ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χάνει έδαφος το Brexit αλλά αβέβαιο το αποτέλεσμα

Ποσοστό 53% έναντι 46% για παραμονή στην Ένωση

ΚΥΠΕ

Διαφορά επτά μονάδων υπέρ της πρόθεσης ψήφου για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. καταγράφει η τελευταία εβδομαδιαία δημοσκόπηση της ORB, για την Daily Telegraph, με τον εκλογικό αναλυτή της εφημερίδας, ωστόσο, να εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα κριθεί στο νήμα.

Η παραμονή στην Ε.Ε. προηγείται με 53%, έναντι 46% της πρόθεσης ψήφου υπέρ του Brexit, όταν υπολογιστούν όσοι ερωτηθέντες δηλώνουν σίγουροι πως θα ψηφίσουν. H ORB χρησιμοποιεί τους βέβαιους ψηφοφόρους ως βασικό μέτρο σύγκρισης των αποτελεσμάτων της.

Η δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, πριν τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών, Τζο Κοξ, έφερνε μπροστά το Brexit με 49% έναντι 48%, δηλαδή καταγράφεται μία αντιστροφή της πρόθεσης ψήφου της τάξης του 8%.

Σημαντικό κρίνεται ότι πλέον περισσότεροι υποστηρικτές της παραμονής δηλώνουν πλέον ότι σίγουρα θα προσέλθουν στην κάλπη (69% από 54% την περασμένη εβδομάδα) σε σχέση με τους υποστηρικτές του Brexit (64% από 69% την περασμένη εβδομάδα).

Ωστόσο, στο γενικό αποτέλεσμα, όταν υπολογίζονται οι απαντήσεις όλων των ερωτηθέντων, η παραμονή στην Ε.Ε. προηγείται με μόνο δύο μονάδες (49%-47%), που αποτελεί τη μικρότερη διαφορά στην πρόθεση ψήφου από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Επίσης, η νεότερη δημοσκόπηση της YouGov για τους Times δίνει προβάδισμα στο Brexit, με 51% έναντι 49% όταν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι. Στο γενικό αποτέλεσμα, η έξοδος συγκεντρώνει 44% στην πρόθεση ψήφου έναντι 42% της παραμονής.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στην Daily Mail ο πρώην σύμβουλος πολιτικής της Ντάουνινγκ Στριτ Στιβ Χίλτον υποστηρίζει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε προειδοποιηθεί από τους συμβούλους του πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα ήταν αδύνατη εντός της Ε.Ε. η υλοποίηση της δέσμευσής του να μειώσει την καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία σε δεκάδες χιλιάδες. Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε ότι «δεν αναγνωρίζει» την ιστορία του κ. Χίλτον.

Σε άρθρο του στον Guardian, ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποιεί ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για τις θέσεις εργασίας, την οικονομία και το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας, προβλέποντας μία «μαύρη Παρασκευή», κατά τον όρο «μαύρη Τετάρτη» που είχε χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την ημέρα της εξόδου της στερλίνας από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικής Ισοτιμίας το 1992. Τότε ο κ. Σόρος είχε κερδίσει μία περιουσία στοιχηματίζοντας σε βάρος του βρετανικού νομίσματος.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει μετανιώσει για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Σε ερωτήσεις πολιτών σε στούντιο του Sky News απάντησε εξάλλου ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος είπε ότι αν και δεν είναι «ερωτευμένος» με την Ε.Ε., παρόλα αυτά μετά από προσεκτική ανάλυση έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον της βρετανικής οικονομίας και των εργαζομένων να παραμείνει η χώρα εντός αυτής. «Η υποστήριξή μου δεν είναι άνευ όρων», είπε ο κ. Κόρμπιν, καλώντας σε παραμονή και προσπάθεια μεταρρύθμισης της Ε.Ε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, επανέλαβε ότι αν επρόκειτο η Τουρκία να ενταχθεί αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., η Βρετανία θα ασκούσε βέτο. Ο κ. Όσμπορν εξάλλου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του χρηματιστηρίου την επομένη του δημοψηφίσματος σε περίπτωση Brexit.

Την τελευταία του ομιλία σε μεγάλη εκδήλωση πραγματοποίησε και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είπε ότι η εκστρατεία υπέρ της παραμονής επιχειρεί να καπηλευτεί τη δολοφονία της Τζο Κοξ, υπαινισσόμενη ψευδώς ότι με κάποιον τρόπο ο δράστης σχετίζεται με την εκστρατεία υπέρ του Brexit.

Χθες υπήρξε μία ακόμα προσωρινή ανάπαυλα στην προεκλογική εκστρατεία, με τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων να αποτίνει συγκινητικό φόρο τιμής στην Τζο Κοξ.

Ο δράστης της δολοφονίας Τόμας Μέαρ θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου για την προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία την ημέρα του δημοψηφίσματος, την Πέμπτη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση