ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο διά ταύτα η διαιτησία των 240 εκατ. ευρώ

Για το 2015, η CNP Cyprus Insurance Holdings απέδωσε μέρισμα και στους δύο μετόχους της

H δίκη των 240 εκατ. ευρώ ξεκίνησε τη Δευτέρα ενώπιον του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Λονδίνο. Ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός CNP διασταυρώνει το ξίφος του με την Τράπεζα Κύπρου με την οποία βρέθηκε συμμέτοχος στη CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd μέσω των διαταγμάτων που εκδόθηκαν το 2013και αφορούσαν τη Λαϊκή Τράπεζα. 

Οι ακροάσεις αναμένεται να διαρκέσουν μερικές μέρες ενώ τελεσίδικη απόφαση εκτιμάται πως θα υπάρξει προς τα τέλη του έτους.

Η CNP κίνησε διαδικασία διαιτησίας στο Λονδίνο υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι διάδοχος της Λαϊκής Τράπεζας σε σχέση με δύο συμβάσεις. Τη Σύμβαση Μετοχών και τη Σύμβαση Διανομής, και ότι οι εν λόγω Συμβάσεις (ιδίως η Σύμβαση Διανομής) έχουν παραβιαστεί. Στο ποσό των 240 εκατ. ευρώ περίπου που διεκδικεί η CNP περιλαμβάνονται οι τόκοι και μεικτά ποσά για φορολογίες. Η Τράπεζα Κύπρου, από την πλευρά της, έχει σχολιάσει αρκετές φορές πως εκτιμά ότι έχει βάσιμες υπερασπίσεις όσον αφορά και τις δύο διαδικασίες και «προτίθεται να τις αντικρούσει σθεναρά».

Μία από αυτές, αναφέρει πως έχει επέλθει ματαίωση (frustration) των συμβάσεων, λόγω των πολύ σημαντικών αλλαγών του Μαρτίου 2013. «Οι Συμβάσεις που είχαν συναφθεί μεταξύ της CNP και της Λαϊκής Τράπεζας είναι αδύνατον να λειτουργήσουν στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που προκύπτουν από τα γεγονότα του Μάρτη 2013», σχολιάζεται στην ετήσια έκθεση της τράπεζας. H Τράπεζα Κύπρου, βρέθηκε μέτοχος της CNP Cyprus Insurance με 49,9% όταν αυτό αποκτήθηκε ως μέρος της εξαγοράς ορισμένων δραστηριοτήτων της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο γαλλικός κολοσσός CNP, από την πλευρά του, είχε ορισμένες αποκλειστικές συμφωνίες με τη Λαϊκή Τράπεζα αναφορικά με τα ασφαλιστικά προϊόντα που προσφέρονταν στην Κύπρο μέσω της δημιουργίας μιας κυπριακής εταιρείας (CNP Κύπρου). Η CNP France κατείχε ποσοστό ύψους 50,1% των μετοχών της CNP Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα ποσοστό ύψους 49,9% των μετοχών. Στο πλαίσιο της γενικής συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων, υπήρχαν δύο συμβάσεις μεταξύ της CNP και της Λαϊκής Τράπεζας, Σύμβαση Μετόχων και Σύμβαση Διανομής. Όσον αφορά τη Σύμβαση Μετόχων, η Τράπεζα Κύπρου (σύμφωνα με τον Νόμο περί Εξυγίανσης και τα Διατάγματα που εκδόθηκαν βάσει αυτού) διαδέχτηκε τη συμμετοχή της Λαϊκής Τράπεζας και έγινε μέτοχος της CNP Κύπρου με ποσοστό συμμετοχής ύψους 49,9%.

Τη μισή αγορά

Πάντως, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην συνύπαρξη των ασφαλιστικών της πρώην Λαϊκής με αυτές της Τράπεζας Κύπρου, υπό την ίδια ομπρέλα, σε πρόσφατη παρουσίαση προς επενδυτές ενόψει και της ένταξής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η τράπεζα επιχείρησε να ομαδοποιήσει τις ασφαλιστικές της CNP με τις δικές της. Σύμφωνα με την παρουσίαση, Eurolife και CNP Cyprialife κατέχουν το 51% της αγοράς ασφαλειών ζωής με συνολικά ασφάλιστρα 307 εκατ. Ευρώ, 27% η Eurolife και 24% η CNP Cyprialife. Αντίστοιχα, Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και CNP Asfalistiki ελέγχουν το 26% του γενικού κλάδου με ασφάλιστρα 425 εκατ. ευρώ. Το 15% αναλογεί στην CNP Asfalistiki και το 11% στις Γενικές Ασφάλειες.

Αξίας 105,5 εκατ.

Στο τέλος του 2015, η Τράπεζα Κύπρου υπολόγισε τη λογιστική αξία της επένδυσής της στην CNP Cyprus Insurance Holdings Ltd στα 105,5 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση ενώ παράλληλα της αναλογούσε μερίδιο 6,7 εκατ. ευρώ από τα κέρδη. Το αντίστοιχο κέρδος για το 2014 ήταν 9,4 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου εκτιμά το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων της CNP Cyprus Insurance Holdings σε 676,9 εκατ. ευρώ και τις υποχρεώσεις σε 465,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένης της αξίας των συμβολαίων σε ισχύ ήταν 211,5 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις της γαλλικής

Όταν τον Ιανουάριο του 2009, η CNP Assurances έθετε σε ισχύ τη συμφωνία της με τη Λαϊκή Τράπεζα, προφανώς δεν ανέμενε τις εξελίξεις που ακολούθησαν το 2013. Για το 2015, αναφέρεται πως έλαβε μέρισμα 5 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της στην Κύπρο. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του γαλλικού κολοσσού, τα έσοδα των δύο ασφαλιστικών στην Κύπρο για το 2015 ανήλθαν σε 139,9 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 142,6 εκατ. ευρώ το 2014 και το συνολικό κέρδος σε 16,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 37,7 εκατ. ευρώ. Η υπεραξία της CNP Cyprus Ιnsurance Holdings στο τέλος του προηγούμενου έτους εκτιμήθηκε σε 34,8 εκατ. ευρώ, όση ήταν και στο τέλος του 2014. Το αρχικό goodwill της εταιρείας ήταν 81,6 εκατ. ευρώ.

Πάντως, από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, ο γαλλικός Όμιλος άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των ταμειακών ροών για την κυπριακή εταιρεία οι οποίες βασίζονται πλέον σε τετραετείς επιχειρηματικές προβλέψεις (μέχρι το 2020) οι οποίες εγκρίθηκαν από τη διεύθυνση και προκύπτουν από ένα σταθερό μοντέλο ανάπτυξης που προβλέπει 2% αύξηση για τις ασφάλειες Γενικού Κλάδου και 3% για κλάδο ζωής για την περίοδο 2020-2028. Ακολούθως γίνεται μία έκπτωση της τάξης του 9,5%. Το 2028 είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας που είχε προκύψει με τη Λαϊκή Τράπεζα.

Εξελίξεις

Πάντως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας στο Λονδίνο, όποια κατάληξη κι αν έχει, αναμένεται να φέρει εξελίξεις και για τις δύο πλευρές. Από τη μία, ο γαλλικός κολοσσός χωρίς τη συμμαχία μίας τράπεζας είναι ως ένα βαθμό έξω από τα νερά του, ειδικά το τελευταίο διάστημα που ο Συνεργατισμός σπρώχνει τους πελάτες του να συνεργαστούν με τη γερμανική Allianz με την οποία έχει συνεργασία. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα αρκετοί πελάτες της CNP να μεταφέρουν τα συμβόλαιά τους. Από την άλλη, βέβαια, θα πρέπει να εξεύρει τον κατάλληλο επενδυτή που θα πληρώσει τη σωστή τιμή. Εξελίξεις δεν αποκλείεται να προκύψουν και από πλευράς συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, κυρίως σε σχέση με τις Γενικές Ασφάλειες, με τις φήμες στην αγορά να αναφέρουν πως γίνονται κάποιες προκαταρκτικές κινήσεις για ανίχνευση πιθανού ενδιαφέροντος εξαγοράς.

 

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση