ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έτσι θα φτάσει το πακέτο Γιούνκερ στην Κύπρο

Με άξονα τον τουρισμό είπε στην «Κ» ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν

Το επενδυτικό πακέτο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καλύτερα γνωστό ως «πακέτο Γιούνκερ» στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε από τον επικεφαλής της Κομισιόν με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, στην Ευρώπη. Ήρθε ως επιπρόσθετη βοήθεια για άνοιγμα των αγορών επί της ουσίας και για επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας των ιδιωτών, μετά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Σε αυτά τα πλαίσια, το πρώτο τρίμηνο του 2016 χρηματοδοτήθηκαν 42 προγράμματα υποδομών και καινοτομίας και 84 προγράμματα στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ» αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την οποία έφερε στην επιφάνεια όταν ανέλαβε την Προεδρία της Κομισιόν. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι επενδύσεις σε μια χώρα, αλλά όχι στο δημόσιο, προωθούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) με μέσο πολλαπλασιαστή 15 για μόχλευση ιδιωτικών Κεφαλαίων. Στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια, να κινηθεί στην αγορά κεφάλαιο ύψους 350 δισ. μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων.

Οι επενδύσεις αυτές, όμως, δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Κύπρο και εφόσον σκοπός είναι, όπως προνοεί και το πακέτο η κινητοποίηση κεφαλαίου για πραγματοποίηση επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και η ενιαία κεντρική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια, το ερώτημα που έθεσε η «Κ» ήταν το πότε και πώς αυτό θα πάρει σάρκα και οστά και στη χώρα μας. Στην ερώτηση απάντησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπεύθυνος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν .

«Το EFCI (European fund for strategic invenstments) δεν έχει γεωγραφικά σύνορα. Κυρίως όμως κινείται σε χώρες που ο ιδιωτικός τομέας γνωρίζει άνθηση. Επίσης δεν χρηματοδοτεί έργα του δημοσίου, όπως είναι αντιληπτό, αλλά του ιδιωτικού τομέα. Για την Κύπρο πιστεύω ότι υπάρχουν και θα υπάρξουν ευκαιρίες για επενδύσεις από τον EFCI σύντομα», δήλωσε ο κ. Κατάινεν.

Η πλατφόρμα

Λόγω και των εξελίξεων που αφορούν το Brexit, και την επόμενη μέρα στην ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, και στο οικονομικό κυρίως, αυτή τη στιγμή το να υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για επενδύσεις «δεν είναι και το πλέον ορθολογικό». Εντούτοις, η ιδέα που έθεσε στην «Κ» ο κ. Κατάινεν ώστε το πακέτο Γιούνκερ να φτάσει στην Κύπρο, χαρακτηρίζεται και από τον ίδιο ως απλή και έχει ως στόχο τον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε, «μια από τις προτάσεις ή τις ιδέες αν θέλετε που είχα στο μυαλό μου, είναι να υπάρξει μια επενδυτική πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώνει πολλαπλές επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες στον τουρισμό της Κύπρου.

Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και στη Γαλλία με επενδύσεις στην ενέργεια. Στην Κύπρο θα μπορούσε να λειτουργήσει με τον τουρισμό σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα. Ας πούμε ότι ενυπάρχουν μέσα στην πλατφόρμα, 100 επενδύσεις που άπτονται των ανακαινίσεων ξενοδοχείων. Ο EFCI μπορεί μαζί με τους ιδιώτες να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις αυτές και να υπάρξει η ανάλογη κινητικότητα στον κλάδο του τουρισμού, που είναι από τα δυνατά χαρτιά της Κύπρου».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάμεσα στα άλλα που παρέχει ο EFCI σε κάθε χώρα της ΕΕ που ανακύπτει επενδυτική ευκαιρία είναι και η παροχή κατάλληλης τεχνογνωσίας και τεχνικής βοήθειας και στήριξης για όλα τα στάδια υλοποίησης των επενδύσεων μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Κέντρου για τις Επενδύσεις και του ειδικού ιστότοπου για τα Ευρωπαϊκά Επενδυτικά προγράμματα. Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο EFCI είναι οι εξής:

• Έρευνα
• Ανάπτυξη
• Καινοτομία Ενέργεια (Ένωση Ενέργειας)
• Υποδομές Μεταφορών Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών Περιβάλλον και Ενεργειακή Απόδοση
• Ανθρώπινο Κεφάλαιο
• Πολιτισμός και Υγεία
• Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Εταιρείες Μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Η μη συμμετοχή της Κύπρου

Όπως αναφέρθηκε ήδη, το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ δεν έχει φτάσει ακόμη στην Κύπρο και οι λόγοι δεν είναι γεωγραφικοί. Από την άλλη, την έλλειψη προτάσεων έχουν αναδείξει και ευρωβουλευτές της αντιπολίτευσης κυρίως κατά το παρελθόν, ενώ αναμένεται πλέον αυτό να αλλάξει και με τις πρωτοβουλίες Κατάινεν γύρω από το ζήτημα. Είναι ενδεικτικό πάντως, πως πρέπει να υπάρξει ενδιάμεσος φορέας κυρίως για τις επενδύσεις που αφορούν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να προχωρήσουν το σχέδιο σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Το σχέδιο έχει αποδώσει έργα περί των 60 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση