ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφήνει την Κύπρο σε junk και ο DBRS

Την Παρασκευή διαβάθμισε την Κύπρο σε Β για το αξιόχρεο της με σταθερό ορίζοντα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία της Κύπρου  παραμένουν, αλλά αναγνωρίζεται η πρόοδος, και αυτό επιβεβαιώνεται και από τον οίκο αξιολόγησης DBRS. Την Παρασκευή διαβάθμισε την Κύπρο σε Β για το αξιόχρεο της με σταθερό ορίζοντα, ένα γεγονός που την αφήνει, όμως, εκτός επενδυτικής βαθμίδας.

Οι αξιολογήσεις, αναφέρει ο Οίκος, αντανακλούν το ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωζώνης από την οποία έχει εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη, την ελκυστικότητά της ως ένα κέντρο υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης το ότι πρόκειται περί ενός τουριστικού προορισμού. Οι γερές δημοσιονομικές επιδόσεις επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, και του ευνοϊκού προφίλ της ωρίμανσης του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις υπογραμμίζουν επίσης το βάθος των προκλήσεων, δεδομένου των υψηλών επίπεδων του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους, του μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των επίμονων εξωτερικών ανισορροπιών και το μικρό μέγεθος της σχετικά μη διαφοροποιημένης οικονομίας της.

Εν συνεχεία η DBRS διαβλέπει κινδύνους στην Κύπρο από την πιθανότητα Brexit και της σύνδεσης που έχει. Υπογραμμίζει το υψηλό χρέος της Κύπρου στο 109% του ΑΕΠ, αλλά και την επιβεβλημένη δημοσιονομική πειθαρχία που χρειάζεται να επιδείξει στη πορεία. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
DBRS  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση