπόρεσαν πέρσι και πρόπερσι να πληρώσουν τους φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας, θα τους δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους να πληρώνουν στην ώρα τους και άρα και απ` εκεί υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω έκπτωσης στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει από το 2015 μια στρατηγική ελάφρυνσης των βαρών «όχι επειδή έρχονται εκλογές, αλλά επειδή τα δεδομένα της οικονομίας μας και η ανάκαμψη της οικονομίας μας, το επιτρέπουν».

Ο ΥΠΟΙΚ απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε η Κυβέρνηση, λέγοντας πως «κάθε φορά στο παρελθόν όταν είχαμε εκλογές γινόντουσαν χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, διογκώνονταν τα ελλείμματα, τα οποία βεβαίως ο φορολογούμενους μετά τις εκλογές έπρεπε να πληρώσει».

Υποδεικνύοντας πως η πολιτική των ελλειμμάτων και της χαλάρωσης μπορεί πρόσκαιρα να ικανοποιεί, αλλά τελικά φορτώνει κόστος στην οικονομία και στους συμπολίτες μας, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «γι` αυτό ακριβώς το λόγο παραμένουμε πολύ προσηλωμένοι και με αυστηρή συνέπεια εφαρμόζουμε μια πολιτική σταδιακών ελαφρύνσεων στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων που έχει η κυβέρνηση ανακοινώσει δεν ξεπερνούν τα €50 εκατ που προκύπτουν από την αύξηση του σχεδίου των χαμηλοσυνταξιούχων, των μέτρων για μείωση των λιστών αναμονής και από την μείωση της στρατιωτικής θητείας.

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν θα είναι κόστος η μείωση της θητείας, αλλά οικονομικό όφελος και κανείς δεν σχολιάζει ότι αν πάρει κάποιος και καταγράψει τα θα όλων των άλλων θα χρειαστούμε κάποια δισεκατομμύρια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την ανεργία, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η εδραίωση της ανάπτυξης είναι αυτή που θα δημιουργήσει νέες θέσεις και νέες ευκαιρίες, προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως μαζί με την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης έχει ενισχυθεί ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας. «Τα προηγούμενα χρόνια η ανεργία στην Κύπρο κατέγραψε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης, σήμερα καταγράφει τον μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης», είπε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως επί της προηγούμενης Κυβέρνησης η ανεργία τετραπλασιάστηκε «και τώρα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθεροποίησης της χώρας ένας στους τέσσερις άνεργους βρήκε δουλειά. Είπαμε δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της σταθερής προοπτικής», συμπλήρωσε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η Κυβέρνηση δεν προχωρεί σε χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, υποδεικνύοντας πως ο τριετής δημοσιονομικός σχεδιασμός λαμβάνει υπόψη την πολιτική των φορολογικών ελαφρύνσεων, διατηρώντας «με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο το ισοζύγιο δαπανών και εσόδων».

«Συνεπώς όσοι βλέπουν λανθασμένα δημοσιονομική χαλάρωση την στιγμή που έχουμε μια από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην ΕΕ με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ίσως πρέπει να κοιτάξουν στο παρελθόν όταν αυτό το κράτος δαπανουσε πέραν του 1 δισ πέραν των δυνοτήτων του και κανείς τότε ούτε ενοχλείτο ούτε υποδείκνυε. Αυτές τις πολιτικές του παρελθόντος τις έχουμε αφήσει στο παρελθόν», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση