ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η έκθεση της ΕΤΕπ στην Κύπρο αγγίζει το 16% του ΑΕΠ

Ο πρόεδρος της τράπεζας θεωρεί ότι συνέβαλε καθοριστικά στο success story

ΚΥΠΕ

O Πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ εκτιμά πως η έκθεση της Τράπεζας στην Κύπρο είναι αναλογικά πολύ μεγάλη, αγγίζοντας το 16% του Κυπριακού ΑΕΠ, συμβάλλοντας καθοριστικά στο "success story" της οικονομίας, κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης των ΜΜΕ, στον απόηχο της κατάρρευσης και αναδόμησης του τραπεζικού συστήματος πριν από τρία χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χόγιερ τόσισε ότι η Κύπρος είναι μια υπόθεση που κακώς υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό στο Λουξεμβούργο . "Το μέγεθος της έκθεσής μας στην Κύπρο είναι ισοδύναμο με περίπου 16% του κυπριακού ΑΕΠ . Αυτό είναι ένα καταπληκτικό ποσοστό . Στην Ελλάδα , είναι 10 % , το οποίο φυσικά είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά το 16 % για την Κύπρο είναι πραγματικά εκπληκτικό".

Ερωτηθείς σχετικά με το ποιες θεωρεί ότι είναι οι προοπτικές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης και τι ακόμα πρέπει να γίνει, απάντησε πως αν κοιτάξει πίσω τρία χρόνια, η Κύπρος έχει παράξει μια αληθινή ιστορία επιτυχίας και η Τράπεζα μπορεί να είναι υπερήφανη ότι ήταν μέρος αυτής της επιτυχίας . "Βέβαια η Κύπρος δεν έχει μεγάλες βιομηχανίες για τεράστιες επενδύσεις, αλλά η επένδυση στην εκπαίδευση του δημόσιου τομέα , την ενέργεια και το πανεπιστήμιο ήταν πολύ επιτυχημένη. Και η συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες στην αναδιάρθρωση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων είναι επίσης μια πραγματική ιστορία επιτυχίας".

Εν συνεχεία ερωτηθείς για το ποια είναι η μελλοντική εμπλοκή της ΕΤΕπ και τί προγράμματα θα χρηματοδοτήσει, τόνισε ότι ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός εταίρος για Κύπρο, με στόχο την τόνωση νέων επενδύσεων και τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης, ιδίως μέσω της στήριξης μας προς τις ΜΜΕ και τις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης .

"Έχουμε επίσης πολλά υποσχόμενα έργα υποδομών σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, η ΕΤΕπ σύντομα θα υποστηρίξει την κατασκευή δύο αντλιοστασίων νερού για την προστασία των ευαίσθητων περιοχών από τις πλημμύρες στη Λάρνακα. Αυτά τα αντλιοστάσια μπορεί να αποτρέψουν ζημιές για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, παρόμοια με εκείνα που παρουσίασαν πρόσφατα , ιδίως το Δεκέμβριο του 2014".

Επίσης , πρόσφατα η ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας έμεινε χωρίς παροχή νερού για σχεδόν μια εβδομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων με τις υπάρχουσες σωλήνες . Μετά από αυτό το περιστατικό, έγινε προτεραιότητα για την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πρόσθετη παροχή νερού . Η ΕΤΕπ θα παράσχει τεχνική βοήθεια στο Υπουργείο Γεωργίας για την αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών και τη βελτίωση της υφιστάμενης Μελέτης Σκοπιμότητας . Επιπλέον διερευνούμε τον τρόπο παροχής χρηματοδότησης για αυτό το έργο κλειδί.

Επιπλέον υπάρχουν δύο έργα τα οποία είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου , είναι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής , όπου στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις ενισχυμένες δραστηριότητες έρευνα και ανάπτυξης, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λευκωσία , τη μεγαλύτερη σε εξέλιξη επένδυση της ΕΤΕπ στο νησί .

Και οι δύο επιχειρήσεις στηρίζουν την προτεραιότητα της Τράπεζας για τη στήριξη βασικών επενδύσεων στην Κύπρο , που θα προάγουν την ανάπτυξη , τη στήριξη της οικονομίας της γνώσης και συμβάλλουν στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μόνο πριν από λίγους μήνες πήρα μέρος στην τελετή θεμελίωσης για την κατασκευή της νέας Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της τράπεζας για την επένδυση στις μελλοντικές γενιές. Το έργο, καθώς και η δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας κατά τη φάση κατασκευής , θα επιτρέψει περισσότερο τους Κύπριους νέους να παραμείνουν στην Κύπρο και να προσελκύσουν άλλους Ευρωπαίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση τους .

Ταυτόχρονα ο Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε ότι ελπίζει στη διαδικασία της επανένωσης και κάνει λόγο για ένα έναν "τεράστιο σταθεροποιητικό παράγοντας και για ολόκληρη την περιοχή - όχι μόνο σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα" .

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι η Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί από το Brexit, διατήρησε αλώβητη την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ και πως τώρα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τί θα κάνουν με το ποσοστό της Βρετανίας στο μετοχικό κεφάλαιο μετά την αποχώρησή της - εμφανιζόμενος σίγουρος πως ουδείς στην ΕΕ έχει συμφέρον από την αποδυνάμωση της Τράπεζας. Σημειώνει ωστόσο ότι τις μεγαλύτερες δυσμενείς συνέπειες θα επωμιστεί ο βρετανικός λαός, ο οποίος, όπως λέει, δεν αντιλαμβανόταν τί ακριβώς ψήφιζε.

Τέλος ο Βέρνερ Χόγιερ, κάνοντας μια εκτενή αναφορά στην ελληνική οικονομία, εξαίρει την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να περνάει την απαραίτητη για τις αξιολογήσεις νομοθεσία από το κοινοβούλιο, ελπίζει σε γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης, αποδίδει τις επενδυτικές δυσκολίες στο κακό κανονιστικό πλαίσιο του ελληνικού δημοσίου, αλλά και εμφανίζεται αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας, στο οποίο με σειρά επενδύσεων θα συμβάλει και η ΕΤΕπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση